GRČKI JOGURT: Zašto bi trebalo više da konzumiramo ovaj proizvod?

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

U grčkom jogurtu ima mnogo više proteina i daleko manje šećera nego u običnom jogurtu. On je gušća i kremastija varijanta od običnog jogurta, a poslednjih godina postao je vrlo popularan i kod nas.

Iako postoji više tipova grčkih jogurta, treba naglasiti da pravi grčki jogurt u sebi ne sadrži dodate šećere, zaslađivače i sredstva za zgušnjavanje

Ova vrsta jogurta u sebi sadrži probiotike, a zdrave bakterije pomažu crevima da normalno funkcionišu. Konzumiranje grčkog jogurta sa manjim procentom masti pomaže kod problema uzrokovanih nervoznim crevima i kod dijareje. Pored toga, dobar je izvor vitamina B12, a pomaže i kod snižavanja povišenog krvnog pritiska. Osim toga, sadrži i kalcijum, jod, probiotik.

U poslednjoj deceniji je van granica Grčke je zabeležen veliki porast potražnje za ovim proizvodom, naročito na području Amerike. Nutricionisti savetuju konzumiranje ove vrste jogurta jer ima brojne koristi po naš organizam, a savetuju ga i kao alternativu standardnom jogurtu.

Originalna priprema grčkog jogurta

Grčki jogurt se priprema po pravilu od kravljeg mleka i kao takvog ga obično možemo naći u marketima, a preporučuje se da se pravi i od ovčijeg mleka. Grčki jogurt se najpre procedi, a zatim se uklanja surutka i tako se stvara kremastija, gušća tekstura, po kojoj je ovaj proizvod poznat.

Zbog visokog sadržaja proteina, ovaj jogurt kada se konzumira, stvara duži osećaj sitosti. Odličan za ljude koji ne konzumiraju meso i mesne prerađevine kao izvor neophodnih proteina. Međutim, u njemu ima više masti, pa zagovornici zdravog načina ishrane to navode kao njegovu manu. Zato se na tržištu može naći i grčki jogurt sa manjim procentom masti, pa čak i sa 0% masti.

Osim što se jede uz slana jela, grčki jogurt se odlično slaže i sa poslasticama, voćem ili orasima.

Još neke koristi grčkog jogurta na organizam

- Bolji kvalitet kostiju – Grčki jogurt u ishrani može da poboljša kvalitet kostiju zbog kalcijuma i proteina koje sadrži. Kalcijum redukuje pojavu osteoporoze (degenerativne bolesti kostiju).

- Redukuje apetit i osećaj gladi –  Zbog obilja proteina grčki jogurt će vas držati duže sitim. Ovo svojstvo ga čini pogodnim za dijete – ješćete manje i gubiti kilograme.

- Ubrzava metabolizam –  Neka istraživanja su pokazala da ishrana bogata proteinima povećava broj kalorija koje osoba sagoreva tokom dana – to podrazumeva da uz svaki obrok u toku dana obavezno unosite neku količinu proteina. Međutim, ako samo budete jeli grčki jogurt, on neće učiniti da mršavite. Tek ako grčki jogurt koristite kao deo balansirane ishrane koja podrazumeva dovoljno proteina, vlakana, ugljenih hidrata i zdravih masti – to će vas dovesti do ubrzanijeg metabolizma i bolje potrošnje kalorija.

- Dobro mentalno zdravlje – Istraživanja sprovedena 2016. godine pokazala su da su zaposleni koji su unosili bar 100g probiotika svakodnevno – bilo da je reč o jogurtu ili probiotskoj kapsuli iskusili manje stresa, depresije i anksioznosti.

- Izgradnja mišićne mase – Ishrana izuzetno bogata proteinima, kod ljudi koji treniraju sa velikim opterećenjima doprinosi izgradnji mišićne mase.

- Redukuje rizik od nastanka dijabetsa tipa 2 – Naučnici su povezali konzumiranje jogurta sa sprečavanjem nastanka dijabetesa tipa 2 (poremećaja u nivou šećera u krvi), u istraživanju sprovedenom 2014. godine.

Agroinfo.rs

GRČKI JOGURT: Zašto bi trebalo više da konzumiramo ovaj proizvod?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zamrznuti jogurt od jagoda sigurni smo da će vam se jako svideti i da će te stalno spremati..A ako probate da eksperimentišete sa drugim voćem Vi nam javite recept

Svi znamo koliko je jogurt zdrav i koliko je važan za organizam, ali ipak postoje situacije kada ga treba izbegavati.

Industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode, malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene

Priroda je naš moćni saveznik, a da je moguće izbeći lekove, pokazuje i primer Milice Vujić, lekara prirodne medicine, energoterapeuta, instruktora joge i kondicionog trenera.

Da bismo ostali zdravi, nakon obroka je vrlo važno da izbegavamo neke aktivnosti koje mnogi od nas ipak praktikuju ne znajući koliko mogu da budu štetne..

Supa ili čorba su bitan deo obroka. Međutim, vreme u kome živimo dovelo je do toga da ne stižemo uvek dovoljno da se posvetimo kuvanju, a samim tim ni svom zdravlju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета