BURITO SA PILETINOM! Brzo, jednostavno i ukusno

Foto:Printscreen/youtube

Foto:Printscreen/youtube

Ovo jelo spada u takozvanu Tex Mex kuhinju – tesnoj i saradnji sklonoj fuziji američke i meksičke.

Burrito na španskom jeziku u stvari znači “mali magarac”? Ukusnim rolnicama je to ime verovatno pripalo zbog oblika i sličnosti sa bisagama kojima su kitili magarence na teritoriji Meksika i Teksasa početkom 19. veka.

Tortilje danas možete da kupite u gotovo svakoj radnji, a nadev možete da kreirate po svom ukusu. Za razliku od meksičkih burita koji uglavnom sadrže meso i pasulj, američki burito sadrži razne sastojke. Prvi smrznuti buritosi pojavili su se na američkom tržištu još 1964. godine. Omiljen burito za doručak, ili tortilja punjena jajima, slaninom, krompirima, čijilem i sirom, osmislila je 1975. godine Tia Sofia u gradu Santa Fe.

Sjajna stvar kod burita je što ga možete pripremati na razne načine i sa raznim kombinacijama, što znači dag a apsolutno možete prilagoditi svom ukusu. Mi vam predstavljamo jednu od najpopularnijih kombinacija – burito sa piletinom, a ako ste ljubitelj neke druge vrste mesa piletinu jednostavno zameniti svojom omiljenom vrstom i dobiti burito po svojoj meri.

Potrebni sastojci za 4 osobe

- 8 tortilja
- 400 g pileceg belog mesa
- 200 g crvenog pasulja ( može i bez pasulja)
- 1 glavica crnog luka

- 2 čena belog luka

-  peršunov list po želji
- 250 g paradajza

- 100 ml kuvanog paradajza
- 1/2 kafene kašike soli

- pola kafene kašike čilija u prahu ( može i bez)

- 1 kafena kašika vegete
- 25 ml ulja

- 100 g mocarele (ukoliko želite sočniji burito)

Priprema:

Očistite crni luk i sitno ga iseckajte. Stavite ulje u dublji tiganj da se zagreje, pa potom stavite luk da se dinsta dok ne postane staklast.

Pileće belo meso iseckajte na štapiće ili na kockice, u zavisnosti od toga šta više volite. Paradajz kratko poparite u vreloj vodi, oljuštite ga i isecite na kocke.

U prethodno pripremljen luk dodajte piletinu, paradajz i crveni pasulj. Zatim dodajte so, vegetu i čili po ukusu, dobro promešajte i kratko prodinstajte, a zatim uz podlivanje sa po malo vode krčkajte oko 20 minuta.

Kad je nadev od piletine za burito gotov dodajte sok od kuvanog paradajza, sitno isečen peršunov list i propasiran beli luk. Dobro promešajte, potomkrčkajte nekoliko minuta i sklonite.

Zagrejte tortilje na teflonskom tiganju ili u rerni. Na svaku tortilju stavite po 2 kašike nadeva, urolajte je kao palačinku i stavite u podmazanu vatrostanu posudu. Pecite tortilje u rerni 15 minuta na 180 stepeni i meksički specijalitet je pripremljen. Ukoliko želite nešto sočniji burito, možete poređati mocarelu isečenu na kriške po buritosima i vratiti u rernu da se sir rastopi.

 

BURITO SA PILETINOM! Brzo, jednostavno i ukusno

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Odrežite dno lubenice da bi stajala stabilno, a zatim je prepolovite kako je pokazano u videu, otprilike nešto iznad polovine. Potom kašikom izvadite meso lubenice

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Ručak ne mora uvek da bude komplikovan za pripremanje i skup. Ovaj je pravi primer zato.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета