Савети за садњу кромпира у пластенику

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Садња кромпира у пластенику може бити јако уносан посао. Уколико кромпир садите на овакав начин већ у априлу и мају имаћете готов производ спреман за продају. Уколико желите добар принос, морате поштовати нека правила

Производња кромпира у заштићеном простору заузима све веће површине у Србији.

Разлог за овакву експанзију овог типа производње кромпира повртари налазе првенствено у чињеници да већ током априла и маја излазе на тржиште са младим кртолама кромпира.

Рок садње кромпира у затвореном простору
У зависности од планираног пласмана робе, планира се и рок садње.

Произвођачи који планирају да крајем априла изађу на тржиште са младим кромпиром почињу са садњом у заштићеном простору већ у децембру.

Избор сорти и припрема
За производњу кромпира у заштићеном простору треба бирати сорте са краћом вегетацијом.

Пре садње кртоле се обавезно наклијавају у просторијама где је обезбеђено довољно светлости. Оптимална температура просторија у којима се врши наклијавање износи између 12 и 15 степени.

Како да загрејете пластеник током зиме

Треба користити искључиво здрав и квалитетан садни материјал. Није препоручљиво користити ситније кртоле из претходне године, јер постоји опасност да ћете на тај начин пренети вирусе.

За производњу младог кромпира битан је квалитет кртола раних сорти, јер се за ову намену углавном користе сорте краћег периода вегетације.

Битна одлика кромпира у производњи јесте та што он у различитим условима брже или спорије изрођава, што се у значајној мери ордажава на смањење приноса.

За остваривање високих приноса доброг квалитета од великог је значаја употреба здравог садног материјала. Употреба квалитетног и здравог сортног семена уз примену и осталих агротехничких мера у оптималном року позитивно се одражава на добијање високих приноса.


Наклијавање семена кромпира
Непосредно пре садње, посебну пажњу треба посветити наклијавању семенског кромпира.

Наклијавање је процес током којег кртола кромпира након фазе физиолошког мировања пролази низ процеса у контролисаним условима. Резултат овог процеса јесу здраве и јаке клице.

Наклијале кртоле имају читав низ предности у односу на оне које нису подвргнуте процесу наклијавања. Тако се, на пример, добијају кртоле чија је клијавост 100%, а кромпир ниче раније. Након ницања одмах долази до укорењивања и бржег и уједначенијег раста.

Простор у којем се одвија наклијавање треба да буде сув и да у њему нема влаге по зидовима. Такође, неопходно је да у овом простору постоји могућност проветравања.

За производњу младог кромпира боље је бирати ситније кртоле, зато што оне дају мањи број стабљика. Ово касније доприноси ранијем вађењу младог кромпира.

Наклијавање врло раних и раних сорти траје између 30 и 35 дана, па је потребно да то време испланирате унапред.

Садња наклијалог кромпира
Кртоле кромпира саде се у добро припремљено и нађубрено земљиште.

Заштиту кромпира ˶за младо˝ треба базирати на превентивним мерама, које подразумевају, пре свега, употребу здравог садног материјала и примену пуне агротехнике (првенствено примену плодореда).

Хемијска заштита при оваквом виду производње није пожељна.

agromedia.rs 

Савети за садњу кромпира у пластенику

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Krompir kada se priprema u ljusci je daleko ukusniji od onog bez ljuske. Za ovaj recept će vam biti potrebna i jedna čaša.

Svi oni koji se bave proizvodnjom u toku jeseni i zime u zaštićenim uslovima, nakon skidanja glavnog useva u plasteniku u ovom periodu, slobodne površine mogu iskoristiti za sadnju nekih kultura koje odlikuje kraći period vegetacije.

Poslužite ovako spremljen krompir uz bilo koje jelo sa mesom a možete i kao zasebni obrok.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета