ŽUTI ČAJ: Redak, a najskuplji, zbog neverovatno lekovitih moći

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Vеoma je redak i jedan je od najskupljih kineskih čajeva zbog ograničene i specifične proizvodnje.

Camellia sinensis je zimzelen žbun ili malo drvo čiji se listovi i pupoljci koriste za proizvodnju čaja. Od roda Kamelija je.  Beru se samo najmlađi listovi i pupoljci, koji se obrađuju odmah posle branja, i fermentacija je minimalna, a po sušenju prže se na visokim temperaturama nekoliko minuta i umotavaju u poseban papir. Skladište žutog čaja bi trebalo da bude na suvom mestu,u dobro zatvorenoj keramičkoj posudi sa brušenim zatvaračem. Ne treba ga čuvati pored hrane, jer vrlo brzo upija mirise. Rok uporebe je godinu dana, nakon toga gubi kvalitet.

Samo jedna šolja žutog čaja na dan štiti od karcinoma pluća, želudca, jednjaka, debelog creva ili jetre, olakšava srčana oboljenja, usporava i sprečava starenje i nastanak dijabetesa. On zapravo predstavlja neobrađeni beli čaj. 

U ograničenim količinama normalizuje krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče cirkulaciju, pa samim tim poboljšava dotok kiseonika i hranjivih materija, zahvaljujući kojima koža izgleda mlađe i lepše. Reguliše i izlučivanje štetnih materija, pa se preporučuje u fazama čišćenja organizma.

Dobar prirodni analgetik, žuti čaj je veoma delotvoran i na nervni sistem, ublažava depresiju i stres, a jača koncentraciju. Bogat je vitaminima A1, B2, B12, C i E, raznim mineralima, a zbog bogatstva fluora, pomaže u sprečavanju karijesa.

Otklanja umor i depresiju
Inače, istočnjačka medicina vekovima ga koristi za probleme sa reumom, a blagotvorno deluje na želudac i probavu, otklanja umor i poboljšava raspoloženje.

Priprema se tako što se 2 dl vode zagreje do 80 stepeni,ostavi da se ohladi oko 5 minuta, pa se sipa kašičica čaja, poklopi i ostavi da odstoji oko tri minuta, zavisno od jačine čaja koja se želi. Žuti čaj u Srbiji se može nabaviti u biljnim apotekama i u prodavnicama zdrave hrane.

Agroinfo.rs/zemlja.rs

ŽUTI ČAJ: Redak, a najskuplji, zbog neverovatno lekovitih moći

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kruške su uglavnom slatke, sočne i blagog ukusa, a tekstura mesa je kremasta.

Postoje vrlo jednostavni recepti koji mogu poboljšati naše zdravlje i otkloniti brojne smetnje. Uz ovu zdravu smesu se lako rešite povišenog pritiska i holesterola.

Arišev trud ili agaricus je od davnina predmet ruskog izvoza. Danas Rusija još uvek izvozi do 20 tona ariševa truda ili agaricusa godišnje, a jedan od glavnih kupaca je Japan.

Grupa inženjera sa Kalifornijskog univerziteta u San Diegu razvila je novi mekani i rastegljivi flaster za nošenje koji može istovremeno da prati krvni pritisak (BP), puls (HR), glukozu i nivo laktata, alkohola ili kofeina u isto vreme.

Poznato je i da je čuveni antički lekar Hipokrat, osobama sa lošim varenjem savetovao da posle obroka obavezno pojedu krišku dinje prelivene vinom.

Jedan od omiljenih voćnih sokova je svakako sok od kruške, koji veoma lako možete i sami napraviti kod kuće.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета