SOK OD KIVIJA: Prava vitaminska bomba koju treba da uvrstite u ishranu
Foto: Pixabay.com
Kivi je biljka penjačica koja vodi poreklo iz Južne Kine.
Postoje četri vrste kivija: Običan kivi, Veliki pegavi kivi, Mali pegavi kivi i Severnoistočni pegavi kivi. Njegovo stablo može da dostigne visinu od 9 m. Listovi su široki, a plod je mesnat, jajastog oblika sa omotačem koji po sebi ima sitne dlačice. Biljka ima neprijatan miris, dok je ukus ploda slatko-kiseli i osvežavajući. Ima sve veću primenu u kozmetičkoj industriji. Njegov ekstrakt se stavlja u proizvode za negu tela, ali postoje i brojni recepti za maske i kupke koje sami možemo da pravimo.
Sok od kivija možete samo obraditi u sokovniku ili blenderu, ali na taj način će maksimalno trajati 24 časa. Ukoliko želite da ga konzumirate duži vremenski period, pridržavajte se ovog jednostavnog recepta pomoću kojeg ćete za manje od pola sata dobiti zdrav, ukusan i ekonomičan sok.
Sastojci
1 ,5 kg oljuštenog kivija
1 ,5 l vode
500 gr šećera
Instrukcije
Vodu prokuvajte i ostavite je da se ohladi.
Za to vreme, oljuštite kivi, dobro ga operite i što više isitnite u blenderu.
Dobijeni sadržaj procedite kroz cediljku obloženu gazom i pritiskajte ga kako biste dobili veću količinu soka.
U šerpu u kojoj se nalazi prohlađena voda dodajte sok od kivija i šećer.
Sve to mešajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
Sipajte ga u plastične plaše koje ste prethodno sterilisali.
Sok možete čuvati u frižideru, zamrzivaču ili na nekom drugom hladnom mestu.
Da biste dobili zdraviji sok, umesto šećera koristite med, steviju ili neki drugi zaslađivač.
Sok od kivija biste trebali da uvrstite u ishranu iz sledećih razloga
poboljšava kongitivne funkcije;
sprečava dejstvo slobodnih radikala u organizmu;
uklanja celulit, akne i bubuljice pa doprinosi lepom izgledu i zdravlju kože, kose i noktiju;
sprečava bolesti očiju i poboljšava vid;
pomaže u lečenju respiratornih oboljenja i smanjuje nagon za kašljanjem;
pomaže u lečenju kardiovaskularnih bolesti jer reguliše krvni pritisak i nivo lošeg holesterola;
oslobađa bubrege od peska i kamenca;
smanjuje rizik od moždanog udara i i srčanog infarkta;
ima antikancerogeno dejstvo;
održava elastičnost ćelija i sprečava zgrušavanje krvi;
pomaže organizmu da se oporavi od stresa, fizičkog i psihičkog umora;
štiti od gripa, prehlada i jača imuni sistem;
podstiče mršavljenje jer sprečava taloženje masnih naslaga.
Kivi je prava vitaminska bomba pa je dovoljno pojesti dva komada dnevno.
Iz svega ovoga sledi da je sok od kivija veoma bogat: vitaminom A, kompleksom vitamina B (tiamin, niacin, kolin), vitaminom C, vitaminom E, vitaminom K, selenom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, karotenoidama, luteinom, hlorofilom, flavonoidom, ugljenim hidratima.
Izvor:.sokovi.org
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.
Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.
Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.
Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.
Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.
Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета