Kako napraviti gusti sok od belog grožđa? Kako deluje i na koji način pomaže organizmu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Grožđe (Vitis vinifera) je plod vinove loze od kog se pravi vino. Danas postoji oko 8.000 vrsta grožđa, a najpoznatije su: Merlo, Širaz, Sovinjon blan, Rizling, Pino noar, Kabarne Sovinjon, Šardone, itd

Drevni narodi su ga koristili kao eliksir mladosti, a danas se najviše upotrebljava u ishrani i za pravljenje vina. U XIX veku je slučajno iz Amerike donet insekt koji je zamalo uništio sve vrste grožđa od koga se pravilo vino.

Može se jesti kao sirovo ili sušeno, a od njega se takođe prave sokovi, čajevi, džemovi, dodaje se kolačima, tortama i drugim poslasticama. Ima primenu i u kozmetici, a ulje od koštica grožđa ulazi u sastav hidratantnih krema, krema za sunčanje, ulja za masažu i drugih proizvoda za negu tela. Sok od grožđa je lekovit jer sadrži: vitamin A, sve vitamine B osim vitamina B12, vitamin C, fosfor, kalijum, kalcijum, gvožđe, bakar, natrijum, magnezijum, cink, mangan, grožđani šećer, proteine i razne antioksidanse.

Sastojci
5 kg grožđa
2 L vode
750 gr šećera

Priprema

- Grožđe očistite od peteljki i dobro operite.
- Sameljite ga u mašini za mlevenje mesa, blenderu ili multipraktiku.
- Smesu sipajte u šerpu, prelijte je vodom i ispasirajte.
- Ispasiranom soku dodajte šećer.
- Šerpu stavite na ringlu i tu je držite dok se šećer ne otopi uz konstantno mešanje.
- Dobro operite flaše i vruć sok sipajte u njih.
- Uvijte ih u ćebe i tako držite dok se sok ne ohladi.
- Flaše čuvajte u zamrzivaču.

Kada otvorite jednu flašu, morate je držati u frižideru i to ne duže od nedelju dana. Od navedenih sastojaka dobićete oko 7 l gustog soka koji, po potrebi, možete razblažiti sa malo vode. 

Kako deluje i na koji način pomaže organizmu sok od grožđa

- poboljšava rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem;
- izbacuje višak mokraćne kiseline iz organizma;
- čisti jetru;
- ublažava upale zglobova, gihta i neke oblike trovanja;
- pomaže u normalizaciji krvnog pritiska;
- smanjuje rizik od nastanka kamenca u bubregu;
- ubrzava metabolizam tako što pospešuje izbacivanje toksina;
- pomaže u lečenju anemije, gastritisa, žutice i bolesti creva;
- štiti organizam od nastanka malignih oboljenja;
- pospešuje regeneraciju ćelija;
- usporava starenje organizma;
- ima povoljan uticaj na kožu;
- poboljšava koncentraciju, pamćenje i čuva nerve;
- održava elastičnost i zdravlje krvnih sudova;
- povećava nivo melatonina, hormona koji je neophodan za dobar san;
- pozitivno utiče na rad srčanog mišića.

Izvor:sokovi.org

Kako napraviti gusti sok od belog grožđa? Kako deluje i na koji način pomaže organizmu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sezona grožđa traje, a mnogi vole da se osveže baš ovom vrstom voća tokom toplih letnjih dana. Međutim, da li ste ikada razmišljali da li je crno grožđe podjednako zdravo kao i belo?

Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe.

Eukaliptus (Eucaliptus globulus) je drvo sa raskošnim krošnjama, potiče iz Australije i jedina je hrana koala.

Zubobolja počinje noću, kada su domovi zdravlja i apoteke zatvoreni, a u kući, kao za inat, nema nijedne tablete protiv bolova.

Tonik na bazi sirćeta koristio se još u doba Hipokrata. Kombinacija sirćeta sa još par začinskih biljaka, odbija muve, komarce i druge leteće insekte.

Grejpfrut je poznat kao antioksidans i po svom snažnom antibakterijskom delovanju. Bogat je vitaminom C, sadrži vitamine A, B, D, E kao i kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink, bakar i gvožđe.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета