OČUVANJE OVIH VRSTA VEOMA ZNAČAJNO: Institut za stočarstvo radi na očuvanju authtonih rasa

Foto: pixabay.free

Foto: pixabay.free

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Karakačanska, bardoka, pirotska pramenka, krivovirska, lipska, svrljiška, sjenička i vlaška vitoroga, autohtone su rase ovaca, a balkanska i srpska bela su stare vrste koza. Mnogima od njih opstanak je ozbiljno ugrožen.
Očuvanje autohtonih vrsta ovaca i koza značajno je za Srbiju, saglasni su stručnjaci Instituta za stočarstvo, jer su one "važni delovi agrobiodiverziteta, nastali u toku dugogodišnjeg procesa evolucije na određenim biološkim i geografskim celinama, u različitim uslovima ishrane i smeštaja, što je rezultiralo njihovim specifičnostima".

Otpornost na bolesti, izražen materinski instinkt, dug životni vek, dobra adaptilnost na nepovoljne uslove samo su neke od osobina autohtonih sorti ovaca i koza.

Stručnjaci, međutim, objašnjavaju da su ekspanzija visoko produktivnih rasa u trci za profitom, sa jedne strane, kao i depopulacija sela sa druge strane, doveli do toga da neke vrste postanu ugrožene i njihov opstanak doveden u pitanje.

Kako bi definisali, a potom i očuvali ova grla, stručnjaci Instituta za stočarstvo sproveli su sveobuhvatno ispitivanje kakvo nije rađeno poslednjih 30 godina.

- Rezultati istraživanja pokazali su da postoje genetski autentična grla kod kojih je neophodno raditi na menadžmentu ishrane i napajanja, a postoji i visok nivo genetičkog diveziteta ispitivanih populacija, što je značajan iskorak u definisanju standarda autohtonih rasa i njihovoj konzervaciji. Prvi korak ka tome je njihova morfološka, a potom i metabološka i genetička konzervacija, što je bio i cilj našeg projekta - istakla je dr Dragana Ružić Muslić, naučni saradnik Instituta za stočarstvo.

Govoreći o tome da li ovaj projekat može spasiti postojeća grla autohtonih sorti i pomoći da ih bude više, rekla je da je istraživanje samo prvi korak u tom pravcu te da veruje da će se uz pomoć odgajivača, koji su veliki entuzijasti i zaljubljenici u svoje životinje, uspeti u tome. 

Ružić Muslić je navela da će se na osnovu rezultata koji su dobijeni ovim istraživanjem sugerisati odgajivačima koji su problemi u gajenju ovih vrsta i kako bi trebalo da koriguju ishranu i gajenje ovih životinja da bi se od njih dobio maksimum.

Orijentacija odgajivača za visoko profitabilnim rasama uticala je na njihov biološki opstanak, koji je ugrožen, a neki sojevi su stekli status kritično ugroženih i njihov broj se kreće između 200 i 300 grla. 

- Rezultati ovog projekta, koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, ujedno određuju i pravac kojim bi Institut trebalo da se rukovodi u narednom periodu. To je put genomske selekcije koji bi kod autohtonih rasa doveo do formiranja nukleus zapata, a kod kvalitetnih priplodnih grla do povećanja proizvodnih parametara - kaže dr Nikola Delić, pomoćnik direktora za tehnološki razvoj Instituta za stočarstvo.

Kao zanimljiv zaključak istraživanja istaknuto je i to da je ovcama i kozama u Srbiji najviše potrebno bolje napajanje, tačnije - životinje su žedne. Takođe, potrebno im je obezbediti bolju zdravstvenu zaštitu i na kraju poboljšati nutritivni status. Tak kada svi ti uslovi budu ispunjeni, one će dati maskimum produktivnosti.

 

Agroinfo.rs/biznis.telegraf.rs/

OČUVANJE OVIH VRSTA VEOMA ZNAČAJNO: Institut za stočarstvo radi na očuvanju authtonih rasa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle najave novih protesta i blokada puteva, na poziv Ministarstva poljoprivrede predstavnici proizvođača maline iz Arilja dogovorili su za ponedeljak novi sastanak sa otkupljivačima i proizvođačima, kom će prisustvovati i ministar poljoprivrede.

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета