VOĆNE SALATE: Prirodni izvor zdravlja za svačiji ukus
Foto: Pixabay.com
Znamo da recepata za voćnu salatu ima više nego što ima vrsta voća. Svaka nova kombinacija je i novi recept...
Voće nemojte pripremati mnogo ranije da ne stoji dugo i da ne izgubi na ukusu i boji. U zavisnosti od sezone, menjam vrstu i količinu voća, umesto jagoda dobre su višnje ili maline, borovnice ili neko slično bobičasto i kiselo voće. Umesto pomorandže dobre su breskve ili kajsije, ili ananas,..Već znamo da su antioksidanti u voću snažni i da štite naš organizam od bolesti i starenja, ali kada jedete voćnu salatu njihovo dejstvo je pojačano pa se zato preporučuje kombinacija nekoliko vrsta voća na dnevnoj bazi.
Kako da zgrabite sve benefite od voćne salate? Ovih nekoliko korisnih saveta vam mogu pomoći:
Uvek birajte sezonsko voće jer ima bolju aromu. Obavezno očistite i operite voće, kupite organsko voće jer ne sadrži pesticide
Secite ga na jednake komade
Limun, limeta i narandža najčešći su dodaci salati, a sprečavaju i potamljivanje voća
Med i javorov sirup takođe možete dodati u salatu, najbolje uz voće kiselog uskusa. Cimet, kardamon, đumbir i vanila, sveža nana i bosiljak odlični su začini za salatu
Uz voćne salate u kojima dominira kiselkasti ukus, odlično ide dodatak šlaga ili sladoleda od vanilije, dok one izuzetno slatke odlično nadopunjuje kremasti grčki jogurt ili svež sir.
1. Letnja egzotika
Klasična, a veoma ukusna, letnja egzotika odlično će vam leći i preko zime! Šećer čak i ne morate da stavite u salatu, jer banana ublažava kiseli ukus ostalog voća.
Sastojci:
200g jabuka
200g mandarina
100g zrna nara
2 banane
limunov sok
2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Kriške jabuka izdelite na sitnije komade, oljuštene mandarine na kriške, a oljuštene banane na kolutove. Jabuke i banane poprskajte limunovim sokom, pa sastavite sa ostalim voćem. Mešano voće poslužite u manjim činijama i pospite šećerom u prahu.
2. Grčka voćna salata
Prva asocijacija na grčku salatu obično su masline, međutim ova salata donosi sasvim novu mešavinu ukusa. Dva omiljena, ali ne i nisko kalorična dezerta - voće i puding u jednoj činiji.
Sastojci:
2 breskve
2 kruške
2 jabuke
2 banane
12 višanja
sveže belo grožđe
komad lubenice
4 kašike šećera
2 kašike maraskina
500 g malina
500 ml slatke pavlake
kesica pudinga od vanile
0,5 l mleka
Priprema:
Sve voće osim malina dobro operite, očistite, odstranite mu semenke i isecite na kriške ili kockice. Stavite ga potom u posudu, pospite ga šećerom i prelite likerom. Skuvajte puding i ohladite ga, a od malina napravite kašu. Kada se puding ohladi, u polovinu dodajte kašu od malina i polovinu umućene pavlake. Stavite masu u zamrzivač i tokom zamrzavanja nekoliko puta promešajte. Pomešajte ostatak pavlake i pudinga, pa servirajte najpre zaleđeni sladoled, preko njega stavite voće, a odozgo krem.
3. Pina kolada voćna salata
Još jedan recept za salatu koji asocira na ukus koktela, a ovoga šputa ukus voća začiniće kokos. Ova kombinacija voća odlična je za kožu i zdravlje generalno. Svakako možete prilagoditi ovu salatu svom ukusu i izbaciti voće koje baš i ne volite. Ova salata biće gotova za 10 minuta, a biće dovoljno da se zaslade 4 osobe.
Sastojci:
2 šolje borovnica
1 šolja kupina
3/4 šolje nezaslađenih pahuljica kokosa
2 šolje ananasa iz konzerve (malo soka ostavite za preliv)
1 šolja kivija, iseckanog na kockice
1 banana, isečena
Sastojci za preliv:
1/4 šolje soka od ananasa
1/4 šolje soka od limuna (sveže isceđen)
1/3 šolje meda
1/4 šolje sveže seckane nane
Priprema:
U veliku posudu stavite sve sastojke za dresing i mešajte dok se med ne istopi.
U drugu činiju stavite borovnicu i ostale sastojke za salatu.
Pre nego što stavite dresing, proverite da li je smesa dobro izmešana.
Ukrasite sa dodatkom kokosa i svežom nanom
Izvor:organicnet.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.
Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.
Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.
Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.
Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.
Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета