Шта добијете дорастањем карфиола?

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Карфиол је до те мере специфичан, може се рећи да је поуздан показатељ одговорности и посвећености произвођача. Ко успешно гаји ову захтевну културу, зна колико је прецизности и посвећености потребно у сваком кораку производње. Каснија сетва, дорастање и правилно складиштење током зиме могу дати одличне резултате који се могу и добро наплатити.

Карфиол је део породице купусњача, али је много хранљивији од многих популарнијих чланова те породице. Сетва се одвија у јуну и 100 грама семена је довољно за један хектар. Берба овог поврћа долази у другој половини септембра и траје целог октобра.

Недостатак карфиола, у односу на друге чланове породице купусњача, је што има много нижу отпорност на низ фактора производње. Штавише, карфиол је најтежи за производњу у поређењу са свим осталим члановима те породице.

Има ниску отпорност и на ниске и на високе температуре, на сушу, болести, па чак и светлост. Поред осетљивости, врло је захтеван по питању влаге у земљишту и ваздуху, као и у погледу концентрације азота у земљишту. Мора се ђубрити стајњаком, те је због тога обично први у плодореду.

Сетва се може обавити и почетком јула, а пресађивање у августи. У том случају пре мразева биљке морају бити извађене и остављене на дорастање.

Дорастање карфиола

Често је неопходно оставити главице карфиола и из раније сетве на дорастање, али је неопходно поштовати одређена правила да би дорастање било успешно.
За почетак, при берби, био за дорастање или не, мора се убрати главица заједно са неколико листова. Листови имају више функција, пре свега заштите од светлости, механичких оштећења и других проблема.

Дорастање биљака из редовног узгоја се обавља у подрумима или траповима, обавезно у одсуству светлости. Температура у просторији треба да буде између 0 и 2 степена целзијуса, дакле услови слични онима у којима се чува зрео карфиол у хладњачама.

Цео процес дорастања траје 30 до 45 дана. У току дорастања долази до изражаја значај листова са којима је карфиол убран.
Хранљиве материје заправо прелазе из листова у главицу и главни су извор хранива за главицу карфиола.
Као и у пољу, и на дорастању карфиол захтева проветравање.

Када се убере по сувом времену и чува у хладњачама на 1 до 2 степена целзијуса, при релативној влажности ваздуха од 70-80% може се чувати преко два месеца.
Овај начин производње и чувања карфиола има своје предности у односу на стакленике и пластенике. Наиме, карфиол се може гајити преко зиме у заштићеним и загрејаним просторима, али су приноси значајно мањи, и управо ту лежи предност правовремене сетве на отвореном у комбинацији са адекватним дозревањем и складиштењем.

Izvor:agromedija.rs

Шта добијете дорастањем карфиола?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Karfiol je jedno od najpopularnijih povrća. Zdrava i niskokalorična, često se nalazi u našoj kuhinji.

Jesen prazni parkove, jer roditelji brinu da im se deca ne prehlade tokom igre na otvorenom.

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Zdrava ishrana se preporučuje svim ljudima, naročito grupama koje već imaju neke smetnje sa zdravljem. Na ovaj način se neke bolesti u značajnoj meri mogu kontrolisati.

Promet povrća, najviše onog koje se koristi za zimnicu, je povećan na Veletržnici Beograd.

Naučna istraživanja su nedavno potvrdila da postoji razlog zbog kog deca ne vole brokoli. Zbog toga bi možda trebalo da prestanemo da ih teramo da jedu ovo povrće.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета