Jablan zvezda Poljoprivrednog sajma: Težak blizu 2 tone, dnevno pojede između 5 i 9 kg sena

Foto:printscreen/youtube

Foto:printscreen/youtube

Jablan je treći šampion po težini na Radenkovoj farmi, pre četiri godine imao je Mališu, a pretprošle Velišu

Najveća atrakcije velike izložbe stoke na Novosadskom poljoprivrednom sajmu, koji je danas otvoren, kao i prošle godine je bik Jablan, grdosija sa farme Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog kod Bogatića. Iako je pre mesec dana napunio tri godine težak je fantastičnih 1620 kilograma!

- Lane je imao nešto malo preko tone, tačno 1110 kilograma. Eto, za godinu je nabacio polovinu svoje kilaže. Ja sam zadovoljan što imam još jednog šampiona - kaže ponosni vlasnik Radenko. 

Jablan je treći šampion po težini na Radenkovoj farmi, pa je već pet godina bez premca na sajmu. Pre četiri godine imao je Mališu, a pretprošle Velišu, koji su mu doneli specijalna sajamska priznanja. 

- Mališa je sa četiri godine imao 1710 kilograma, a Veliša 1700. Jablanu sa tri godine malo nedostaje do ove kilaže, pa će dogodine biti veća grdosija od obojice. Ima dobar apetit, dnevno pojede između 5 i 9 kilograma sena i najmanje 10 kilograma koncentrata - nastavlja Radenko. Sa svoje farme na sajam je Radenko doveo još jednog aduta za budućeg šampiona. Rekorderu Jabalnu društvo na štandu pravi malo mlađi i lakši na vagi Beliša koji je težak 1360 kilograma kome Radenko predviđa da će da bude četvrti rekorder sa njegove farme.

Vredni farmer koji se godinama bavi tovom junadi otkrio je da šampione nepogrešivo prepoznaje zahvaljujući iskustvu. Kod teladi koje stavlja u tov procenjuje strukturu tela, odmerava im prednji i zadnji kraj, a pošto planira da ih izlaže na sajmu kriterijumi su i lepota glave i rogova. Radenko svoje šampione prodaje tek kada noge više ne mogu da podnesu ogromnu težinu. Tako su Mališa i Veliša završili u klanici kada su napunili šest godina i tada su svi ukućani, a naročito unučad, bili najtužniji zbog rastanka jer su ih zavoleli kao kućne ljubimce.

 

Agroinfo.rs/T02S

Jablan zvezda Poljoprivrednog sajma: Težak blizu 2 tone, dnevno pojede između 5 i 9 kg sena

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Međunarodni sajam poljoprivrede, 91. put, koji ove godine okuplja više od 1.200 izlagača iz 40 zemalja, otvorio je svoje kapije u Novom Sadu i trajaće do 23. maja.

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Uoči 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, Komisija za ocenjivanje kvaliteta proizvoda od voća i povrća i voćnih sokova vrednovala je oko 100 pristiglih uzoraka.

U saradnji sa Novosadskim sajmom, Beogradskim sajmom i Ministarstvom poljoprivrede, SPOS i Pogon "Naš med" obezbedili su besplatan izložbeni prostor za pčelare na sajmovima u ova dva grada.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvoriće 27. januara 2022. godine u 11 sati treći Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade tokom koga će ugostiti svoje kolege iz Republike Albanije, Severne Makedonije i Republike Srpske.

Agro Belgrade, međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva održeće se na Beogradskom sajmu od 27 do 29. januara 2022. godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета