Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Koren je jedan od popularnih začina za domaćinstvo, koji se posebno ističe u kuhinjama istočne i jugoistočne Azije. Galanga je botanički bliska đumbiru, ali se ne može koristiti kao zamena za njega.

Galanga (Alpinia Galanga) neka druga uobičajena imena su plavi đumbir, tajlandski đumbir, gao liang jiang. Galanga je botanički bliska đumbiru, ali se ne može koristiti kao zamena za njega.

Biljka naraste oko jedan do dva metra sa dugim stabljikama i dugim, lancetastim, zelenim lišćem sa bledim donjim delom. U odrasloj biljci pojavljuju se prelepi, žuto-beli nijansirani cvetovi u dugačkom cvasti.

Dva uobičajena tipa gajenja su:

- Velika galanga , poput korena đumbira, je rizom koji raste ispod površine zemlje u dobro dreniranom, organskom zemljištu. Rizom ima izbočine slične prstima sa smeđim prstenovima na površini. Za razliku od đumbira, ima tanju i bleđu kožu.

- Mala galanga (A. officinarum) je poreklom iz Južne Kine. Prilično je manje veličine, zarđalo-smeđe površine i vlaknaste unutrašnjosti. Prilično je popularan na Tajlandu. Njegov ukus je opisan kao oštar, pikantan i aromatičan. 

Veliki galangal ima oštar, jedak ukus koji potiče od njegovih esencijalnih ulja. Manji galangal je aromatičniji sa jakim paprenim ukusom. Rizom se obično koristi svež, ali se koristi i sušen i u prahu.

Zdravstvene blagodati korena Galangal
- Koren galangal je niskokalorična biljka koja se koristi od tradicionalnih lekova od davnina za lečenje varenja, prehlade, infekcije lišajeva (gljivični dermatitis).
- Esencijalna ulja poput cineola, metil cinamata , mirecena i metil eugneola nalaze se u biljkama u sasvim dovoljnim količinama.
- Sastoji se od mnogih esencijalnih hranljivih sastojaka i vitamina kao što su piridoksin, riboflavin, vitamin C, pantotenska kiselina potrebni za optimalno zdravlje.
- Rizom takođe sadrži dobru količinu minerala poput gvožđa, kalijuma, mangana, bakra, selena i magnezijuma. Zajedno, ovi sastojci rade na održavanju kože i kose zdravim.

Izbor i skladištenje
Poput đumbira, i galangal se može uzgajati u dvorištima, tako da se njegovi sveži koreni mogu lako pokupiti za trenutnu upotrebu. Sveža galanga je široko dostupna tokom cele godine u mnogim regionima jugoistočne Azije. Na evropskom i američkom tržištu sveži rizomi mogu se naći u specijalizovanim prodavnicama koje prodaju azijske začine i začinsko bilje. Njegov sušeni prah takođe je ovde dostupan.

Sveži koreni šalju prijatnu aromu nalik đumbiru kada se držite blizu nozdrva.
Sveži koreni treba da budu čvrsti, sočni i da imaju svetlo žutu koru. Izbegavajte slomljene, vlažne, sluzave površine, korene zahvaćene insektima. Takođe, izbegavajte prevelike, zrele, vlaknaste, drvenaste, smežurane korene jer su manje sočni. Sveža galanga čuvaće se do 2 nedelje ako se čuva na hladnom i suvom mestu. Može se čuvati u frižideru, ali mora biti umotan u pergament za pečenje da bi bio vlažan.

Agroinfo.rs

Galanga koren: Kao začin i kao lek

Komentari

Farmacia On Line Tadalafil [url=https://buycialikonline.com]generic cialis 20mg[/url]

buy stromectol online uk precio de cialis en farmacias espanolas

Zithromax One Time Dose ivermectin for dogs dosage

Changchang Wu, Brian Clipp, Xiaowei Li, Jan-Michael Frahm, Marc Pollefeys, 3D Model Matching with Viewpoint Invariant Patches VIPs , CVPR 2008 oral, video buy cialis online 20mg

You should not do both buy cialis online prescription

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

nutritivna vrednost povrća varira u zavisnosti od dužine skladištenja i načina konzerviranja

Problem skladištenja lekovitog bilja je najjveći uzročnik prisustva štetnih mikroorganizama u bilju kao i neadekvatnog sakupljanja lekovitog bilja i nedovoljnog sušenja.

Цвекла је здрава корјенаста биљка. Лако се узгаја и добро подноси хладно вријеме. Може се гајити на отвореном и у пластеницима.

Рабарбара је вишегодишња биљка која може имати животни век и до 30 година, а гаји се обично од 7 – 9 година.

Након успешног сакупљања лековитог биља, важно га је адекватно складиштити. Микроорганизми се у лековитом биљу јављају као последица неадекватног сакупљања, чишћења, недовољног сушења и неповољних услова током транспорта и складиштења.

Шаргарепа је велики извор здравља и готово сви воле да је конзумирају. Иако је двогодишња култура, углавном се гаји као једногодишња, а ако се гаји за семе онда се узгаја као двогодишња. Ово нису једине ствари које треба да знате о шаргарепи.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета