Kako napraviti gusti sok od belog grožđa? Kako deluje i na koji način pomaže organizmu
Foto: Pixabay.com
Grožđe (Vitis vinifera) je plod vinove loze od kog se pravi vino. Danas postoji oko 8.000 vrsta grožđa, a najpoznatije su: Merlo, Širaz, Sovinjon blan, Rizling, Pino noar, Kabarne Sovinjon, Šardone, itd
Drevni narodi su ga koristili kao eliksir mladosti, a danas se najviše upotrebljava u ishrani i za pravljenje vina. U XIX veku je slučajno iz Amerike donet insekt koji je zamalo uništio sve vrste grožđa od koga se pravilo vino.
Može se jesti kao sirovo ili sušeno, a od njega se takođe prave sokovi, čajevi, džemovi, dodaje se kolačima, tortama i drugim poslasticama. Ima primenu i u kozmetici, a ulje od koštica grožđa ulazi u sastav hidratantnih krema, krema za sunčanje, ulja za masažu i drugih proizvoda za negu tela. Sok od grožđa je lekovit jer sadrži: vitamin A, sve vitamine B osim vitamina B12, vitamin C, fosfor, kalijum, kalcijum, gvožđe, bakar, natrijum, magnezijum, cink, mangan, grožđani šećer, proteine i razne antioksidanse.
Sastojci
5 kg grožđa
2 L vode
750 gr šećera
Priprema
- Grožđe očistite od peteljki i dobro operite.
- Sameljite ga u mašini za mlevenje mesa, blenderu ili multipraktiku.
- Smesu sipajte u šerpu, prelijte je vodom i ispasirajte.
- Ispasiranom soku dodajte šećer.
- Šerpu stavite na ringlu i tu je držite dok se šećer ne otopi uz konstantno mešanje.
- Dobro operite flaše i vruć sok sipajte u njih.
- Uvijte ih u ćebe i tako držite dok se sok ne ohladi.
- Flaše čuvajte u zamrzivaču.
Kada otvorite jednu flašu, morate je držati u frižideru i to ne duže od nedelju dana. Od navedenih sastojaka dobićete oko 7 l gustog soka koji, po potrebi, možete razblažiti sa malo vode.
Kako deluje i na koji način pomaže organizmu sok od grožđa
- poboljšava rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem;
- izbacuje višak mokraćne kiseline iz organizma;
- čisti jetru;
- ublažava upale zglobova, gihta i neke oblike trovanja;
- pomaže u normalizaciji krvnog pritiska;
- smanjuje rizik od nastanka kamenca u bubregu;
- ubrzava metabolizam tako što pospešuje izbacivanje toksina;
- pomaže u lečenju anemije, gastritisa, žutice i bolesti creva;
- štiti organizam od nastanka malignih oboljenja;
- pospešuje regeneraciju ćelija;
- usporava starenje organizma;
- ima povoljan uticaj na kožu;
- poboljšava koncentraciju, pamćenje i čuva nerve;
- održava elastičnost i zdravlje krvnih sudova;
- povećava nivo melatonina, hormona koji je neophodan za dobar san;
- pozitivno utiče na rad srčanog mišića.
Izvor:sokovi.org
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Sezona grožđa traje, a mnogi vole da se osveže baš ovom vrstom voća tokom toplih letnjih dana. Međutim, da li ste ikada razmišljali da li je crno grožđe podjednako zdravo kao i belo?
Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe.
Eukaliptus (Eucaliptus globulus) je drvo sa raskošnim krošnjama, potiče iz Australije i jedina je hrana koala.
Zubobolja počinje noću, kada su domovi zdravlja i apoteke zatvoreni, a u kući, kao za inat, nema nijedne tablete protiv bolova.
Tonik na bazi sirćeta koristio se još u doba Hipokrata. Kombinacija sirćeta sa još par začinskih biljaka, odbija muve, komarce i druge leteće insekte.
Grejpfrut je poznat kao antioksidans i po svom snažnom antibakterijskom delovanju. Bogat je vitaminom C, sadrži vitamine A, B, D, E kao i kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink, bakar i gvožđe.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета