Дрен - заборављено воће
Foto:Pixabay
Дрен, на нашем поднебљу, расте као самоникла врста. Ово листопадно дрво или грм има декоративну улогу, међутим, његови плодови имају велику лековиту и хранљиву вредност.
Дрен (Цорнус мас), припада породици Цорнацеае или дренова. Познат је и по називима дрењина, била свибовина, црвени дријенак, дренак, дренић, дрењула, дриника, дреновина, румени дрен, шупаљка.
Врста Цорнус алба расте у градским срединама. Иако код нас за сада не постоји интензивно гајење дрена, на тржишту се налази широк спектар различитих производа и прерађевина добијених од његовог плода.
Самоникли грм који расте свуда
Дрен је листопадни грм или ниже дрво, висине до 6 м, заобљене и густе крошње. Младе гранчице су зеленосмеђе боје и благо длакаве. Листови су јајасти и стоје насупрот дугим, извученим врховима. Цветови дрена су жути и појављују се пре листања, сабрани у штитасте цвасти. Дрен цвета у фебруару и марту.
Може да расте свуда, али је највише заступљен на сувим, сунчаним и каменитим странама светлих листопадних шума у заједници с другим грмљем и шибљем. Дрен може бити распрострањен и на 1.300 м надморске висине. Плод је дугуљаста коштуница, црвене боје, пријатног, киселкастог укуса, а дозрева почетком јесени. Беру се зрели плодови и кора дрвета, која се суши на сунцу или умереној топлоти.
Принос самониклог дрена, у природи, је око 10 кг по биљци, али савременим истраживањима у оплемењавању и селекцији, створени су култивари дрена чији је принос 20-50 кг по биљци. На површини од једног хектара, уз 750-2.400 биљака, то износи око 20.000-25.000 т/ха. Врло је отпоран на болести и штеточине, па је идеалан за еколошко гајење.
Идеалан за еко узгој и даје обилне приносе
Размножавање је најуспешније када се обави калемљењем, на спавајући пупољак, крајем јула и почетком августа. Могуће је размножавати га и положеницама када пупољци набубре, што се ради крајем марта и почетком априла, али и током јесени.
Дрен има велику хортикултурну улогу. Због свог занимљивог изгледа он траје кроз више сезона у години. Већ у касну зиму и рано пролеће (од фебруара до априла), дрен почиње да цвета, пре других биљака, па његови златножути цветови пружају очаравајући призор. Крајем лета и почетком јесени, на место цветова долазе зрели, црвени плодови, који имају и естетску вредност.
Јесења боја листова није нарочито занимљива. Дрен се може садити самостално, у групама, као заштита од ветра, живица, за спречавање ерозије, али и као граница између имања. Због изузетне способности за прилагођавање и скромних захтева за раст, на мањим површинама врсте Цорнус могу да постану инвазивне, тако да је потребно обратити пажњу на њихово ширење.
Уље, замена за кафу и чај од дрена
Плод и кора се пију као чај, као лек против болести црева и грознице, против пролива. Од зрелих плодова припрема се укусан пекмез, воћни сок и вино. Од плодова дрена пече се ракија. Од семенки се може добити врло мала количина јестивог уља. Пржене, а затим и млевене семенке могу да се користе као замена за кафу.
У свету тренутно покушавају да популаризују употребу и конузмацију дрена због његовог повољног утицаја на здравље и високе прехрамбене вредности. Плодови дрена садрже велику количину антиоксиданаса који стварају заштиту од штетних слободних радикала. Они су повезани с нижом учесталошћу и нивоом смртности коју узрокују тумори и болести срца. Антоцијани, из плодова, имају антиоксидациона и противупална својства. Дрен, такође, садржи и шећере, слуз, органске киселине, пектине. Веома је богат извор витамина Ц, па у зависности од генотипа и порекла, може да садржи и до два пута већу количину тог витамина од нпр. плода наранџе.
Богат извор здравља
За припрему џема је потребно: 2 кг плодова дрена, 0,5 кг шећера. Зреле плодове дрена треба опрати, ставити у широку посуду и загревати на лаганој ватри док не омекшају и одвоје се од коштице. Добијену масу затим треба испасирати, а потом помешати са шећером. Кувати уз непрекидно мешање до пожељне густине. Чисте тегле најпре треба загрејати, па у њих сипати џем док је још врућ. Отворене тегле с џемом оставимо да одстоје један дан, а другог дана их затварамо двоструким целофаном.
Сок од дрена припрема се од 1 кг плодова, 200 г шећера и 0,5 дцл воде. Плодове дрена треба опрати и очистити, прелити водом и загревати на лаганој ватри. Кувати још неколико минута, након што смеса проври, а онда пропасирати, додати шећер и поново наставити кување. У загрејане флаше затим треба улити врући сок, зачепити, умотати у крпе и оставити да се охлади.
Џем од дрена, као лек за пробавне проблеме, припрема се од једнаке количине плодова дрена и шећера. Смесу је потребно кувати уз непрекидно мешање 2 сата, дрвеном кашиком, па потом сипати у загрејане тегле.
Дрво дрена, због његове тврде и тешке структуре, може да послужи за разне намене. Може бити искоришћено за израду мердевина, делове за алат и остале производе начињене од дрвета. Због свог раног цветања дрен је одлична паша за пчеле које већ тада полако почињу да излазе на отворено.
Izvor:agroklub.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
U našem narodu duboko je ukorenjeno poštovanje prema biljkama, smatrajući ih nosiocima moći i tradicije iz prošlih vremena.
Pored dekorativnog izgleda i lekovitih plodova, ova biljka ima i veoma kvalitetno drvo. Prema legendi, naši preci su imali tri „magična" drveta: Hrast , Tisu i Dren za koji se veruje da donosi porodici zdravlje i dugovečnost.
Redovno konzumiranje drenjina poboljšava rad jetre i bubrega. Drenjine su bogate vitaminom C i smatra se da ga imaju više nego pomorandže.
Dren (Cornus mas) je vrsta voća u porodici Cornaceae iz južne Evrope i jugozapadne Azije. Poznat je pod nazivima drenjina, bela svibovina, rumeni dren, drenjula, drin, drinika, drinovina, drenić.
У нашем народу се каже “Здрав као дрен” зато користите дрен за здравље – Као биљка спонтане флоре дрен представља генетски потенцијал од огромне важности за селекционе циљеве и оплемењивање гајених биљака.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета