Zašto je dobro uzimati šoljicu borovnica na dan i kako one utiču na zdravlje

unsplash

unsplash

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Postoji mnogo načina da ovo bobičasto voće uvrstite u svoje obroke i užine. Često nazivana „kraljicom antioksidanasa“, borovnica je moćno voće sa impresivnim pogodnostima po zdravlje.

Borovnice umnogome pomažu u zaštiti zdravlja, što je više nego dovoljan razlog da ih uvrstite u svoje obroke, užine, sokove i smutije. Ono što je bitno, ne gube na kvalitetu ni ako ih vadite iz zamrzivača, pa ovo voće možete jesti tokom cele godine, a ne samo kad mu je sezona.

Jedna šolja sveže borovnice sadrži 85 kalorija, 1 gram proteina, oko 20 grama ugljenih hidrata, sa otprilike 4 grama vlakana. Ne sadrži masti. Ista količina pruža gotovo četvrtinu preporučene minimalne dnevne količine vitamina C, koji je važan za imunitet i za ukupno stanje organizma.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka.

Ako imate lokalnog prodavca, evo kako da ih zamrznete: operite bobice i stavite ih na pleh da se osuše. Ostavite ih tako, zatim, u trajanju od oko 30 minuta u zamrzivač, izvadite ih i prebacite u kese za zamrzavanje. Uklonite što više vazduha, zatvorite i zamrznite. Vaša zaliha će ovako biti „sigurna“ oko šest meseci. Možete zamrznute da ih dodajete u smuti ili da ih odledite kako biste ih na drugi način upotrebili. A upotreba je veoma široka: od ovsene kaše, do potpore salatama.

„U sve se meša“

Uključite borovnice u svoje „zdrave doručke“: ubacite ih u musli ili ih dodajte palačinkama i pekarskim proizvodima, pudinzima ili kolačima. Ova retko zdrava namirnica, ako je redovno konzumirate, može vaš imunitet da čuva tokom cele godine.

 

Zašto je dobro uzimati šoljicu borovnica na dan i kako one utiču na zdravlje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.

Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Izvoz borovnica i brusnica iz Srbije porastao je 32 puta od 2015. do 2022. godine i sa vrednošću izvoza od 27 miliona evra Srbija se nalazi na 16. mestu u svetu po izvozu ovog bobičastog voća. Više od 27 miliona evra za izvoz.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета