Како правилно узгајати першун?

Лековита својства овог поврћа, позната су још од давнина. На југу Европе расте и као дивља или полудивља биљка, за шта су заслужне птице које разносе његово семе. Ипак, као оптималан начин узгоја, увек се препоручује плодоред.

Першун, Петроселинум сативум Л., припада фамилији Апиацеае - штитаркама. Назив потиче од грчке речи петрос (стена ) и селонон (биљка) па се претпоставља да је првобитно растао на стенама Медитерана и југозападне Азије. Утврђено је да је прадомовина ове биљке Сардинија.

Користи се углавном као зачин, али позната су и његова лековита својства. То пре свега произилази из тога што обилује витаминима и минералима. Као и све биљке, препорука је да се конзумира свеж, поготово ако се узима због своје лековитости.

Услови успевања
Першун се гаји на дубоким, растреситим и умерено влажним земљиштима. Ако се узгаја у веома киселој средини, брзо долази до труљења корена. Осим тога, ако се производи корен, тешко га је вадити из сабијене земље.

Оптимална киселост је пХ 6 - 8. То је биљка умереног поднебља. Першун (лишћар и коренаш) нема посебних захтева према условима средине. Подноси ниске температуре до - 4 ͦЦ и добро презимљава под снегом. Гаји се у плодореду. Добри предусеви су једногодишње махунарке, а лоши врсте из исте фамилије (Апиацеае). На исто место враћа се после три до четири године.

Према високим температурама релативно је отпоран док сушу слабо подноси. За оптималан развој треба бирати локалитете са много светлости. Иако је двогодишња биљка, за производњу лишћа и корена гаји се као једногодишња, а двогодишња када иде за производњу семена.

Оптимални системи обраде
Тло за гајење першуна треба поорати у јесен, на дубину од 30 - 40 цм. Узорана парцела оставља се да презими. Према њеним речима, у рано у пролеће врши се предсетвена припрема. Земљиште треба максимално уситнити и изравнати пошто је семе веома ситно. Велике су потребе за хранљивим материјама. Пожељно је да се сеје на место на ком је претходни усев био ђубрен стајњаком. Препоручују се минерална хранива са односом НПК 7 : 22 : 14. За одређивање потребне количине, треба знати плодност парцеле, а препоруке се крећу у интервалу 120 - 150 кг/х.

Производња директном сетвом
Сеје се директном сетвом, ускоредо, широкоредно или у пантљике. "Сетва се обавља рано у пролеће или крајем лета и почетком јесени у редове, са размаком од 30 - 50 цм, по површини. Летња и јесења сетва могу да се изводе ако је парцела потпуно чиста од корова и ако је обезбеђено наводњавање. Пролећна сетва обавља се у марту, односно, у првој недељи пољских радова. После сетве засејану парцелу треба одмах поваљати", наводи стручњак. За површину од једног хектара, потребно је четири до пет килограма семена. Ницање је кроз две до три недеље.

Плодоред као мера неге
Мере неге подразумевају уништавање покорице, окопавање, плевљење, наводњавање, проређивање и прихрањивање. Наведене операције примењују се увек у циљу олакшаног ницања. Окопавање је обавезно, нарочито у почетним фазама развоја, када су младе биљке најосетљивије на корове. Изводи се три до четири пута у току вегетације, у зависности од закоровљености.

Першун се прихрањује два до три пута у производној години са КАН-ом.

Добро реагује на наводњавање, тако да ако постоји могућност, требало би га практиковати. Приликом производње першуна коренаша обавезно је проређивање. Ако се не примењује, развија се веома мали корен који се тешко чисти и прерађује. Проређивање се врши два пута у току вегетације.

Ово поврће нападају многе болести (пламењача, рђа, пегавост лишћа), али му ниједна не наноси веће штете. Ипак, као обавезна мера неге сматра се гајење у плодоред.

У добрим годинама - и до 5 берби
Берба лишћа за сушење обавља се у више наврата. Први пут ради се кад биљке имају 10 - 20 сталних листова, а међупростор је покривен. Мора да се обавља пажљиво јер корен у овој фази још није довољно ојачао па може да дође до чупања читаве биљке. Наредне бербе обављају се чим се лишће развије довољно да поново може да се бере. У повољним годинама може се добити три до пет берби. Треба водити рачуна да доњи листови не почну да жуте, пошто такво поврће није за тржиште. Лишће се суши у сушарама на око 40 ͦЦ или природним путем.

Izvor: agroklub.rs

Како правилно узгајати першун?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kod uzgajanja biljnih vrsta, plodored, ali i pravilan izbor parcele predstavljaju faktore od izuzetne važnosti za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Iako se kod nas grašak seje uglavnom u proleće, treba znati da se on seje i u jesen i da ovakva setva ima niz prednosti.

Kako bi povrtnjak izgledao bujno i biljke bile zdrave moramo unapred da znamo gde ćemo da ih smestimo i šta ćemo kasnije da posadimo umesto njih.

Endivija je povrće koje svojim izuzetnim nutritivnim vrednostima i specifičnim ukusom predstavlja pravi užitak za sve ljubitelje ove namirnice.

Komorač (morač, janez, divlja mirođija, slatki anis, koromač) Latinski naziv: Foeniculum vulgare Miller se upotrebljava ponajviše kao začin. Ima dubok, snažan i razgranat vretenasti koren.

Postrni usev je uzgoj biljaka koje imaju kratak rok rasta, a dobra su dopuna za ishranu stoke

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета