BURITO SA PILETINOM! Brzo, jednostavno i ukusno
Foto:Printscreen/youtube
Ovo jelo spada u takozvanu Tex Mex kuhinju – tesnoj i saradnji sklonoj fuziji američke i meksičke.
Burrito na španskom jeziku u stvari znači “mali magarac”? Ukusnim rolnicama je to ime verovatno pripalo zbog oblika i sličnosti sa bisagama kojima su kitili magarence na teritoriji Meksika i Teksasa početkom 19. veka.
Tortilje danas možete da kupite u gotovo svakoj radnji, a nadev možete da kreirate po svom ukusu. Za razliku od meksičkih burita koji uglavnom sadrže meso i pasulj, američki burito sadrži razne sastojke. Prvi smrznuti buritosi pojavili su se na američkom tržištu još 1964. godine. Omiljen burito za doručak, ili tortilja punjena jajima, slaninom, krompirima, čijilem i sirom, osmislila je 1975. godine Tia Sofia u gradu Santa Fe.
Sjajna stvar kod burita je što ga možete pripremati na razne načine i sa raznim kombinacijama, što znači dag a apsolutno možete prilagoditi svom ukusu. Mi vam predstavljamo jednu od najpopularnijih kombinacija – burito sa piletinom, a ako ste ljubitelj neke druge vrste mesa piletinu jednostavno zameniti svojom omiljenom vrstom i dobiti burito po svojoj meri.
Potrebni sastojci za 4 osobe
- 8 tortilja
- 400 g pileceg belog mesa
- 200 g crvenog pasulja ( može i bez pasulja)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- peršunov list po želji
- 250 g paradajza
- 100 ml kuvanog paradajza
- 1/2 kafene kašike soli
- pola kafene kašike čilija u prahu ( može i bez)
- 1 kafena kašika vegete
- 25 ml ulja
- 100 g mocarele (ukoliko želite sočniji burito)
Priprema:
Očistite crni luk i sitno ga iseckajte. Stavite ulje u dublji tiganj da se zagreje, pa potom stavite luk da se dinsta dok ne postane staklast.
Pileće belo meso iseckajte na štapiće ili na kockice, u zavisnosti od toga šta više volite. Paradajz kratko poparite u vreloj vodi, oljuštite ga i isecite na kocke.
U prethodno pripremljen luk dodajte piletinu, paradajz i crveni pasulj. Zatim dodajte so, vegetu i čili po ukusu, dobro promešajte i kratko prodinstajte, a zatim uz podlivanje sa po malo vode krčkajte oko 20 minuta.
Kad je nadev od piletine za burito gotov dodajte sok od kuvanog paradajza, sitno isečen peršunov list i propasiran beli luk. Dobro promešajte, potomkrčkajte nekoliko minuta i sklonite.
Zagrejte tortilje na teflonskom tiganju ili u rerni. Na svaku tortilju stavite po 2 kašike nadeva, urolajte je kao palačinku i stavite u podmazanu vatrostanu posudu. Pecite tortilje u rerni 15 minuta na 180 stepeni i meksički specijalitet je pripremljen. Ukoliko želite nešto sočniji burito, možete poređati mocarelu isečenu na kriške po buritosima i vratiti u rernu da se sir rastopi.
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Odrežite dno lubenice da bi stajala stabilno, a zatim je prepolovite kako je pokazano u videu, otprilike nešto iznad polovine. Potom kašikom izvadite meso lubenice
Caciki je jedna od omiljenih letnjih salata i odlično se slaže uz mnoga jela.
Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.
Ručak ne mora uvek da bude komplikovan za pripremanje i skup. Ovaj je pravi primer zato.
Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.
Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета