Spremanje zimnice kod kuće ili kupovina u trgovini, šta se više isplati ove godine?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ova godina je specifična jer su cene voća i povrća, usled smanjene ponude, znatno porasle, pa ako govorimo o zimnici, postavlja se pitanje da li se više isplati kupiti je gotovu u trgovini ili je napraviti kod kuće.

Pripremanje zimnice nije lak posao, pogotovo ako se radi o većoj količini pa se često kalkuliše da li je isplativije kupiti je gotovu ili napraviti kod kuće. S obzirom na to da je, recimo, cena paradajza poslednjih dana znatno porasla, pa negde ide i do 200 dinara, mnogi će prvo napraviti predračun.

Dok su proizvođači iz okoline Leskovca besplatno delili svoj paradajz protestujući zbog niske cene koju su im ponudili otkupljivači, u Mačvi je prvi paradajz koštao 100 dinara za kilogram. Smanjena ponuda paradajza uticala je na višu cenu ovog proizvoda koja na zelenim pijacama ide i do 200 dinara. Na kvantašima širom Srbije cena se trenutno kreće od 50 do 130 dinara, sve u zavisnosti od kvaliteta.

Domaćica Milka Stanojčić iz Klenja, koja na pijaci prodaje krupan, zdrav i izuzetno sladak domaći paradajz stare sorte, priznaje da je zbunjena što cena iz nedelje u nedelju ide "gore - dole". Samo tri dana pre nego što je cena "poletela" na 1 evro, Milka je paradajz prodavala po 70 - 80 dinara.

- Ne znam šta se događa. Prošle nedelje sam do 9 sati ujutro prodala sve što sam donela na pijacu po 120 dinara, a evo nakon nedelju dana, paradajz ide po 100 dinara - priča Milka.

Ona pretpostavlja da se cena često menja zbog ponude i potražnje na kvantaškoj pijaci u Šapcu gde se prodaju najveće količine paradajza i ostalog povrća. I Dragan Spasojević, iza tezge do Milkine, dodaje da se na kvantašu kilogram paradajza prodaje od 50 do 70 dinara, pa je, smatra, logično što proizvođači na pijaci drže cenu od 100 dinara.

- Realno je da paradajz košta 50 dinara, ali osim kvantaša cenu diktira i što ga nema dovoljno. Malo proizvođača je uspelo da sačuva paradajz od bolesti, najezede smrdibuba i velikih vrućina. Ova godina baš nije normalna da se poredi sa ranijim. Setite se kada je kilogram malina koštao 400, a kupina 240 dinara, kao što je ove godine - objasnio je Spasojević.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u proleće cela godina "kasni", pričaju proizvođači, pa iako je sredina avgusta, osim paradajza i ostalo sezonsko povrće ima cene zbog kojih kupci najčešće vrte glavom. Paprika babura već duže vreme košta od 100 do 120 dinara, mladi kupus i luk 70, celer 50, a beli luk 500 dinara.

Domaćice sada najviše traže paradajz za kuvanje, a pred početak prave sezone pripremanja zimnice se nadaju većoj ponudi i nižim cenama ostalog povrća. Sumorne slike sa pijace, gde je sve više praznih tezgi, ne ulivaju nadu da će priprema zimnice biti jeftina ove godine.

Agroinfo.rs/biznis.telegraf.rs

 

 

Spremanje zimnice kod kuće ili kupovina u trgovini, šta se više isplati ove godine?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.

U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета