Utvrđivanje zrelosti i optimalnog vremena berbe dunje

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Vreme berbe presudno utiče na kvalitet i tehnološka svojstva plodova dunje, a ovaj proces se sprovodi u toku septembra meseca, pa sve do kraja oktobra. Berba dunje se obavlja u zavisnosti od toga za koje namene će se plod koristiti.

Kako je dunja kao voćna vrsta dugo vegetira, odnosno, raste, prerana berba može uzorkovati veliki gubitak u težini i kvalitetu, dok ukoliko dođe do kašnjenja postoji opasnost od prekomernog opadanja plodova i pojave skladištenih bolesti.

Dunja se bere dok su plodovi manje-više na određenom stupnju zrelosti koja se ne može uvek lako i pravilno odrediti. U principu, kao i kod ostalih voćaka, postoje dva stepena zrelosti ploda: fiziološka (botanička) i potpuna ili konzumna zrelost.

Kada ćemo odrediti optimalno vreme berbe zavisiće u mnogome i od namene plodova – da li će se koristiti za konzumnu upotrebu ili za industrijsku preradu.

Botanička zrelost plodova dunje može se odrediti na više načina. Pri tome se najčešće uzima broj dana od punog cvetanja do prestanka rasta. Za razvitak plodova dunje potrebno je 120-150 dana.

U praksi se botanička zrelost utvrđuje sledećim pokazateljima: odvajanje peteljke plodova od grančica, promena osnovne boje pokožice (dobijanje žućkaste ili žute boje), promena boje semenke, koeznzistencija mesnatog dela.

Kao jedan od pokazatelja može poslužiti i lakoća odvajanja malja sa pokožice ploda – kod nezrelih plodova malje se znatno teže čupaju.

Plodovi dunje namenjeni preradi beru se u punoj zrelosti. Pre berbe poželjno je pokupiti otpale plodove i očistiti korov. Pri berbi potrebno je voditi računa da se ne lome grančice koje nose plodove , jer će one nositi rodne pupoljke za narednu godinu.

Prema kvalitetu, dunje se stavljaju u promet kao dunje I i II kvaliteta. Dunje I kvaliteta moraju biti pravilno razvijene, prečnika najmanje oko 70 mm, meso ploda mora biti svetložute boje i bez mrkih mrlja, a pokožica ne sme imati crne mrlje. Dunje II kvaliteta mogu imati 5% plodova sa mrkim mrljama i manjim oštećenjima, a prečnik ploda mora biti preko 50 mm.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Utvrđivanje zrelosti i optimalnog vremena berbe dunje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dunje su voće koje podseća na dolazak zime. Malo ko ih još čuva na ormanu zbog mirisa, ali se poslednjih desetak godina sve više sade i prerađuju u kompot, slatko, sok, rakiju. U župskom selu Tulešu berba je u punom jeku.

Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета