Napravite sami domaći zdravi SOK OD KAJSIJE

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Rimljani su je otkrili oko 70. godine pre nove ere i proširili su je po Evropi. Danas postoje moderne plantaže u Kaliforniji, Juti i Vašingtonu, a najviše se uzgaja u Turskoj, Iranu i zemljama Mediterana. Uspeva u predelima sa mediteranskom klimom.

Kajsija ima najširu primenu u kulinarstvu pa se od nje prave džemovi, marmelade, kompoti, sokovi, sirupi, likeri, rakija, sosevi, umaci, voćne torte, kolači i razna peciva. I koštice su veoma zdrave pa se mogu jesti umesto badema.

Sušena kajsija ima kalorijsku vrednost i do šest puta veću od sveže zbog čega se koristi u ishrani astronauta. Ne preporučuje se dijabetičarima i ljudima koji žele da smršaju. Zbog eteričnih ulja se koristi i u kozmetičkoj industriji za pravljenje preparata za suvu i osetljivu kožu.

Sok od kajsija
Najbolje bi bilo da sok pravite početkom ili sredinom leta jer kajsije tada sazrevaju. Pošto ih morate oljuštiti i izvaditi koštice, trebali biste da imate u vidu da će količina voća biti prepolovljena, tj. ako kupite 10 kg kajsija, u sok će otići oko 5 kg mesa. Za spremanje soka trebaće vam blender (multipraktik ili mašina za mlevenje), jedna veća šerpa i cediljka sa gazom. Recept je veoma jednostavan i brzo ćete pripremiti osveženje koje će oduševiti vašu porodicu i goste. Sastojke možete prilagoditi zavisno od količine koju želite da dobijete, a nama je za 4 l soka bilo potrebno:

5 kg zrelih kajsija;
1 kg šećera;
1/2 L vode;

1. Kajsije dobro operite i stavite u vrelu vodu na desetak sekundi.
2. Zatim ih prebacite u posudu sa hladnom vodom, oljuštite i izvadite koštice.
3.Izmiksujte ih u blenderu i sipajte u veći lonac.
4. Dodajte vodu i kuvajte na srednjoj vatri.
5. Nakon što provri, sipajte šećer i nastavite da kuvate još 20 minuta.
6. Ukoliko želite gusti sok, sadržaj možete odmah sipati u flaše.
7. Ako, pak, više volite bistri sok, sadržaj iz lonca procedice kroz cediljku koju ste, prethodno, obložili gazom.
8. Flaše prvo zatvorite celofanom, a onda čepovima.
9. Umotajte ih u ćebe i ostavite da prenoće.
10. Kada se ohlade, čuvajte ih u zamrzivaču.
Napomena:

Kada otvorite flašu sa sokom, u frižideru je možete držati oko nedelju dana. Zato je bolje da sok sipate u manje flašice i da ih zaledite.

Izvor:sokovi.org

Napravite sami domaći zdravi SOK OD KAJSIJE

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle četiri izuzetno loše godine, uzgajivači kajsija u Srbiji kažu da je ove godine rod mnogo bolji

Suvo voće predstavlja zdravu energetsku bombu za naš organizam, a svi sušeni plodovi imaju svoje posebne prednosti i korisna svojstva zbog kojih treba da budu zastupljeni u našoj svakodnevnoj ishrani. U nastavku govorimo o izuzetnim svojstvima sušene kajsije na naš organizam.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета