Nezaobilazni Novogodišnji i Božićni medenjaci

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Svima omiljeni medenjaci pravljeni su u 12. veku u manastirima , a pripremali su se od brašna, jaja i meda i karanfilića, anisa i bibera - začina koji su se tada koristili u narodnoj medicini.

Danas svako ima svoj savršeni odnos začina pomoću kojih medenjake čini mirisnim i ukusnim. Zbog lakog oblikovanja testa, medenjaci su dostupni u raznim oblicima i najčešće su ukrašeni mešavinom belanaca i šećera u prahu.

Za medenjake:

- 400 g brašna
- 180 g šećera u prahu
- 2 kašike sode bikarbone
- 2 jajeta
- 2 kašike meda
- 30 g margarina
- 1 kašičica začina za medenjake

Za ukras:

- 200 g šećera u prahu
- 1 belance
- malo sirćeta

Priprema:

Mikserom pomešati jaje, šećer, med i otopljeni margarin. Dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom i mlevene začine. Sve dobro pomešati, zamesiti, i kad dobijete kompaktnu smesu stavite je u frižider da odstoji barem 2 sata. Nakon toga oklagijom izravnati testo i modlom vaditi željene oblike. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Medenjaci se mogu ukrasiti na razne načine: 1 belance pomešati sa oko 200 gr šećera u prahu i malo sirćeta, staviti u kesicu, odseći kraj i crtati po želji.

Izvor:nadlanu.com

Nezaobilazni Novogodišnji i Božićni medenjaci

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Simbol jeseni je miris pečenih paprika, a kako nam je došla sezona pripreme zimnica vreme je da naučimo u čemu su najveće razlike između najpoznatijih jesenjih specijaliteta

Bobičasto voće u sezoni možemo iskoristiti pravljenjem jednog od omiljenih kolača tiramisua.

Kada je jedna stvar u pitanju – riznici mirisa i ukusa tradicionalne srpske kuhinje jednostavno je teško odoleti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета