Od voćnog povrća napravili pivo – Dva su osvojila nagradu

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Kako vam zvuči da se osvežite pivom od bundeve? Možda čudno, ali ovo piće koje prave Borislav i Zoran ima dosta svojih fanova u Srbiji, ali i stranaca koji su imali prilike da ga probaju.

Pivo od ludaje ili bundeve počeli su da prave na terasi, a sada se traži flašica ovog pića više.

Sudeći po podacima sa ovogodišnjih, 39. Dana ludaje u Kikindi, suša je ove godine uticala i na kilažu inače ginisovski teških i dugih ludaja – bundeva, pa je ovogodišnja najteža, od „svega“ 472,5 kkilograma, bila za skoro 400 kilograma lakša od prošlogodišnje rekorderke, teške čak 865,5 kilograma. 

Međutim, uprkos suši, ove godine u Danima ludaje u Kikindi nije bilo „suše“ kada je reč o kreativnosti i domišljatosti proizvođača i zanatlija – od očekivanih pita bundevara, preko drugih kolača, sokova, rakija, magneta, kućne dekoracije, pa do piva. Da, i piva od ludaje!

A njega, evo već nekoliko godina, kako su istakli, pod okriljem svoje zanatske pivare Banat Beer proizvode dva stručnjaka, ali iz potpuno druge oblasti, informacionih tehnologija i mašinske industrije – Borislav Čubrilo (51) i Zoran Sivčev (51).
Iako su više decenija uspešni u poslovima kojima se bave, Borislav i Zoran su, kao ljubitelji piva, poželeli da se okušaju u pravljenju zanatskog piva jer su, objasnio je Borislav, želeli da u potrošnji nađu alternativu za komercijalno pivo zbog nekih njegovih i ne baš toliko zdravih sastojaka.

S obzirom na to da je pivarska zajednica u Srbiji, kako kaže Borislav, dosta otvorena po pitanju saveta i deljenja informacija, realizacija ove ideje nije bila teška, ali je predstavljala improvizaciju.

Prvih 20 litara piva „skuvali“ na terasi
–Naše prvo pivo smo napravili 2019. godine na mojoj terasi, u nekim priručnim šerpama iz kuće, i napravili smo 20 litara piva prateći razne savete iz Udruženja kućnih pivara Srbije i neformalne viber grupe Kućno pivarstvo Srbije, gde se mogu dobiti razne informacije o opremi, izradi i svemu što se ove delatnosti tiče – počinje Borislav  priču o počecima Banat Beer-a.

S obzirom na to da su prve količine proizvedenog piva naišle na pozitivan odjek kod njihove privatne „publike“, Borislav i Zoran su i nastavili ovu kućnu delatnost, ali su već na prelazu u 2020. godinu kuvanje piva sa terase preselili u lokal u okviru Zoranove kuće.

-Adaptirali smo lokal i napravili i funkcionalniju opremu kojom smo već mogli da napravimo količinu od 60 litara piva. To je bilo American Red Ale i ono se našim prijateljima jako svidelo. Ono ima specifičnu aromu, boju, jaku stabilnost pene, karamelnu i cistrusnu notu. Na miris i ukus pokrene sva čula, i jednostavno je počela da se traži flašica više. Krenuli su da nam stižu zahtevi da im proizvedemo pivo za manje proslave, rođendane i kad smo već bili preopterećeni količinom posla koji je za nas, ipak, i dalje hobi, desila se korona“ nastavlja Borislav svoju priču o Banat Beer-u.

Korona i aktivni „predah“
Međutim, za razliku od drugih gradova u kojima su ovakve delatnosti upravo u to vreme buknule, zbog zatvorenosti u kućama, online-narudžbina i slično, u Kikindi je, prema Borislavljevim rečima, bio potpuni lockout i njima je usledio i zastoj u proizvodnji.

Ali oni, istina, ni tada nisu „odmarali“, nego su to vreme iskoristili da unaprede svoju tehnologiju, još bolje upoznaju proces kao kakvi alhemičari i spremno dočekaju početak 2021. godine, od koje kreće veći zamah za ovu kikindsku pivaru, piše „EUpravo zato“.

-U to vreme smo iz sopstvenih sredstava napravili opremu zahvaljujući kojoj smo sada mogli da proizvedemo i 180 litara piva – objašnjava Borislav navodeći da su u to vreme proširili i ponudu piva prateći i svoj, ali i ukus publike, odnosno svih onih koji su u sve većem broju počeli da kupuju njihovo pivo.

Tako danas Banat Beer ima u svojoj ponudi Kikindsko svetlo pivo, Suvaču (American Wheat Ale), Fijaker (Indian Pale Ale), Kinđu (Belgian Dubbel), Graničar (Irish Red Ale) i Ludaju, odnosno pivo od ludaje (Pumpkin Craft Ale Beer).

A ovo poslednje je nastalo upravo 2021. godine, nakon što su dobili poziv od Turističke organizacije Kikinde da u okviru Dana ludaje, između ostalih piva, izlažu i svoje pivo od ludaje.

-Kupci su na njega jako dobro reagovali. Pogotovo gosti sa strane, iz drugih gradova Srbije, ali i iz Rumunije i Mađarske – otkriva Borislav.

Kad se pomešaju tamburica bundeva i cimet…
Ovo pivo, naravno, ne pravi se od onih ginisovskih ludaja sa početka priče, već od malih muskatnih – u Kikindi zvanih „tamburica“, sa dodatkom aroma cimeta, karanfilića, muskatnog oraščića i đumbira, a postupak podrazumeva i da se bundeva prvo malo zapeče, kako bi se karamelizovala.

Proizvodnja ovog piva, je prema rečima sagovonika, prilično zahtevan proces, ali su i on i njegov prijatelj Zoran u svoj ovoj „hobi“ dodatnoj delatnosti u svakom trenutku spremni da uče i da savladavaju nove uloge.

Kada su renovirali prostor, morali su malo da budu i građevinci, kada je trebalo pripremiti instalacije za novu opremu, pomalo i električari, kada isprobavaju recepture, hemičari i tehnolozi, kada je neka manifestacija, onda i fizički radnici i… Uloge se samo pridodaju.

-Što se tiče ovog piva od ludaje, neko vreme smo eksperimentisali pokušavajući da dobijemo ukus koji se nama dopada. Gledali smo neke klipove, promenili više receptura, istraživali iskustva nekih starih proizvođača ovde, ali i Amerikanaca koji u ishrani dosta koriste bundevu i na kraju je nastao ovaj sadašnji ukus koji se potrošačima jako sviđa – dodaje Borislav.

Specijalno priznanje na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu
Ipak, s obzirom na to da je i bundeva sezonski proizvod, ovog piva uglavnom u Banat Beer-u ima tokom jeseni i zime, a onda od proleća, počinje veće interesovanje za neka osvežavajuća piva.

A među ostalim pivima ove kikindske kraft pivare pažnju potrošača privukla su druga dva piva – Fijaker i Suvača. Naime, za ova dva piva, Banat Beer je 2022. godine dobio specijalno priznanje na 16. Sajmu etno hrane i pića u Beogradu.

-Mi smo tada izlagali u okviru štanda grada Kikinde i uopšte nismo znali da je i sajam takmičarskog karaktera, tako da nas je ta nagrada prilično iznenadila – priznaje Borislav.

Planovi za izvoz i FT1P
S obzirom na to da se njihova piva zasad mogu samo naći u lokalu, na pojedinim manifestacijama i sajmovima, namera je Borislava i Zorana da u budućnosti njihovi proizvodi budu šire dostupni, kao i da mogu da se izvoze jer je dosadašnje izlaganje pokazalo veliko interesovanje i kupaca iz susedne Rumunije i Mađarske.

Međutim, sudeći po njihovim rečima, do toga ova zanatska pivara izgleda mora da prođe kroz nekoliko FT1P (fali ti jedan papir) faza.

-Proces dobijanja dozvola za male proizvođače zanatskog piva je kompleksan kao da je reč o manjoj industriji i mislim da bi to, u kontekstu podsticanja preduzetništva, trebalo pojednostaviti – kaže Borislav.

A dok piva Banat Beer-a ne budu na rafovima u radnjama ili lokalima širom zemlje ili šire, ono gde zasad mogu da se probaju, bar u narednom periodu, jeste Novosadski noćni bazar, koji se ove godine prvi put dešava u Kikindi, i to 27. septembra, a potom i na Škembe festu u Kikindi 5. oktobra.

A onda će i Borislav i Zoran malo da predahnu preko zime i da, posle aktivnog predaha u kojem će poraditi na novim sirovinama, jačanju pozicije i slično, proleće i novu sezonu sačekaju možda i sa još nekim novitetima.

Zasad, kako kaže Borislav, nemaju neki precizan cilj, osim da stalno rastu i da im prodaja ne bude sezonska, već u kontinuitetu, i da „imaju toliko posla da budu prezauzeti“, što, sudeći po tome da većinu posla trenutno nose njih dvojica, pored osnovnih poslova, i nije mnogo teško, ali svakako im želimo da u tome i uspeju i – čekamo novu sezonu, a dotad, ko može, Borislav i Zoran vas čekaju i na NS bazaru i Škembe festu u Kikindi.

 

Agroinfo.rs/B10S 

Od voćnog povrća napravili pivo – Dva su osvojila nagradu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedan od uzgajivača hmelja skrenuo je pažnju da pokrajina svake godine daje subvencije za uzgajanje ovog proizvoda, ali da i dalje nema zainteresovanih, iako nije potrebno mnogo muke

Pivo napravljeno od graška i kiselog kupusa prodaje se i pije na Islandu! Več zamišljamo kakav je to ukus! Na islandu već vlada velika potražnja za ovim pivom!

Pivo napravljeno od graška i mariniranog kupusa, takozvano Božićno, postalo je hit među kupcima na Islandu i za svega nekoliko sati nestalo sa polica u trgovinama.

Svi ljubitelji dobrog piva, ali i raznih drugih sadržaja moći će da uživaju na još jednom tradicionalnom novosadskom Oktoberfestu.

U Srbiji se popije 61 litar piva po glavi stanovnika godišnje, čime je naša zemlja na sredini evropske liste, ističu iz Udruženja pivara i poručuju da je izuzetno važno da uživanje u ovom piću bude odgovorno i da se širi svest o važnosti umerenosti.

Na prestižnom globalnom takmičenju 'The World Beer Awards', pivo Salto Stout, koje je proizvela beogradska pivara Salto, osvojilo je prvu nagradu u kategoriji stout piva sa dodatkom ovsa (oatmeal stout) kao najbolje stout pivo na svetu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета