Sok od bundeve koji će vas oduševiti

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Možete napraviti gusti sok od bundeve, bistar sok od bundeve ili sirup od bundeve, sve tri varijante su odlične.

Sirup od bundeve
Potrebni sastojci za pripremu soka su:

- 3 kilograma bundeve
- 2 litara vode
- 500 grama šećera
- Sok od 3 limuna
Postupak pripreme soka:

Bundevu, pre merenja, očistite pa isecite na manje komade, odnosno kocke. Tek je onda izmerite jer će tokom čišćenja otpasti dosta, biće nam potrebno 3 kg očišćene bundeve. Preručite pripremljenu bundevu u odgovarajuću šerpu, pa prelijte vodom koliko da je prekrije. Kuvajte na umerenoj temperaturi 10 minuta od trenutka ključanja. Sklonite sa ringle. U drugoj šerpi pomešajte 2 litre vode i 500 grama šećera, pa kuvajte na umerenoj temperaturi, od trenutka ključanja 15-ak minuta, da se napravi sirup. Sklonite sa ringle.

Kuvanu bundevu ocedite od vode pa izblendirajte uz pomoć štapnog miksera, ili blendera, a možete i uz pomoć gnječilice, samo dobro da se pretvori u kašu. U međuvremenu se siruo prohladio, pa u njega dodajte kašu od bundeve i sveže cedjeni sok od limuna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine, i sok je gotov.

Gotov sok sipajte u sterilisane flaše, pa dobro zatvorite i ostavite da se sok hladi na dnevnoj temperaturi. Tek pošto se potpuno ohladi, odložite u frižider ili špajz, odnosno na neko tamnije i hladnije mesto, kako se ne bi pokvario. Jednom otvorenu flašu držite u frizu. Sirup se razredjuje sa vodom.

Gusti sok od bundeve
Potrebni sastojci za pripremu soka su:

- 3 kilograma bundeve
- 7 litara vode
- 2 kilograma šećera
- Sok od 3 limuna
Postupak pripreme soka:

Bundevu takodje prije mjerenja očistite pa isjeckajte, kako biste dobili tačno 3 kilograma očišćene bundeve. Preručite u odgovarajuću šerpu, dodajte šećer i vodu, pa blago promešajte. Stavite da se kuva na umjerenoj temperaturi.

Kada bundeva omekne, sklonite sa ringle pa propasirajte. Vratite na ringlu, dodajte sok od limuna, pa dobro promješajte. Ostavite da baci ključ.

Sklonite sa ringle, pa gotov sok dok je topao sipajte u sterilisane flaše. Dobro zatvorite, pa ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon što se sok ohladi, odložite u friz ili špajz, to jest na neko suvo, tamno i hladno mjesto, i tamo čuvajte. Jednom otvorenu flašu držite u frizu. Sok se ne rastvara vodom, već se pije kao gusti.

Sok od bundeve, ne samo da je ukusan, nego je i veoma zdrav. Bundeva je antioksidant, pa je kao takva poželja u ishrani jer pomaže organizmu da se čisti, odnosno detoksikuje. Povoljno djeluje na našu crijevnu floru jer je bogata vlaknima, ali i na vid, jer je bogata beta karotenima. Takodje dobro utiče i na reproduktivne organe.

 Agroinfo.rs/receptoor.com

Sok od bundeve koji će vas oduševiti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bundevino brašno je neverovatan izvor minerala i vitamina, a čak ima više proteina od pšeničnog brašna. Između ostalog, odlično je i za dijabetičare.

Sve blagodeti ovog ulja kriju se u njegovom prirodnom sastavu. Ulje semena bundeve bogato je vitaminima A, E, C i K, a sveže sadrži više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina.

Bundeva je vrlo zdravo povrće, a jedan od najboljih načina da je pripremite je ukusni potaž. U nastavku pronađite recept, kao i male trikove da bude još bolji.

Jovan Gavrilović iz Čente ove godine je na njivama uzgajio oko 2,5 vagona bendeve -ludaje. Najviše je imao domaćih belih ludaja, a nešto manje hokaido bundeve i muskatne, zelene i žute, takozvane „tamburice“. Najmanje je posejao ukrasnih ludaja.

Dolaskom jeseni stižu i hladniji dani koji donose i češće prehlade. Zato pripremite svoj organizam na vreme, savetujemo vam nekoliko zdravih jesenjih namirnica koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета