Istraživanja pokazala da zamrznuta hrana postaje popularnija od sveže
Foto: Unsplash
Nova istraživanja pokazuju da zamrznuta hrana među svetskom populacijom postaje sve popularnija u odnosu na svežu. Mnogi ispitanici su mišljenja da je zamrznuta hrana jednako dobra ili čak bolja od sveže zbog mogućnosti očuvanja hranljivih materija zamrzavanjem.
Zamrznuta hrana postaje sve popularnija ne samo zato što su mnogi tokom pandemije pravili zalihe ovih namirnica, nego i zbog toga što potrošači shvataju da je sveža hrana skuplja, a i češće se kvari. Prema nedavnom istraživanju „Diloita”, sprovedenom na 2.000 ljudi, 65 odsto ispitanika je reklo da su cene sveže hrane porasle za osam odsto u odnosu na prošlu godinu, dok 82 procenta ispitanika misle da to poskupljenje nije opravdano. Gotovo polovina je izjavila da se cene zamrznute hrane uopšte nisu menjale tokom ovog perioda, a mlađi kupci u dobi od 18 do 35 godina smatraju da je i zamrznuto meso i voće jednako dobro ili čak bolje zbog mogućnosti očuvanja vitamina i hranjivih materija zamrzavanjem.
– Rok trajanja je takođe nešto što ih brine. U kupovinu se više ne ide tako često kao pre pandemije, pa su se time i navike promenile. Čak 45 odsto potrošača je izjavilo da u frižideru imaju manje sveže nego zamrznute hrane – navodi se u ovom istraživanju. Nije nepoznat podatak da je prodaja ove vrste hrane tokom pandemije doživela ogroman rast jer su potrošači pokušavali da obezbede zalihe zbog ograničenog kretanja i nemogućnosti da idu u nabavke. Međutim, vremenom su shvatili da ove vrste namirnica imaju i određene prednosti poput manje kvarljivosti, nižih cena, a i velikog izbora premijum proizvoda. I dok su se u prethodnoj godini u obzir uzimali praktični razlozi za kupovinu zamrznute hrane, tokom 2021. kvarljivost namirnica je presudna. Pre svega, problemi su se javili i u transportu robe, pa su se rokovi pomerili i u lancu snabdevanja i namirnicama treba više vremena da stignu do polica. Istraživanje je pokazalo da 60 odsto kupaca smatra da se rok trajanja namirnica smanjio i brine ih mogućnost kvarenja proizvoda.
– Više računa se vodi i o bacanju hrane. Sedam od 10 ispitanika reklo je da su razmišljali o tome koliko hrane bace prilikom donošenja odluke o kupovini. Kada se tome dodaju niže cene, praktičnost i duži rok trajanja, svi argumenti idu u korist zamrznute hrane – navodi se u istraživanju.
Međutim, zanimljivo je da je 90 odsto anketiranih reklo da ih čini srećnim kada kupuju sveže namirnice i da je to način života od pre zdravstvene krize koji nije lako promeniti. Emocije su snažne i kada se govori o kupovini svežih proizvoda, pa je i dalje mnogo onih koji se vraćaju starim navikama. U prilog tome ide i podatak da je 78 odsto kupaca priznalo da bi platilo skuplje da dobije svež proizvod koji traži. Ovo se ne uklapa sa činjenicom da prodaja zamrznute hrane raste, ali to pokazuje takođe da proizvođači ove hrane nisu iskoristili svoj trenutak popularnosti tokom pandemije da eventualno unaprede ponudu ili pruže neke novine kako bi zadržali potrošače i pospešili dalji rast prodaje.
– Popularnost zamrznute hrane posebno je primetna kod mlađe populacije. Oko 57 odsto anketiranih starosti od 18 do 34 godine veruje da je smrznuto povrće jednako dobro ili bolje od svežeg, dok takvo mišljenje ima 39 procenata kupaca koji imaju 55 i više godina. Više od polovine mladih smatra da je i zamrznuto meso, voće i bobičasto voće jednako dobro ili čak bolje zbog sposobnosti očuvanja vitamina i hranjivih materija zamrzavanjem – navode iz „Diloita”. Primećeno je da su najveći proizvođači počeli da prave zdrave obroke – zamrznute i sa upadljivim etiketama koje sugerišu da je reč o inovacijama na tržištu.
Najbezbednija u konzervi
Potrošači u Srbiji prednost daju svežim namirnicama iako postoji i navika kupovine zamrznutih proizvoda, posebno voća i povrća van sezone. Stručnjaci kažu da je zamrznuta hrana bolja od konzervisane zbog količine soli koja se dodaje pri konzervisanju. U neke konzervisane vrste voća dodaje se i šećer. S druge strane konzervisanje može poboljšati bezbednost hrane, naročito one sklone razvoju patogena. Tokom ovog procesa, hrana se steriliše i rezultat je veći gubitak hranjivih sastojaka, ali kada se konzervišu voće i povrće, može da traje godinama i kupci mogu biti sigurni da je ta hrana bezbedna.
Agroinfo.rs/politika.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Prolazimo kroz prazničnu sezonu, obilje hrane, i punih stomaka. Međutim, šta raditi sa onim što nije završilo u stomaku? Ostaci hrane često ostaju nakon prazničnih trpeza.
Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.
Zeolit nije neki konkretan prah, već ime za oko 200 raznih minerala koji se mogu naći u prirodi. Njegovo delovanje u humanoj medicini se još uvek pomno istražuje, a stručnjaci za ishranu objašnjavaju koliko je on zaista zdrav.
Iako često slušamo kako naša zemlja ima jednu od najbrže rastućih ekonomija u ovom delu Evrope, pa čak i sveta, zvanični podaci Evrostata o stopi siromštva itekako teraju na razmišljanje i pokazuju koliko je ovo kod nas i dalje veliki problem.
Ukoliko niste znali,pored belog postoji i crni pirinač, a jedna legenda kaže da je u staroj Kini ova vrsta jela bila toliko dragocena da su smeli da je konzumiraju samo pripadnici kraljevske porodice.
Zima je period čestih prehlada, pa je jačanje imuniteta ključna stvar! Ovaj napitak je idealan za jačanje zdravlja svih generacija.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета