Zbog vremenskih uslova za 40 odsto smanjen rod bundeve
Foto:pixabay free
Jovan Gavrilović iz Čente ove godine je na njivama uzgajio oko 2,5 vagona bendeve -ludaje. Najviše je imao domaćih belih ludaja, a nešto manje hokaido bundeve i muskatne, zelene i žute, takozvane „tamburice“. Najmanje je posejao ukrasnih ludaja.
Jovan kaže da ludaje seje, izme|u ostalog, i zbog svinja, kojima ih hrani, jer se, osim ratarstvom, bavi i stočarstvom.
Vremenski uslovi ove godine nisu bili naklonjeni ludajama. U odnosu na prošlu, rekordnu godinu, rod je umanjen za 30 do 40 odsto.
– Svaku sortu sejem na odvojenim njivama da ne dođe do ukrštanja. Zemlja mora da bude odlična i posebno je pripremam. Prvo jedne godine sejem pšenicu ili ječam, pa je onda dobro đubrim stajnjakom, i tek onda sejem ludaju. Moja ludaja je skoro pa organska, iako nemam sertifikate. Gajim je na prirodan način, pa je, između ostalog, dajem svinjama, pored druge hrane – kaže Jovan Gavrilović.
Ludaje prodaje na veliko jer, kako kaže, nema ni vremena ni živaca da se bavi malim količinama, a i ne poseduje hladnjaču da ih čuva preko zime. Sve mora da ode do prvog mraza.
– Dao sam je na veliko za 20 dinara za kilogram i skoro sve sam prodao – dodaje Gavrilović, koji planira da i dogodine za ludaju ostavi hektar do hektar i po dobre zemlje.
A na pitanje koje su ludaje najbolje, Jovan odgovara – naše. One velike, bele, domaće.
– Domaće mogu duže da stoje i dobre su za sve, za kolače, pečenje… Hokaido je suva bundeva, odlična za čorbice. Muskatne su ukusne i mirisne, ali vodenaste, pa se brzo kvare. Ali, za bilo koju da se odlučite, treba ih uvrstiti u jelovnik, jer su zdrave – zaključuje Jovan Gavrilović.
Agroinfo.rs/agrosmart.net
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Potrebna je savršena bundeva i šećer
Bundevino brašno je neverovatan izvor minerala i vitamina, a čak ima više proteina od pšeničnog brašna. Između ostalog, odlično je i za dijabetičare.
Sve blagodeti ovog ulja kriju se u njegovom prirodnom sastavu. Ulje semena bundeve bogato je vitaminima A, E, C i K, a sveže sadrži više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina.
Bundeva je vrlo zdravo povrće, a jedan od najboljih načina da je pripremite je ukusni potaž. U nastavku pronađite recept, kao i male trikove da bude još bolji.
Možete napraviti gusti sok od bundeve, bistar sok od bundeve ili sirup od bundeve, sve tri varijante su odlične.
Dolaskom jeseni stižu i hladniji dani koji donose i češće prehlade. Zato pripremite svoj organizam na vreme, savetujemo vam nekoliko zdravih jesenjih namirnica koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета