Lekoviti sok od bundeve - za šta je sve pogodan i kako da ga lako pripremite

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Bundeva (ili tikva, ludaja, misirača, dulek) je jednogodišnja biljka puzavica iz familije bundeva (Cucurbitaceae), čiji se krupni plodovi koriste u ljudskoj ishrani, a semena i u fitoterapiji.

Ova jednogodišnja puzavica potiče iz Amerike. Bundeve su najčešće narandžaste i žute boje a mogu biti i braon, crvene, svetlo zelene, sivkaste ili bele boje. Brojne su vrste bundeve, a poslednjih godina sve više se gaji tikva golica i to zbog semena koje je bogato uljem. Sazreva na jesen. Jede se i sirova, ali može i da se peče ili kuva. Zbog fantastičnog sastava, naročito se preporučuje u ishrani trudnica. Bundeva je slatka i veoma prijatnog ukusa i svi njeni delovi su jestivi. U ishrani se najviše koriste meso bundeve i semenke. Odličan je diuretik, štiti srce, jača imuni sistem, poboljšava cirkulaciju.

Lekovite svojstva

Sok od bundeve kao lek dobar je za zdravlje zbog velikog prisustva esencijalnih nutrijenata. Oni su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Bogat je vitaminima A, B, C i E. Sadrži minerale poput kalijuma, kalcijuma, cinka, fosfora, i drugih. Poseduje i određenu količinu omega-3 masnih kiselina. Prisustvo pektina i fitosterola smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska. Takođe, smanjuje nivo lošeg holesterola. Zbog svoje velike nutritivne vrednosti, bundevin sok je dobar za hidrataciju kože. Podmlađuje je i smanjuje bore. Vraća joj vlažnost, sjaj i čini je zdravom i lepom.Utiče na olakšano varenje hrane i pomaže i kod problema zatvora. Sok kao lek još sprečava nadimanje i grčeve, pomaže kod prehlade, virusa, zaraznih bolesti, bakterijskih i gljivičniih infekcija. Jedna čaša ovog napitka osvežava organizam i utiče na dobar san. Posebno je dobar za ljude koje muči nesanica ili se tokom noći često bude.

Pola čaše soka preporučuje se svakodnevno. Sok od bundeve kao lek se pije 10 dana po tri puta dnevno a zatim se napravi pauza.

Recepti za sok od bundeve:

Sok od bundeve sa ekstraktom kajsije
Za pripremu ovog sirupa potrebni su sledeći sastojci:
- jedna bundeva
- 1/2 kg šećera
- 1 limuntus
- 1 ekstrakt kajsije
- oko 4 litra vode
Bundevu očistiti tako što ćete ukloniti koru i semenka, a zatim skuvati u litri vode. Kada skroz omekša izgnječite je tako da postane kašasta. Ostavite da se ohladi. Možete je staviti i u blender kako bi dobili usitnjenu masu.
Zatim, šećer, limuntus, ekstrakt kajsije i ostatak vode stavite na laganu vatru da se skuva.
Ohlađenu bundevu stavite na cediljku iznad neke posude i prelijte preko nje skuvan sirup. Tako gotov sok presipajte u prethodno sterilisane flaše.
Ovim receptom dobija se oko 3 litra domaćeg soka.

Sok od sirove bundeve
Potrebni sastojci:
- jedna bundeva
- zaslađivač po želji
- začin po želji
Jednu tikvu isecite na četvrtine i ogulite koru sa svakog dela. Takođe, odvojite sa strane i semenke jer je bitno da ostane samo mesnati deo.
Isecite je na sitne komadiće da bi se u blenderu lakše i brže izmiksala. Kad bude skroz kašasta, masu presipajte u čašu. Možete je zasladiti medom, šećerom ili nekim drugim zaslađivačem. Isto tako, možete dodati na primer sok od jabuke da poboljšate ukus.
Ukoliko želite da bundevin sok ima malo jači ukus, možete dodati i vrlo malo cimeta, đumbira ili neki drugi začin. Po želji stavite i poneku kockicu leda.

Sok od bundeve i šargarepe
Za pripremu je potrebno sledeće:
- jedna veća šargarepa
- jedna jabuka
- oko 300 gr seckane bundeve
- cimet
- menta
Očistite bundevu - uklonite koru i semenke. Usitnite je na komadiće. Jabuku i šargarepu takođe očistite i usitnite.
Sve zajedno stavite u blender sa malo vode i izmiksajte. Zasladite po želji.
Nakon toga prespite u čaše i dodajte cimet. Možete dodatno dekorisati listićem mente.

Sok od bundeve za bebe
Potrebna je jedna bundeva za pripremu. Operite je i isecite na četvrtine. Jednu četvrtinu dobro očisititi pa uklonite koru i semenke. Iseckati na manje parčiće i staviti da se kuva na pari, oko 15-20 minuta.
Kada bude gotovo jedan deo odvojite za sok. Izmiksajte ga u blenderu kako bi bio što sitniji.
Drugi deo bundeve iskoristite da napravite pire za bebu. Ne preporučuje se dodavanje nikakvih zaslađivača.
Sok od tikve je veoma zdrav za bebe. Tikva se može bebama uvesti u ishranu čim počnu da jedu čvrstu hranu.

Agroinfo.rs

 

Lekoviti sok od bundeve - za šta je sve pogodan i kako da ga lako pripremite

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета