MIKROBILJE: Super moćna hrana budućnosti!
Foto: Pinterest
Donedavno je mikrobilje bilo samo ukrasni detalj na nekom jelu i činilo se da je tek dodatak za slikanje. Međutim, ove biljke su vrlo brzo našle put do naših trpeza. Veoma su hranljive i zdrave.
Mikrobilje se našlo u široj upotrebi jer ima jedinstven, intenzivan ukus koji dodaje novu dimenziju svakom jelu ali i donosi brojne benefite svakodnevnoj ishrani. Mikrobilje, koje se još naziva i mikrozeleniš, nam donosi nutritivno izuzetno bogate izdanke povrća, začina i drugog lekovitog bilja. Ovom zelenišu je potrebno svega dve nedelje da izraste i konzumira se, a pruža pregršt različitih ukusa, od slatkastih, do pomalo gorkih ali pre svega specifičnih.
Iako je popularnost mini biljaka počela osamdesetih, u Srbiji tek sada uzima maha, pa ih sve češće možemo naći u tanjirima po restoranima i hotelima. Odnedavno, mikrozeleniš je dostupan apsolutno svima.
Mikrobilje (engl. microgreens) su jestive, meke, mlade biljke koje se dobijaju od semena povrća, žitarica ili drugih biljaka sa razvijenim kotiledonima. U zavisnosti od vrste, rastu do visine od 3 do 10 cm i po pravilu, beru se nakon 7 do 20 dana od klijanja, odnosno sa pojavom prvih pravih listova.
Iako ove biljke više podsećaju na travu nego na nešto jestivo ili bogato nutrijentima, istraživanja su pokazala da biljke baš u ovoj fazi obiluju hranljivim materijama, kojih je čak i nekoliko puta više nego kod odrasle biljke. Iako se javlja u različitim oblicima, bojama i različitog sastava, svaku vrstu mikrobilja krasi specifičan i intenzivan ukus.
Dobro je znati da nije svako povrće jestivo kao mikrozeleniš. Tako, na primer, zbog toksičnih molekula smeštenih u unutrašnjosti centralne stabljike i / ili lišća, paradajz ili krompir se ne uzgajaju kao mikrobilje.
Korisna svojstva mikrobilja u ishrani
Istraživanja su pokazala da većina testiranih vrsta mikrozelenih biljaka sadrži vitamine u većoj koncentraciji od zrelih biljaka iste vrste koje se klasično uzgajaju. crveni kupus ima mnogo vitamina C, a rotkva neverovatne količine antioksidanta. U svakom slučaju, samo nekoliko grama mikrozelenša može biti dovoljno da dobijete svoju dnevnu količinu hranljivih sastojaka. Još jedna od supermoći mikrobilja je njihovo bogatstvo mineralima, uglavnom kalcijumom i kalijumom.
Razlika između mikrobilja i klica
Mikrobilje se gaji duži vremenski period. Proces kultivacije prilično je različit između mikrozeleniša i klica. Mikrozeleniši se uzgajaju u zemlji I dobijaju mnogo svetlosti, što je ključno za fotosintezu, koja stvara hemijsku energiju potrebnu da biljka raste i koja povećava njen ukus i zato se snaga mikrobilja krije u listovima. Kada jedete klice, konzumirate sve, čak i male korene i seme, dok s mikrobiljem jedete samo zeleni deo, tj. deo iznad zemlje.
Mikrobilje se može koristiti na različite načine : može se dodavati salatama, sendvičima, odličan je kao kao prilog mesu, uz pomoć njega se može obogatiti ukus soseva i supa a može se konzumirati i samostalno.
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Mnogi se trude da se hrane zdravo, ali često greše kada je izbor namirnica u pitanju. Stručnjaci su složni u tome da je ova hrana ipak najgora.
Plave zone su pet različitih zajednica "rasutih" širom sveta kojima je zajedničko to što imaju najveću koncentraciju stanovnika koji žive preko 100 godina. Njihova dugovečnost leži u specifičnom načinu života, između ostalog i ishrani.
Supa ili čorba su bitan deo obroka. Međutim, vreme u kome živimo dovelo je do toga da ne stižemo uvek dovoljno da se posvetimo kuvanju, a samim tim ni svom zdravlju.
Bundeva je vrlo zdravo povrće, a jedan od najboljih načina da je pripremite je ukusni potaž. U nastavku pronađite recept, kao i male trikove da bude još bolji.
Zdrava ishrana je vrlo važna za naš život, ali ne uspevamo uvek toga da se pridržavamo. U nastavku teksta pronađite recept za pitu koji je vrlo jednostavan, a krajnji proizvod neverovatno ukusan!
Priroda je naš moćan saveznik i daje nam sredstva koja nas održavaju u životu. Evo još jednog korisnog saveta za čaj koji ima brojna korisna svojstva na naš organizam.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета