Листови броколија - увек их бацамо, а они су невероватно здрави
Foto:Pixabay
Листови броколија се углавном бацају, иако су једнако јестиви као и сама глава броколија. Са друге стране, листови се не могу купити у продавницама јер су тамо главе броколија уредно очишћене, тек са понеким ситним и нимало занимљивим листовима залепљеним за главу.
Али да би требало да их бацамо?
Не морамо бити професионални повртари да бисмо схватили да масивни листови броколија са јаким ребрима и стабљикама могу бити јестиви. Уколико се гаји сорта Романесцо, њени листови могу да буду дужине и до 2 метра.Иако се биљка гаји првенствено због своје цветне главе, то је заправо релативно мали део биљке и за тај део је потребно да чекате цело пролеће (или јесен).
Биљка има само једну цветну главу у току једног животног циклуса, са повременим секундарним главицама које се формирају у осовинама лишћа. Ти бочни изданци су увек мањи од средишње главе. Знајући то, може се стећи утисак расипништва ако користимо тако скроман део биљке, а тако велики остатак бацамо.
Како броколи утиче на наше здравље?
Броколи се сматра једним од најхранљивијих поврћа на тржишту јер пружа 100 посто дневне потребе за витамином Ц. Толико има у једној шољици насецканог броколија. Такође, испуњава потпуну прехрамбену потребу за витаминима Б групе,а ту су још и калијум, гвожђе, калцијум, витамин А, минерали и влакана.
У односу на стабљике, цветови имају већу концентрацију заштитних фитохемикалија као што је бета каротен и суфорафан (за које се показало да штите од одређене врсте рака).
А, оно што сигурно нисте знали, то је да су листови броколија суперхрана, са још већим количинама бета каротена него што имају цветови. Такође, већи је садржај витамина А (који је важан за вид и здравље коже) и фитонутријената.
Текстура и изглед листова броколија подсећају на раштан јер су обе биљке из исте породице. Лако се скупљају и кувају, а можете их кувати на пари, пржити или чак спремати на роштиљу. Они се заслађују сами док се кувају, а за разлику од осталог зеља, неће се претворити у ништа чим се сусретну са топлотом.
Ако сами гајите свој броколи, можете сваке недеље да почнете да скупљате прво неколико спољних (старијих) листова, чим дођу до дужине од 4-6 цм. Након што биљка направи главу - уберете њу, а затим наставите да берете листове. Броколи је култура која се невероватно обнавља након резидбе листова, а нови листови остају нежни чак и када остали делови биљке постану велики и гломазни.
Ако одаберете млађе лишће са биљке, они су довољно њежни да их убаците сирове у салату или да са њима спремите нови зелени смути. Средњи листови су савршене величине и дебљине за нову врсту укусних сармица, односно за пуњење са поврћем и месом.
Стабљике на већим листовима могу бити превише влакнасте. Пробајте, ако вам не одговара - немојте јести. Али, ако одсечете средишњу стабљику пре него што постане превише дрвенаста, можете да огулите чврсту спољну кору и открићете хрскаву слаткоћу испод ње.
Ако узмемо у обзир количину воде и ресурса који се потроше да би се узгајала ова биљка, а да одбацујемо њено лишће којег има највише – то даје разлог више да почнемо да га користимо у нашој кухињи.
Izvor: agromedija.rs
Komentari
Approximately 71 of patients with FR values below 0 letrozole vs clomid A few days after I stopped taking it they don t hurt the same way if I hit them on something so I figure it has to be the Nolva
Assisted reproductive treatment ART, particularly ICSI, is a powerful bypass procedure rather than a treatment per se, and it has dramatically improved the fertility prospects in oligozoospermia 9 buy cialis on line
Clin Cancer Res 2010; 16 4853 63 Ineligible data Poggiani 2012 Poggiani C, Hintringer K cialis no prescription Evaluation of cystic kidney disease
how to buy priligy as a child The type I IFN induced aromatase expression was dependent on IFN Оі inducible protein 16 IFI16, which is encoded by an interferon stimulated gene
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.
U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.
Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.
Na području naše zemlje trenutno je u toku proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, kupusnjača, paprike i drugog povrća.
Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...
Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета