Воловско срце: Исти назив, другачији облик - какав је то парадајз?

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Воловско срце или на западу познатији као бифтек парадајз је рана сорта, а сазрева већ за 80 дана од сетве. Минимална температура клијања је 10°Ц, оптимална 24°Ц, а максимална 35°Ц.

Воловско срце је парадајз који се најчешће узгаја у нашим баштама. Срцолики изгледом, сочни, интензивног мириса - најједрији када га убереш са стабљике и у његовом укусу уживаш још у башти.

Иако се ради о познатој, старој, али популарној сорти, све се више узгаја парадајз истог назива, али другачијег облика.

Воловско срце или бифтек парадајз
На енглеском "Оџ-хеарт томато" зове се још и воловско срце или бифтек парадајз. Меснат је и сочан с пуно комора унутар плода, набијеног меса. Има релативно мало сока и умерену киселост. Његов 'ребраст' облик више подсећа на бундеву него на срце. Тежина му може достићи чак до килограма. Поједине сорте су дугуљастије, крушколиког облика.
Код ове врсте парадајза поступак зрења започиње изнутра тако да је плод зрео и укусан док споља изгледа још помало зелено. Када је споља потпуно црвен, тада је већ презрео. Ако је убран у правом тренутку, на хладном месту (али не у фрижидеру јер зауставља процес зрења и утиче на укус) може трајати око недељу дана. Осим за салату, одлична је и за пуњена јела.

Ова се сорта ретко узгаја у комерцијалне сврхе јер није погодна за механичку бербу.

Рана сорта парадајза
Воловско срце или бифтек парадајз је рана сорта, а сазрева већ за 80 дана од сетве. Минимална температура клијања је 10°Ц, оптимална 24°Ц, а максимална 35°Ц.

Сетву можете обавити на затвореном, од краја марта до краја априла, а у башту се пресађује у мају. Дубина сетве, као и код осталих сорти парадајза је 0,5 цм. Наравно, можете га посејати и директно у земљу у башти, 'под мотику', у мају.
Размак између посађених биљака треба бити 50 цм. Свакако им поставите потпору због великих и тешких плодова, али и зато јер ова врста парадајза може нарасти и преко два метра. Скратити је можете скидањем заперака.

Биљкама треба пуно сунца, добро дренирано и нађубрено тло с релативно неутралним до киселијим пХ.

Оџак у коју ћете посадити парадајз, додатно нађубрите хумусом или глистењаком. У случају да користите пелетирано или вештачко ђубриво, након што сте посадили биљку, ђубриво поспите око њега, те додатно загрните. У плодовима уживајте већ почетком лета.

Izvor:agroklub.rs

Воловско срце: Исти назив, другачији облик - какав је то парадајз?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.

U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Na području naše zemlje trenutno je u toku proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, kupusnjača, paprike i drugog povrća.

Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...

Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета