Napravite sami domaći zdravi SOK OD KAJSIJE
Foto: Pixabay.com
Rimljani su je otkrili oko 70. godine pre nove ere i proširili su je po Evropi. Danas postoje moderne plantaže u Kaliforniji, Juti i Vašingtonu, a najviše se uzgaja u Turskoj, Iranu i zemljama Mediterana. Uspeva u predelima sa mediteranskom klimom.
Kajsija ima najširu primenu u kulinarstvu pa se od nje prave džemovi, marmelade, kompoti, sokovi, sirupi, likeri, rakija, sosevi, umaci, voćne torte, kolači i razna peciva. I koštice su veoma zdrave pa se mogu jesti umesto badema.
Sušena kajsija ima kalorijsku vrednost i do šest puta veću od sveže zbog čega se koristi u ishrani astronauta. Ne preporučuje se dijabetičarima i ljudima koji žele da smršaju. Zbog eteričnih ulja se koristi i u kozmetičkoj industriji za pravljenje preparata za suvu i osetljivu kožu.
Sok od kajsija
Najbolje bi bilo da sok pravite početkom ili sredinom leta jer kajsije tada sazrevaju. Pošto ih morate oljuštiti i izvaditi koštice, trebali biste da imate u vidu da će količina voća biti prepolovljena, tj. ako kupite 10 kg kajsija, u sok će otići oko 5 kg mesa. Za spremanje soka trebaće vam blender (multipraktik ili mašina za mlevenje), jedna veća šerpa i cediljka sa gazom. Recept je veoma jednostavan i brzo ćete pripremiti osveženje koje će oduševiti vašu porodicu i goste. Sastojke možete prilagoditi zavisno od količine koju želite da dobijete, a nama je za 4 l soka bilo potrebno:
5 kg zrelih kajsija;
1 kg šećera;
1/2 L vode;
1. Kajsije dobro operite i stavite u vrelu vodu na desetak sekundi.
2. Zatim ih prebacite u posudu sa hladnom vodom, oljuštite i izvadite koštice.
3.Izmiksujte ih u blenderu i sipajte u veći lonac.
4. Dodajte vodu i kuvajte na srednjoj vatri.
5. Nakon što provri, sipajte šećer i nastavite da kuvate još 20 minuta.
6. Ukoliko želite gusti sok, sadržaj možete odmah sipati u flaše.
7. Ako, pak, više volite bistri sok, sadržaj iz lonca procedice kroz cediljku koju ste, prethodno, obložili gazom.
8. Flaše prvo zatvorite celofanom, a onda čepovima.
9. Umotajte ih u ćebe i ostavite da prenoće.
10. Kada se ohlade, čuvajte ih u zamrzivaču.
Napomena:
Kada otvorite flašu sa sokom, u frižideru je možete držati oko nedelju dana. Zato je bolje da sok sipate u manje flašice i da ih zaledite.
Izvor:sokovi.org
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Posle četiri izuzetno loše godine, uzgajivači kajsija u Srbiji kažu da je ove godine rod mnogo bolji
Suvo voće predstavlja zdravu energetsku bombu za naš organizam, a svi sušeni plodovi imaju svoje posebne prednosti i korisna svojstva zbog kojih treba da budu zastupljeni u našoj svakodnevnoj ishrani. U nastavku govorimo o izuzetnim svojstvima sušene kajsije na naš organizam.
Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета