Foto:pixabay

Foto:pixabay

Dunje su voće koje podseća na dolazak zime. Malo ko ih još čuva na ormanu zbog mirisa, ali se poslednjih desetak godina sve više sade i prerađuju u kompot, slatko, sok, rakiju. U župskom selu Tulešu berba je u punom jeku.

Grožđe po kojem je Župa najpoznatija, ove godine je poranilo i obrano još krajem septembra, tako da su berači imali vremena da se odmore pre nego što su dunje sazrele.

Beračica Ljubica Petrović kaže da je lakše brati dunje nego grožđe, pošto su krupnije.

Direktorka plantaže Višnja Marjanović navodi da su prešli polovinu berbe i da su čekali poslednji trenutak.

– S druge strane, ono što je nama velika prednost je što dunje odmah iz samog reda idu na traktor do destilerije. Ne gubimo ni vreme ni sredstva za transport, i uz to zadržavamo optimalan nivo šećera u plodu, svežinu ploda i optimalnu zrelost – objašnjava Marjanović.

Rod je izuzetnog kvaliteta, zahvaljujući stručnom nadzoru i primeni svih agrotehničkih mera u voćnjaku koji je zasađen 2018. godine.

Boban Đorđević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu ističe da je rod premašio očekivanja s obzirom na to kakva je situacija bila na početku vegetacije, ukazujući na rani ulazak stabala u vegetaciju praćen blagim mrazom u drugoj polovini aprila, veliki napad ervinije koja se javila i imala izuzetno dobre uslove za to.

– Nekako smo uspeli da predupredimo te stvari – dodaje Đorđević.

Najveći dunjar na Balkanu
Prinosi su od 17 do 20 kilograma po stablu, a u dunjaru porodice Marjanović, najvećem na Balkanu, nalazi se 21.250 stabala na 33 hektara.

– To je dug proces koji traje 20 godina. Moja porodica je kupovinom parcela ovde u Župi uspela da oformi imanje, celinu koja se tehnički sastoji od 570 parcela, a prosečna veličina tih parcela je sedam ari, što je u odnosu na 33 hektara dokaz koliko je to zahtevalo vremena i truda da bismo dobili to što imamo danas – kaže Višnja Marjanović.

U punom rodu očekuje se 1.000 tona voća. Sadašnji kapacitet destilerije u kojoj se prerađuju dunje za rakiju iznosi 550 tona, tako da se razmišlja i o proširenju asortimana.

Tehnolog Dejan Debeljaković kaže da žele da stvore jedinstvo svih ukusa, da te atraktivne mirise i ukuse dunje prate i neki proizvodi, poput sušene dunje, nekih kompota, tipa balansa dunje i različitih vrsta voća.

Prerađena dunja biće namenjena pre svega inostranom tržištu, pa su svi procesi samoodrživi i usklađeni sa ekološkim standardima.

 

Agroinfo.rs/B07S

Sve više zasada dunje u Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Važan vitamin C krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve.

Dunja je bogata mineralima i vitaminima i svakodnevna konzumacija je dobra za zdravlje.

Vreme berbe presudno utiče na kvalitet i tehnološka svojstva plodova dunje, a ovaj proces se sprovodi u toku septembra meseca, pa sve do kraja oktobra. Berba dunje se obavlja u zavisnosti od toga za koje namene će se plod koristiti.

Vizuelnim pregledom zasada dunje uočeno je prisustvo simptoma na listovima od ishrane larvi minera belih mina. Potrebno je sprovođenje adekvatnih mera zaštite.

Erwinia amylovora je polifagni parazit i jedan od najznačajnijih patogena jabučastog voća, u prvom redu jabuke, kruške i dunje. U nastavku pročitajte kako treba reagovati u slučaju njegove pojave.

Dunja je u ovom periodu vrlo osetljiva kada je u pitanju pojava ervinije pa je neophodno izvršiti adekvatnu zaštitu. S obzirom na to da je prethodni period bio prilično kišovit i sa čestim promenama vremena, bolest će se sigurno pojaviti. U nastavku saznajte kako na vreme da zaštitite svoje dunje da do ovakvih problema ne bi došlo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета