Japanska kruška: Veoma slatka i ukusna.sorta

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Poreklom dolazi sa dalekog istoka Azije i tamo je autohtona vrsta, u pitanju je stara sorta voća.

U Kini su poznate kao "Li" ili "Ča-li" sorte, a zapadna literatura ih zajedničkim imenom naziva "Naši". U Evropi se zanimanje za te kruške pojavilo tek u poslednjih dvadesetak godina jer imaju vrlo neobičan, za većinu naših potrošača neponovljiv ukus. Ono što je specifično za nju veoma je rodna i otporna, nema potrebe za prskanjem, odlična je za organski uzgoj. Originalan naziv je `Kumoi`.Sadi se na jesen ili proleće.

Njeni su plodovi slični jabukama, boja je smeđkasta do zlatnožuta sa izuzetkom japanske vrte našija, koja je žutozelena. Na plodu se nalaze tamne tačkice, a meso je sočno, hrskavo i aromatično. Naši vrlo povoljno deluje na ljudski organizam, jer pospešuje izlučivanje vode i smanjuje količinu otrovnih materija u telu te što je posebno zanimljivo, ublažava dejstvo alkohola.

Naši kruške su bogate vitaminom B1, vitaminom B2, niacinom, vitaminom B5, vitaminom B6, vitaminom C, taninima, kalcijumom, fosforom, kalijumom, gvožđem, cinkom. Naši kruške se mogu čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru. 

Agroinfo.rs/zdravasrbija.com

Japanska kruška: Veoma slatka i ukusna.sorta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.

Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета