Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Metoda konzerviranja voća u kojoj voće ostane sveže i sočno kao da je sada ubrano

Ovom metodom mogu se konzervirati celi plodovi trešnje, jagode, šljive, kajsije, komadi ananasa i drugo sveže sezonsko voće. Konzervirano voće u zavisnosti od kvaliteta može da opstane od nedelju dana do dve nedelje. 

- Izaberite voće koje nije još uvek potpuno zrelo, jer je takav plod čvršći i bolje podnosi ovakav način konzerviranja.
- Pažljivo i temeljno operite voće. U zavisnosti od toga koje voće koristite, potrebno je da ga očistite od koštica ili semenki.
- Voće stavite u tegle sa većim otvorom na vrhu, ali se postarajte da kupite poklopce sa boljim i jačim sistemom dihtovanja, kako biste sprečili cirkulisanje vazduha. Napunite tegle do vrha.
- Snažno zavrnite poklopac na tegli.
- U manju šerpu sipajte vodu i stavite seno.
- U lonac sa vodom i senom potopite vaše tegle, ali tako da se one međusobno ne dodiruju. Seno se stavlja u vodu kako se sprečilo udaranje tegli pri kuvanju što može dovesti do pucanja stakla. Umesto sena može se koristiti i tkanina.
- U šerpu dolijte vode skoro do poklopca tegle i zagrevajte vodu dok ne provri. Cilj je da se voda zagreje dovoljno da steriliše voće i tegle, ali i da se pritom voće ne skuva.
- Sklonite šerpu sa vatre dok se voda i tegle ne ohlade.
- Nakon ovog odložite tegle sa voćem na hladnom i suvom mestu. Voće će biti ukusno i biće kao da je upravo ubrano iz bašte.

Izvor:.agromedia.rs

KONZERVIRAJTE SVEŽE VOĆE

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.

Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета