KARI SOS recept za pripremu i njegovu upotrebu
Foto:unsplash.com
Ovaj sos je veoma lako pripremiti i u sopstvenom domu, jer ne iziskuje mnogo vremena, a pravi se u obliku praha koji se kasnije kombinuje sa drugim namirnicama,
Tradicionalno se koristi u svim zemljama sveta, a jela koja se služe u restoranima, a sadrže kari sos su neka od jela sa najvećom potražnjom u elitnim restoranima. Kari sos se veoma lako kombinuje sa svim vrstama mesa, ali i grilovanim, pa i kuvanim povrćem.
Njegova najveća prednost je zdravstvena beneficija jer se priprema isključivo od visokokvalitetnih namirnica kojima ne ističe rok trajanja. Već pripremljen kari prah možete bez problema staviti u veću teglu i zatvoriti, pa korisiti po potrebi, s obzirom na to da je za pripremu prosečne količine hrane potrebno ne više od 1 kašičice ovog sosa. Kari prah je moguće kombinovati sa različitim namirnicama poput majoneza, putera, jogurta, soje, a jesti uz različite vrste kuvanog i grilovanog mesa i/ili povrća, tako da će se nutritivne vrednosti, količina kalorija, koncentracija vitamina i minerala drastično razlikovati u odnosu na Vaš lični odabir.
Za pripremu kari sosa ima više različitih recepata, u zavisnosti od dela sveta na kome se priprema.
Kari sos se prvenstveno preporučuje zbog postojanja kumina, koji služi kao prevencija od Alcheimerove bolesti i generalno čuva nervni sistem. Kurkuma pozitivno utiče na zdravlje i jačinu kostiju, kao i na njihovu elastičnost, zbog čega se kari sos često preporučuje sportistima i deci u razvoju. Pored toga, kurkuma smanjuje bolove i upale i savršena je za osobe koje pate od artritisa.
Recepti
Kari sos sa jogurtom
Potrebni sastojci:
300 ml jogurta;
1 kašika kari praha;
2 kašike brašna;
2 kašike senfa;
2 čena belog luka;
1 kašičica vegete;
So i ulje po želji
Način pripreme:
Jogurt i brašno lepo umešati dok se ne dobije homogena smesa bez ijedne grudvice. Dodati senf i izgnječene čenove belog luka, vegetu i kari prah. Sve to lepo izmešati, dodati ulje po želji (poželjno je maslinovo) i probati sos, pa dodati so po želji.
Kari sos sa majonezom
Potrebni sastojci:
2 dl majoneza;
1 kašičica kari praha;
2 kašičice aleve paprike, bilo ljute ili slatke;
2 kašike kečapa
Način pripreme:
Kari sos sa majonezom je najjednostavniji recept za pripremu karija. Sve što je potrebno je da ubacite sve sastojke u jednu činiju, lepo promešate i ostavite par minuta da se sastojci sjedine.
Kari sos sa mlekom
Potrebni sastojci:
2 dl mleka;
3 kašike putera;
1 kašika brašna;
1 kašika kari praha;
3 čena belog luka;
1 vezica peršuna;
So i biber po želji.
Način pripreme:
U tiganju zagrejati puter, pa dodati brašno i mešati dok boja ne postane žućkasto zlatna. Peršun i luk iseckati na sitno i dodati u tiganj, pa mešati još 2 do 3 minuta dok se lepo ne uprži. Dodati kari prah, pa postepeno dodavati mleko uz konstantno mešanje dok se sos ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati so i biber po želji, pa servirati. Ova vrsta sosa od karija najbolje ide uz grilovano povrće i meso.
Kari sos sa pavlakom
Potrebni sastojci:
200 ml pavlake;
1 kašika kari praha
1 kašičica senfa;
1 jaje;
50 grama indijskog oraha;
1 kisela jabuka;
1 kašičica soka od limuna;
So i biber po želji
Način pripreme:
U činiji lepo umutiti senf i pavlaku. Skuvano jaje izblendirati, a indijski orah i jabuku iseckati na sitno, pa sve umešati u smesu od pavlake i senfa. Kada se sve lepo izmeša, dodati limunov sok, so i biber, pa promešati i na kraju dodati kari prah i mešati dok se svi sastojci ne prožmu. Ovakav sos je spreman za serviranje uz bilo koje jelo.
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.
Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.
Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.
Svakodnevna upotreba nara u ishrani usporava razvoj Alchajmerove bolesti, sprečava oštećenje bubrega i regeneriše jetru. U antičko doba nar su koristili kao lek.
Ovseno mleko veoma dobro utiče na zdravlje, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.
Ovi mekani, baršunasti zalogaji mogu se poslužiti takvi kakvi jesu ili obloženi čokoladom za ekstravagantnu poslasticu.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета