Najboljih 10 tradicionalnih srpskih jela

Foto: Print screen

Foto: Print screen

Pored jedinstvene srpske rakije i najslađih srpskih poslastica, kao neizostavni deo, spada i tradicionalna, narodna kuhinja. A naša kuhinja hvala bogu ima čime da se ponosi!

U različitim krajevima Srbije mogu pronaći specifična jela za taj region, tako da u Vojvodini možemo da probamo štrudle sa makom, za Šumadiju su karakteristične pite zeljanice, na Zlatiboru jedemo jela od jagnjetine, u istočnoj Srbiji grickamo sušeno meso od divlje svinje, dok na jugu uživamo u čuvenim leskovačkim specijalitetima sa roštilja.

1. Karađorđeva šnicla:  Karađorđeva šnicla je postala pravi srpski brend kojoj ni jedan stranac ne može da odoli, iako je nastala potpuno spontano.

2. Ajvar: Miris i ukus domaćeg srpskog ajvara ne može da se poredi ni sa čim, bilo da ga mažete na hleb ili jedete na kašiku.

3. Goveđa pršuta: Sušena na svežem zlatiborskom vazduhu, domaća goveđa pršuta predstavlja jedan od najpoznatijih srpski proizvoda.

4. Prebranac: Zapečen pasulj čiji prepoznatljiv bogati ukus predstavlja nezaobilazno jelo na svim slavskim trpezama. 

5. Gibanica: Postoji više različitih pita sa sirom, ali je samo jedna domaća gibanica.

6. Komplet lepinja: Karakteristično za Zlatibor i Užice, komplet lepinja će probuditi sva vaša čula i potpuno vas očarati svojim jedinstvenim ukusom.

7. Sarma: Najpopularnije srpsko jelo, sarma predstavlja savršen spoj kupusa i mesa. Jednostavno, svi vole sarmu.

8. Cicvara: Tradicionalno narodno jelo koje se pravilo od namirnica koje ste imali u kući – mleka, sira, brašna i kajmaka. Ukusno i kalorično.

9. Ćevapi: Na kajmaku i sa malo luka, rolovani ili punjeni, ćevapi predstavljaju omiljenu hranu svakog pravog gurmana.

10. Slatko: Napravljeno od šljiva, lubenice, jagoda ili ruže, slatko predstavlja posluženje karakteristično za pravo srpsko gostoprimstvo.

Sigurni smo da svi koji jednom probaju neko od ovih jela, tražiće ponovo neki od ovih domaćih specijaliteta. 

Agroinfo.rs

Najboljih 10 tradicionalnih srpskih jela

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета