DOMAĆI SRPSKI AJVAR
Foto: Wikipedia
Ajvar je nastao u okolnostima koje je teško shvatiti u 21. veku i mora se krenuti na put, u avanturu 130 godina unazad, kroz Srbiju, Austrougarsku i Makedoniju.
U onome što je nekada za mnoge domaćice predstavljalo domaću radinost, danas na tržištu ajvar, često nazivan srpskim kavijarom, zauzima vodeće mesto u pirpremanju domaćih proizvoda. Sa prefiskom cara zimnice, postaje prepoznatiljiv ne samo u Evropi , već i na svetskom nivou. Postoji mnogo varijacija na temu čuvenog srpskog kavijara, brojnih narodnosti koji ga pokušavaju prisvojiti kao svoj brend.
Leskovački majstori za ajvar koriste papriku koja u sebi sadrži više suve materije i svojim je oblikom i drugim svojstvima pogodna za pečenje na tradicionalnim šporetima.
Osamdesetih godina prošlog veka Jugoslavija je bila druga u svetu po uzgajanju paprike a bolji od nas bili su samo Španci. I tada, a i danas , po količini paprike koju gaji prednjači jug Srbije odnosno Leskovački kraj.
Postoje različite vrste šilje, ajvaruše, babure, feferoni, paprike za turšiju i industrijske od kojih se dobija čuvena gruvana začinska paprika. Danas je u Jablaničkom okrugu pod paprikom oko 2600 hektara. Ne postoji seosko domaćinstvo koje nema bar neki ar paprike , a najčešće gaje onu od koje se pravi najbolji ajvar. Put od leskovačkog ajvara koji u ovom kraju pravi svako domaćinstvo do pa brenda kakav je on danas, bio je dug i naporan. Godinama smo slušali priču o tome kako su Slovenci zaštitili ajvar iako ga mi tradicionalno vekovima proizvodimo. Međutim, para za zaštitu geografskog porekla koje bi proizvođačima donelo dobit, a Srbiji prepoznatljivost, nikada nije bilo dovoljno. Pomoć je došla od Privredne komore iz Sijene jer oni imaju 160 brendiranih tradicionalnih proizvoda, a deo sredstava obezbedila je i naša zemlja odnosno Ministarstvo poljoprivrede Srbije.
Pored ajvara Leskovac je poznat i po crvenoj začinskoj paprici.
Sastojci:
30 kg. crvenih paprika
1 litar ulja
200 ml. sirćeta
1/2 kesice konzervansa i so
Priprema:
Paprike ispeći na tradicionalan način. Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike. Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprike. Pržiti dugo uz mešanje. Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče. Pre zatvaranja tegli dobro zagrejati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara. Zatvoriti tegle najpre celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.
Izvor:ryl.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja
Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom
Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.
Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.
Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.
Biskvit sa jagodama je idealan ako želite da se zasladite i da napravite kolač "na brzaka". Uspeva svakom i uvek ćete mu se rado vraćati.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета