Исхрана залучене прасади
Foto:Pixabay
Ово је део животног циклуса прасади од залучења (у нашим условима је то 28, ређе 21 дан) до око 25 кг телесне масе и преласка у товилиште (12 недеља). Ово је можда и најкритичнија фаза у тову свиња и захтева велику стручност и познавање захтева прасади у овом узрасту.
Залучење је за прасад веома јак стрес услед недостатка млека крмаче и преласка у одгајалиште, те почетка исхране другом врстом хране и начина храњења. Због свега овога, прасадима треба омогућити да се што лакше адаптирају на нове услове. Боксови морају бити дезинфиковани, суви, чисти, и испражњени најмање 7 дана пре новог усељавања, са температуром од 25 до 28 степени Ц. Доступност свеже воде је од велике важности. У боксове не стављати више од 30 јединки, које се претходно могу одвојити по половима, што најчешће није пракса али је добро због касније разлике у начину исхране кастрата од осталих јединки.
Уколико су прасад добро припремљена у прасилишту, навикнута на нову храну, са постигнутим тежинама од 7 и више килограма, доброг здравственог стања, то су више спремна да пређу на нови начин исхране и постигну жељене прирасте. Познато је да тежа прасад при залучењу ће имати и већу крајњу масу у товилишту. Оваква прасад су способна да почну да уносе чврсту храну, али и она мора бити сличног састава као и храна пре залучења − са додатком лако сварљивих протеина (млеко у праху, сурутка..). Уколико изостане оваква припрема, долази до поремећаја у осетљивом дигестивном тракту прасета, пролива и последично скупог лечења и заостајања у порасту.
Хранилице треба да су правилно попуњене, ни премало (изостајање храњења, мањи прираст), ни превише (кварење хране), светле, по могућству јарко обојене да би прасадима биле „интересантне“ и да би проводили време око њих и тако се навикавала на храну. Непосредно по залучењу прасад треба хранити ограниченим количинама хране. Храну треба давати што чешће у мањим количинама, обично на суви део пода. Давање хране по вољи често доводи до поремећаја и пролива али и претерана и дуготрајна рестрикција хране није препоручљива, јер касније у компензационој фази није могуће надокнадити изгубљени прираст.
Храниво треба да је одличног, константног квалитета, независно да ли се купује од провереног произвођача или се прави на фарми. Мора да обезбеди интензиван пораст у кратком временском року уз добру конверзију. Однос протеина и енергије мора бити избалансиран уз контролисан однос амино киселина, микроелемената и витамина. Само уз такво храниво прасад ће моћи да на почетку това остваре прираст од 250 до 350 гр дневно и 350 до 450 гр при крају това уз конверзију од 2,2 кг по кг прираста.
Из наведеног се види да је добро избаласирана храна, поред микроклимата, један од најбинијих фактора да се смањи стрес после залучивања, омогући добар прелаз са исхране млеком на исхрану концентратом, оствари добар дневни прираст и повољан здравствени биланс.
Izvor:poljosfera.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Uvozna cena najviše diktira koliko će koštati prasetina kod nas, objašnjavaju stručnjaci
Domaći uzgajivači svinja ocenjuju da su mogućnosti izvoza ovog mesa u EU gotovo nikakve s obzirom na to da u Evropi postoje viškovi svinja koje dolaze kod nas i prodaju se po znatno nižim cenama što je nepovoljno za srpske proizvođače.
Danski naučnici razvijaju specijalno hranivo za goveda čijom upotrebom će se emisija metana, za koju su odgovorne životinje, smanjiti za 50 odsto.
Zagrevanje prostora za tov svinja zavisi od toga kakav je raspored životinja na farmi. Prasad u prvim danima zahtevaju dogrevanje sa infra – lampama. Kako životinje rastu tako se smanjuje potreba za zagrevanjem prostora, osim u izuzetno hladnim danima.
Dve osnovne rase su ukrštane radi dobijanja pijetrena, engleski jokšir i belgiski landras.
Услов да се остваре добри резултати су квалитетна прасад а добра нега ће само помоћи остварењу профита. Одгој прасади је једна од најкритичних, а економско гледано и најважнија фаза у свињарској производњи.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета