Odabir biljnih proteina za osobe sa alergijom na hranu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

S ograničenom dostupnošću mesa i brigama vezanim za zdravlje i životnu sredinu zbog Covid-19, sve više potrošača prihvata biljne izvore proteina.

Registrovani dijetetičar Cinthia Sass deli najbolje proteinske i mesne alternative na bazi biljaka za osobe sa alergijama na hranu, uključujući alergije na soju, orašaste drveće i drugu hranu. Ako pokušavate da smanjite meso i ako imate alergiju na hranu, trebalo bi da se izbegnete uobičajene alergene, kao što su mleko, riba, školjke, orasi, jaja, pšenica i soja. 

Alergije mogu biti problem onima koji jedu bez mesa, jer se lažni mesni proizvodi obično prave od soje, pšenice i orašastih plodova. Srećom, takođe postoji puno opcija bez alergena i one su zdrave za sve. Drugim rečima, čak i ako bezbedno možete konzumirati alergene, postoje opcije koje možete dodati u svoju prehranu kao pametan način da proširite unos hranljivih sastojaka i raznolikost.

Evo liste od sedam namirnica koje ne sadrže alergene.

1. Sočiva
Sočivo je  puno vitalnih hranljivih materija. Jedna šolja kuvanog sočiva daje oko 18 grama proteina, pored 15 grama vlakana (60 procenata dnevnog minimalnog cilja), zajedno sa zdravstvenim zaštitnim antioksidansima, vitaminima grupe B i ključnim mineralima, uključujući magnezijum, kalijum, cink i gvožđe. Možete pretvoriti sočivo u „mesne kuglice“ ili hleb od sočiva, uparen sa sosom od povrća ili pečenom u pećnici, ili karfiolom od ribe ili pire-kafe. 

2. Pasulj

Pasulj, rođak sočiva, takođe je hranjiva sila. Jedna šolja mornarskog pasulja daje oko 14 grama proteina i otprilike 10 grama vlakana, pored ključnih hranljivih sastojaka, uključujući kalijum, gvožđe i kalcijum. Pire od pasulja takođe se može formirati u pljeskavice, koje se poslužuju u hrskavim obrocima od zelene salate sa avokadom, paradajzom i lukom.

3. Leblebije
Jedna šolja kuvanih leblebija sadrži 14 grama proteina, pored preko 12 grama vlakana zdravih u crevima, antioksidansa i širok spektar vitamina i minerala. Prema studiji iz 2016. godine objavljenoj u časopisu Nutrients, ljudi koji redovno konzumiraju leblebije i / ili hummus imaju veći unos nekoliko ključnih hranljivih sastojaka. Oni uključuju vlakna, vitamine A, E i C, folate, magnezijum, kalijum i gvožđe.  Leblebije dobro deluje umesto mesa u mesnim pomfritima, prilogima i čorbama. Delije meso takođe možete zameniti debelim slojem humusa u sendviču ili umesto mesa u enchiladama koristiti celi ili mleveni slanutak. Budući da je testenina od leblebija tako bogata proteinima, možete je jednostavno začiniti maslinovim uljem, sosom od paradajza, dodatnim povrćem i biljem za kompletan obrok. Ili je koristite za pravljenje jednostavne ohlađene salate od testenine.

4. Proteinski proizvodi od graška
Iako hranjiva vrednost varira od proizvoda do proizvoda, povrtna kaša napravljena od graška proteina kao prvog sastojka, može lako da upakuje preko 20 grama proteina. Napomena: Ako izbegavate uobičajene alergene, uvek proverite na oznaci hrane da se obezbedi da protein graška nije kombinovan sa drugim sastojkom, poput jaja, pšenice ili soje.

5. Tofu iz semenki bundeve
Ako uživate u svestranosti tofua, ali ne možete jesti soju, novi proizvod nazvan Pumfu, napravljen jednostavno od organskih semenki bundeve i filtrirane vode, može popuniti jaz. Porcija od četiri unce (oz) daje 17 grama biljnih proteina, 28 grama zdrave masti, 6 grama ugljikohidrata i 5 kao vlakana (1 gram ugljikohidrata), zajedno sa 30 procenata dnevne količine gvožđa. Budući da je Pumfu čvrst, može ga začiniti ili pojesti kao pileća prsa 

Obična unca (oznaka oz.) se koristi kod prehrambenih proizvoda i iznosi 28,35 grama

6. Konoplja semena
Proizvodi konoplje poput kanabidiola (CBD) i jestivog kanabisa trenutno su neverovatno u trendu. Jesti sadrže tetrahidrokanabinol ili THC, glavni psihoaktivni sastojak marihuane. Međutim, prema FDA, sastojci semenki konoplje sadrže samo tragove količine CBD-a i THC-a, koje seme može prikupiti tokom žetve i prerade kada je u kontaktu sa drugim delovima biljke .
Ono što semenke daju ipak je protein. Porcija Nutive od tri kašike sadrži 10 grama proteina, uz 50 procenata dnevnog unosa magnezijuma i fosfora, 25 procenata za cink i 15 procenata za gvožđe. Kao i semenke suncokreta, semenke konoplje mogu se kombinovati sa drugom biljnom hranom da bi se stvorili obroci bogati biljnim proteinima. Sipajte ih na salate, , jela od testenine i pomfrit. Semenke konoplje se takođe mogu ugraditi u grickalice, kao energetske kuglice i smoothie.

 

7. Seme suncokreta proklijalo

Dok su kikiriki i orašasti drveći poput badema, oraha, pistacija i indijskih oraščića uobičajeni alergeni, semenke nisu, što ih čini dobrom opcionom prehranom i biljnim proteinima. Od gomile, koja uključuje sezamove i chia semenke, proklijale semenke suncokreta spadaju među najbogatije proteinima i najsvestranije po obroku.

Jedno važno upozorenje: Ako vi ili neko vaš  ima alergiju na hranu, važno je da uvek čitate etikete hrane. Uprava za hranu i lekove (FDA) zahteva da oznake hrane moraju jasno da identifikuju osam glavnih alergena u hrani ili bilo koji protein koji potiče iz tih sastojaka.  Na primer, na etiketi se može navesti „Sadrži pšenicu, mleko i soju.“ Ali proizvodi se često preformulišu, pa dvostruko proverite čak i ako ih redovno kupujete. Takođe ćete tražiti izjave o sastojcima u tragovima ili proizvodnji, poput „Može da sadrži tragove mleka“ ili „Proizvedeno u postrojenju koje takođe prerađuje kikiriki“.

Redakcija Agroinfa

Odabir biljnih proteina za osobe sa alergijom na hranu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu belog i šarenog pasulja kao i belog glaziranog pirinča za odgovarajuću količinu pasulja i pirinča iz poslednjeg mogućeg roda, radi obnavljanja postojećih zaliha.

Mnogi stanovnici Londona su, kako bi lakše podneli visoke temperature koje su ove godine prešle rekordne vrednosti, spremni da probaju i sladoled pomalo neobičnog ukusa – kečapa i majoneza.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Ako volite pasulj, ovo jelo je idealno za vas. Prizrenski specijalitet se lako i brzo sprema, a ukus je fantastičan!

U proteklih godinu dana cene mesa su u porasle za 20 odsto, a u narednom periodu se očekuju nove korekcije i to ne samo mesa, već i mesnih prerađevina.

Stočari upozoravaju da je pad potrošnje mesa u Srbiji zaustavio povećanje cena, ali je poskupljenje ove namirnice neizbežno jer se naglo smanjuje stočni fond, a smanjiće se i uvoz posle poskupljenja mesa u Evropi za oko 50 odsto.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета