KARI SOS recept za pripremu i njegovu upotrebu

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Ovaj sos je veoma lako pripremiti i u sopstvenom domu, jer ne iziskuje mnogo vremena, a pravi se u obliku praha koji se kasnije kombinuje sa drugim namirnicama,

Tradicionalno se koristi u svim zemljama sveta, a jela koja se služe u restoranima, a sadrže kari sos su neka od jela sa najvećom potražnjom u elitnim restoranima. Kari sos se veoma lako kombinuje sa svim vrstama mesa, ali i grilovanim, pa i kuvanim povrćem. 

Njegova najveća prednost je zdravstvena beneficija jer se priprema isključivo od visokokvalitetnih namirnica kojima ne ističe rok trajanja. Već pripremljen kari prah možete bez problema staviti u veću teglu i zatvoriti, pa korisiti po potrebi, s obzirom na to da je za pripremu prosečne količine hrane potrebno ne više od 1 kašičice ovog sosa. Kari prah je moguće kombinovati sa različitim namirnicama poput majoneza, putera, jogurta, soje, a jesti uz različite vrste kuvanog i grilovanog mesa i/ili povrća, tako da će se nutritivne vrednosti, količina kalorija, koncentracija vitamina i minerala drastično razlikovati u odnosu na Vaš lični odabir.

Za pripremu kari sosa ima više različitih recepata, u zavisnosti od dela sveta na kome se priprema. 

Kari sos se prvenstveno preporučuje zbog postojanja kumina, koji služi kao prevencija od Alcheimerove bolesti i generalno čuva nervni sistem. Kurkuma pozitivno utiče na zdravlje i jačinu kostiju, kao i na njihovu elastičnost, zbog čega se kari sos često preporučuje sportistima i deci u razvoju. Pored toga, kurkuma smanjuje bolove i upale i savršena je za osobe koje pate od artritisa. 

Recepti

Kari sos sa jogurtom

Potrebni sastojci:

300 ml jogurta;
1 kašika kari praha;
2 kašike brašna;
2 kašike senfa;
2 čena belog luka;
1 kašičica vegete;
So i ulje po želji
Način pripreme:

Jogurt i brašno lepo umešati dok se ne dobije homogena smesa bez ijedne grudvice. Dodati senf i izgnječene čenove belog luka, vegetu i kari prah. Sve to lepo izmešati, dodati ulje po želji (poželjno je maslinovo) i probati sos, pa dodati so po želji.

Kari sos sa majonezom

Potrebni sastojci:

2 dl majoneza;
1 kašičica kari praha;
2 kašičice aleve paprike, bilo ljute ili slatke;
2 kašike kečapa
Način pripreme:

Kari sos sa majonezom je najjednostavniji recept za pripremu karija. Sve što je potrebno je da ubacite sve sastojke u jednu činiju, lepo promešate i ostavite par minuta da se sastojci sjedine.

Kari sos sa mlekom

Potrebni sastojci:

2 dl mleka;
3 kašike putera;
1 kašika brašna;
1 kašika kari praha;
3 čena belog luka;
1 vezica peršuna;
So i biber po želji.
Način pripreme:

U tiganju zagrejati puter, pa dodati brašno i mešati dok boja ne postane žućkasto zlatna. Peršun i luk iseckati na sitno i dodati u tiganj, pa mešati još 2 do 3 minuta dok se lepo ne uprži. Dodati kari prah, pa postepeno dodavati mleko uz konstantno mešanje dok se sos ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati so i biber po želji, pa servirati. Ova vrsta sosa od karija najbolje ide uz grilovano povrće i meso.

Kari sos sa pavlakom

Potrebni sastojci:

200 ml pavlake;
1 kašika kari praha
1 kašičica senfa;
1 jaje;
50 grama indijskog oraha;
1 kisela jabuka;
1 kašičica soka od limuna;
So i biber po želji
Način pripreme:

U činiji lepo umutiti senf i pavlaku. Skuvano jaje izblendirati, a indijski orah i jabuku iseckati na sitno, pa sve umešati u smesu od pavlake i senfa. Kada se sve lepo izmeša, dodati limunov sok, so i biber, pa promešati i na kraju dodati kari prah i mešati dok se svi sastojci ne prožmu. Ovakav sos je spreman za serviranje uz bilo koje jelo.

KARI SOS recept za pripremu i njegovu upotrebu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Svakodnevna upotreba nara u ishrani usporava razvoj Alchajmerove bolesti, sprečava oštećenje bubrega i regeneriše jetru. U antičko doba nar su koristili kao lek.

Ovseno mleko veoma dobro utiče na zdravlje, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.

Ovi mekani, baršunasti zalogaji mogu se poslužiti takvi kakvi jesu ili obloženi čokoladom za ekstravagantnu poslasticu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета