BUĐ NA HRANI: Sa koje hrane smete da skinete buđ i pojedete, a skoje ne
Foto:Unsplash.com
Sigurno vam se desilo da primetite da se na hlebu ili nekoj drugoj namirnici pojavila buđ. Zašto se ubuđala hrana ne sme jesti?
Telo može da odreaguje na buđ na nekoliko načina:
1. Bakterije u buđi mogu da pokrenu simptome trovanja hranom
Ono što može da pokrene simptome jesu bakterije koje se razmnožavaju zajedno s buđi. U tom slučaju može doći do povraćanja, mučnine, dijareje… težina simptoma zavisi od vrste bakterije i količine kontaminirane hrane koju ste uneli u organizam.
2. Neku hranu na kojoj se pojavila buđ telo može da lako da svari
Buđ koja se nalazi na nekim vrstama sira sasvim je bezbedna za jelo. Sirevi poput gorgonzole i plavog sira prave se tako što se u njih stavljaju specifične spore buđi.
3. Na buđ možete biti alergični
Mnogi ljudi mogu da osete alergijsku reakciju na buđ u hrani. Ako spadate u osetljivu grupu, bolje je da strogo vodite računa. Ako slučajno progutate buđ, odmah idite kod lekara.
Simptomi alergije na buđ:
- Vodene oči i svrab očiju
- Koprivnjača ili osip
- Otežano disanje
- Curenje ili začepljen nos
4. Neke vrste buđi mogu da oštete jetru
U buđi se mogu naći toksične hemikalije koje mogu izazvati oštećenje jetre, povraćanje, mučninu i dijareju. Jačina reakcije zavisi od vaših godina i stanja vašeg imunog sistema.
Neke namirnice ostaju kontaminirane čak i kada sa njih skinete vidljivu buđ, ali druge su potpuno bezbedne za jelo. To su:
- Tvrde salame i sušene šunke
- Tvrdi sir koji se ne pravi sa buđi (morate da skinete najmanje 2,5 cm oko buđavih delova)
- Tvrdo povrće i voće (takođe morate da skinete najmanje 2,5 cm oko buđavih delova)
Ovu hranu ne smete jesti nakon što se buđ pojavi, jer je već zatrovala čitavu namirnicu:
- viršle i slanina
- ostaci kuvanog živinskog mesa, paste i žitarica
- meki sirevi, pavlaka, jogurt
- džem i želei
- meko povrće i voće
- orašasti plodovi, sočivo, kikiriki puter
- hleb i peciva
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.
Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije
Saznajte kako ga pametno iskoristiti
Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.
Caciki je jedna od omiljenih letnjih salata i odlično se slaže uz mnoga jela.
Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета