NIJE SVEJEDNO: Da li je belo grožđe jednako zdravo kao crno i koje je ipak bolje?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Sezona grožđa traje, a mnogi vole da se osveže baš ovom vrstom voća tokom toplih letnjih dana. Međutim, da li ste ikada razmišljali da li je crno grožđe podjednako zdravo kao i belo?

Grožđe je jedno od omiljenih vrsta voća tokom leta. Veoma osvežava i vrlo je zdravo, ali da li znate da između crnog i belog grožđa ipak ima razlike kada je u pitanju prisustvo zdravih i korisnih materija?

Grožđe se, osim po boji, razlikuje i po svom sastavu, odnosno nutritivnim vrednostima. S toga je važno znati šta ove dve vrste sadrže i koje je grožđe ipak zdravije.

Oni koji jedu i jedno i drugo grožđe, primetili su da je kožica kod crnog grožđa dosta deblja u odnosu na kožicu kod belog. To je zbog toga što ona obiluje fenolnim materijama koje crnom grožđu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje.

Kožica crnog grožđa sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine - antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor Oni čak čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca, a sprečavaju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.

Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara. Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, kao i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.

Kada kupujete crno grožđe, obratite pažnju na sledeće - ono treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju.

Belo i crno grožđe imaju približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20% šećera, ali je u odnosu na crno grožđe ono siromašno fenolima. Belo grožđe je, takođe, nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom kao što je to slučaj s crnim grožđem.

Bilo kako bilo, iako crno grožđe ima više korisnih materija, grožđe je svakako zdravo i treba ga konzumirati.

Agroinfo.rs/Glas javnosti

 

NIJE SVEJEDNO: Da li je belo grožđe jednako zdravo kao crno i koje je ipak bolje?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Berba grožđa je u punom jeku, a iskusni vinogradari ne pamte da su rane sorte obrane već početkom avgusta.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета