Lagenarija poznata u narodu, ali kao povrće se jako malo koristi

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Poznata je pod različitim nazivima: tikva sudovnjača, tikva zmijača, kineska tikva, vijetnamska tikva, indijski krastavac.

Lagenaria siceraria ili tikva sudovnjača pripada porodici Cucurbitaceae i srodnik je krastavca, lubenice, tikvica, dinje, masirače. Spada među najstarije kulture. Gaji se uglavnom radi zrelih plodova koji služe kao različite posude u domaćinstvu.

Vegetacioni period traje 90 do 120 dana. Da bi osigurali dobar rast i razvoj, potrebno je posaditi na osunčano mesto sa dovoljno vlage, toplote i svetlosti. Može da se uzgaja iz rasada kao i sve tikvenjače.

Koren je veoma dobro razvijen, moćan i prodire duboko u zemljište. Listovi su okruglasti, veliki. Za svoj rast zahtevaju potporu, kako bi formirani plodovi visili. Plodovi na površini zemljišta dobijaju deformisan oblik, postaju flekavi i podložni su propadanju. Zaliva se do kraja avgusta kako bi se omogućilo dobro zrenje plodova. Sudovnjača cveta obilno tokom perioda juli - avgust. Cvet je dosta krupan, bele je boje i razlikuju se muški cvet (na dugim drškama) i ženski cvet. Oprašivanje se može poboljšati kada se vrši ručno.

Plodove tikve sudovnjače ne treba brati ako nisu potpuno zreli. Ovakvi plodovi su podložni propadanju. Potrebno je sačekati da se peteljka ploda u potpunosti osuši, a plod se bere sa nekoliko centimetara peteljke. Samom plodu neće smetati hladni jesenji dani, ali semenke propadaju na mrazu i niskim temperaturama.

Nakon branja zreli plod oprati sapunom i vodom, oprati, prebrisati i ostaviti na sušenje. Sledećih 10 do 12 dana potrebno je plodove odložiti na tamno i promajno mesto, a zatim tikve spremiti na mesto gde će ostati narednih tri do šest ili 10 meseci. Dužina perioda sušenja zavisi od veličine ploda.

Može da se koristi za dekoraciju, da se od nje izrađuju različiti predmeti: posude, čaše, šolje, lule, lampe, lusteri, kućice za ptice, saksije. U posudama od tikve sudovnjače voda ostaje duže sveža, a produžava se trajnost kiselog mleka.

 

 

Izvor:planthouse.hr

Lagenarija poznata u narodu, ali kao povrće se jako malo koristi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bundeva (ili tikva, ludaja, misirača, dulek) je jednogodišnja biljka puzavica iz familije bundeva (Cucurbitaceae), čiji se krupni plodovi koriste u ljudskoj ishrani, a semena i u fitoterapiji.

RADOVAN Stojanović, poljoprivrednik iz Donjeg Vidova, proizveo je u svojoj bašti nekoliko džinovskih tikava, od kojih najveća teži osamdesetak kilograma!

Луфа, позната је и као копнени сунђер, има фину структуру која се користи за пилинг, масажу, као сунђер за купање, а може се ставити и у сапун. Такође, користи се и у прехрани као остале тиквице, а може се конзумирати попут краставаца.

Многима је непознато али уљана тиква голица се углавном гаји због свог семена, које је богато уљем и меснатог дела плода.

Већина пољопривредника различите културе сади одвојено. Јасно одвајање врста можда је продукт тежње човека ка реду и контроли. Природа се према биљкама односи другачијим принципима, па неке биљке могу заједно да се развијају.

Ова тиква се код нас зове "Тиква шећерка". У нашој земљи јој се не придаје толики значај, мада би требало да заузме значајније место. Потиче из Централне Америке и одатле је проширена даље по свету, зато боље успева у топлијим крајевима.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета