Најважнији услови за подизање пастрмских рибњака
Foto:Pixabay
Калифорнијска пастрмка (Онцорхyнцхус мyкисс) спада у хладноводне рибе, у породицу Салмонида (Салмонидае) где припада и поточна пастрмка (Салмо трутта) и лосос (Салмо салар). Међутим, због јаче цене он је лимитиран у исхрани, иако је веома цењена риба у великом броју европских земаља.
Засићеност воде кисеоником
У односу на шаранске и топловодне рибе, пастрмка се такође у великој количини код нас производи и конзумира. Ипак, рибњаци са овом врстом углавном су малог и средњег капацитета док је великих рибњака свега неколико у читавој држави.
"Један од првих услова је температура воде. Овде се ради о хладноводној риби, где су идеалне вредности за њу од 10 - 17°Ц. При том је овај интервал више за млађе категорије, а 12 - 17°Ц за старије, односно, за конзумну рибу.
Поред темпертауре, такође битни су и други физички и хемијски параметри. ПХ вредност треба да се креће од 6,5 до 8,5 (уобичајен пХ). Концентрација кисеоника, како каже, је јако важна јер пастрмка захтева хладне воде, које имају доста кисеоника и оптимална количина је 9 - 11 мг по литри воде, што је близу границе самог засићења овим елементом. Из тог разлога, производња захтева добар квалитет и проточност.
Методе за утврђивање квалитета и квантитета
Пре него што се неко одлучи на изградању рибњака, мора да провери квалитет извора. Ово се одређује мерењима физичко хемијских параметара воде, где спада хемијска и биохемијска потрошња кисеоника, затим сама концентрација кисеоника, концентрација амонијака и других штетних материја. Како каже, комплетно мора да се уради проводљивост и остала мерења, како би се утврдило да ли вода задовољава параметре квалитета за подизање пастрмских рибњака. Додаје још и да постоји категоризација квалитета воде и када је реч о овој риби, она мора да буде И класе. Не може да буде ИИ или ИИИ јер се онда разликују и вредности параметара који одговарају пастрмкама. Концентрација кисеоника мора да буде око 10 мг, када се ради о водама И категорије.
Квантитет, односно, добар проток у рибњаку током читаве године, такође је битна ствар. Како то одредити, зависи од самог воденог извора и постоји више начина за одређивање, али најћешће се користи метода помоћу пловка. У обзир се узима ширина воденог корита, његова дубина, затим се направи пресек те површине и постави се пловак па се на одређеној дужини забележи брзина кретања и добије се проток у литрима или метрима кубним у секунди. На основу тог протока одређује се капацитет рибњака. Сваки пастрмски рибњак мора да обезбеди 72 измене воде у току 24 сата, а минимум је 50. Ако ово не може да се испуни, онда тај извор није задовољавајући за подизање рибњака.
Водени извор не сме имати замућења
Најбољи су крашки извори или врела, а могу да буду и реке или потоци. При чему треба водити рачуна да нема великих замућења воде. "На пример, пожељно је да се после велике кише брзо избистри јер ће у супротном отежавати посао и неће ићи у прилог резултата који желе да се постигну.
Мора се водити рачуна да постоји довољна количина воде и то у периоду од августа до октобра, када је водостај најнижи. Поред тога, важан је и квантитет, тј. потребна количина. Терен треба да буде приступачан, да има добре прилазе и пут којим рибњак може да комуницира са непосредном околином и да има и струју, односно да буде на подручју где постоји могућност прикључења на електричну мрежу.
Коцентрација амонијака је незаобилазан фактор јер је ово једињење токсично за рибе и може да изазове значајне проблеме. Према њеним речима, количина амонијака везује се и за квалитет воде, за распадање органске материје у води, остатак хране и друге процесе.
Код нас највише има малих рибњака
На извору малог протока не може да се гради велики рибњак и то је један од критеријума. Локација је такође важна, као и инвестициона могућност узгајивача и маркетиншки потенцијал пласмана рибе на тржиште.
Код нас су, према њеним речима, највише заступљени мали и породични, који немају тако велике капацитете и махом су у склопу неког угоститељског објекта. Капацитет је толики да породица може да живи од њега.
Србија има велике могућности за рибњачки узгој ове рибе, која се чешће једе у време поста и верских празника. Према статистичким подацима, само трећина пастрмке је домаћа производња. Осталу количину рибе увеземо из земалја у окружењу, а морску и из најудалјенијих крајева света.
Izvor:/agroklub.rs
Ауторка-Ивана Живанић, дипл.инг-мастер пољопривреде,
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета