foto: pixabay

foto: pixabay

Za kvalitetan sir potrebno je koristiti punomasno mleko što pre nakon muže

Za ljubitelje sireva ili proizvodjače mleka preporučujemo jednostavan recept za pravljenje kačkavalja.

Sastojci:
- 6 litara mleka
- 2 kašike soli
- 3 kašike esencije ili 1 šoljica sirćeta

Skuvajte mleko sa dve kašike soli, tako što ćete pustiti da vri 10-tak minuta. Zatim sklonite mleko sa vatre. Odmah u tako vrelo mleko dodajte esenciju, promešajte, pa vratite na vatru. Kuvajte još 5 minuta uz neprestano mešanje, do formiranja sirne grude - podsiravanja.

Pripremite odgovarajući sud i potpuno ga obložite gazom. Sipajte podsireno mleko preko gaze, pa sastavite krajeve gaze da se formira vrećica kroz koju će kačkavalj da se cedi. Posle ceđenja, prebacite ga u novu gazu i zategnite ga dobro u njoj. Sada ga stavite na drvenu dasku i preko njega stavite nešto teško da ga pritisne, npr. šerpu u koju se stavi bilo kakav teret. Ostavite ga pod teretom tako da se ohladi.

Nakon presovanja kackavalj stavi u hladan prostor ili frižider na nekoliko dana da se prosuši i sazri. Svakog dana se okreće na drugu stranu da bi se bolje prosušio i ostvarilo ravnomerno zrenje sira. Od  6 litara mleka dobije se oko pola kilograma kačkavalja.

Za dobar kačkavalj potrebno je punomasno mleko. Ono iz prodavnice nije preporuka, već je najbolje da ga nabavite od proizvođača mleka, ako za to postoji mogućnost. Ako želite ukusan kačkavalj možete dodatno aromatizovati začinima po vašem ukusu. začini  se dodaju u mleko odmah nakon kuvanja. Jedna od ideja je da se u njega doda seckana crvena paprika ili masline..

 

Izvor:poljoprivrednisavetnik.com

Recept za pravljenje kačkavalja

Komentari

prescribing accutane 2 months for sperm output to return, and a mean 18

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate naviku da skidate koru sa sira, radite pogrešnu stvar. Naime, stručnjaci ukazuju da je kora jestiva i da upravo ona siru daje ukus i teksturu.

U našoj zemlji se najviše konzumira kravlje mleko, pa tako na rafovima možemo videti različite verzije ovog napitka. U nastavku teksta razmatramo da li je mleko sa manje masti zdravije i da li biljni napici smeju da nose naziv 'mleko'.

Specifičnost srpske mlekarske industrije je u tome što tek nekoliko mlekara čini preko 70% proizvodnje svih mlečnih proizvoda u zemlji.

Svakodnevna proizvodnja mleka treba da bude približno istovetna tako će se omogućiti svakodnevna isporuka približno iste količine mleka, što za rezultat ima ujednačeno priticanje dohotka,

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета