Anemija kod prasadi: Kako je prepoznati i šta preduzeti ukoliko do nje dođe

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

U slučajevima kada nisu zadovoljene potrebe u gvožđu, a posebno kod prasadi koja se drže na betonu u ogrančenom prostoru, a zimi u hladnim, mračnim i vlažnim objektima, dolazi do pojave anemije prasadi na sisi.

U prvih sedam dana dnevne potrebe prasadi u gvožđu iznose 10-15 mg. U kasnijem periodu potrebe za gvožđem se smanjuju i kreću oko 7 mg dnevno. Mleko krmače ima jedan jedini nedostatak jer sadrži izuzetno male količine gvožđa i to oko 2 mg na dnevnom nivou. Dnevni nedostatak gvožđa kod prasadi na sisi je oko 8-13 mg. Ovaj nedostatak se manifestuje u roku od 10 do 14 dana zaostajanjem prasadi u porastu i pojavi anemije. Koža prasadi gubi ružičastu boju i postaje bela, dlake su naježene i sive boje, prasad gube mišićni tonus i postaju mlitava, skupljaju se u gomilu, dezorjentisana su, slabo se kreću, dolazi do pojave proliva. Od anemije mogu da uginu čitava legla ako se ne preduzme brzo i efikasno lečenje, koje podrazumeva preparate na bazi gvožđa.

Jaču i bržu pojavu anemije može da prouzrokuje i ishrana koja je deficitarna vitaminom E i selenom. Da ne bi dolazilo do pojave anemije neophodno je preventivno delovati. Prevencija podrazumeva da se prasadima u periodu od drugog do četvrtog dana, nakon prašenja prvo daju vitamini AD3E ili Evitaselen, a nakon dva dana preparati na bazi gvožđa prema uputstvu proizvođača.

Agroinfo.rs/agrosmart.net/PSSS

Anemija kod prasadi: Kako je prepoznati i šta preduzeti ukoliko do nje dođe

Komentari

lasix drug class Antione QnDErYuEriNzlzzIAi 6 27 2022

[url=https://nexium.best/]nexium 20 mg price[/url]

  • Od Eyemar
  • 2023-04-02 19:10:23

[url=https://tetracycline.lol/]tetracycline capsules price[/url]

[url=https://nolvadex.gives/]nolvadex australia[/url]

  • Od Suemar
  • 2023-04-06 08:17:07

[url=https://avodartdutasteride.online/]avodart online[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Može se pripremiti vodeni kefir koji pokazuje niz pozitivnih efekata na čoveka, a priprema je vrlo jednostavna.

Prema pisanjima medija, pojavila su se dva leka koja su značajno otkriće kada je u pitanju lečenje od opakog karcinoma.

Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata u ljudskom telu i neophodan je za sintezu hemoglobina koji je dalje odgovoran za isporuku kiseonika organima i tkivima.

Sela Orlja i Bazovik u blizini Pirota na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede proglašena su zaraženim područjima zbog afričke kuge svinja.

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, njihovog mesa i proizvoda, u cilju sprečavanja svinjske kuge, a na listi je i naša zemlja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета