Kaberne Sovinjon
foto: pixabay
Ovo je sorta crnog grožđa koje se relativno lako gaji i poznata je po izdržljivosti
U sedamnaestom veku, u jugozapadnoj Francuskoj dogodilo se slučajno ukrštanje crnog grožđa Cabernet Franc i belog grožđa Sauvignon Blanc. Tako se rodilo jedno od najpopularnijih grožđa među vinopijama - Cabernet Sauvignon (Kaberne Sovinjon).
Krenućemo naravno iz Bordoa koji rađa 60% francuskog kabernea. Armand d'Armailhac iz Château d'Armailhac i Baron Hector de Brane iz Château Mouton-a, najznačajniji su što se cabernet sauvignon ustoličio u ovom delu Francuske. Bordo je tokom istorije postao njegovo rodno mesto i proizvođači širom sveta trude se da dostignu njegovu izvornu Bordeaux kompleksnost. Stoji i činjenica da je u svojim mladim danima cabernet sauvignon ukrštan sa drugim sortama u Bordou samo iz ekonomskih razloga. Nesigurna klima, nesiguran rod tokom malog ledenog doba, ukazali su na potrebu da se u kvalitetna, ali osetljiva vina uspe nešto što će im dati dodatnu snagu, kiselinu, strukturu, tanine i, naravno, moć odležavanja. Pa ima li šta bolje od kabernea? A kad se već ustoličio, krenuo je da iskazuje sve svoje mogućnosti na petoparcu Žironde. U Medocu i Gravesu postao je dominantan u odnosu na druge sorte, u Saint-Estèphe i Pessac-Léognanu je više mineralan, u Margou miriše na ljubičice. Kaberne iz Pauillaca nosi tipičnu notu srca olovke dok onaj iz Saint-Juliena podseća na kedrovinu i unutrašnjost drvene kutije od cigara. I tako u nedogle
Kabarne Sovinjon je sorta crnog grožđa poznata po svojoj debljoj, izdržljivoj ljusci i otpornosti vina na elemente. Nakon rođenja grožđa, sortu Kabarne Sovinjon počeli su da uzgajaju vinari u svim delovima Francuske koji su tražili izdržljivo grožđe koje su relativno lako gaji.
Loza je bujna, vršni listići su vunasti i zatvoreni. List je srednje veličine, petougaon sa zatvorenim sinusima i preklopljenim vrhovima, dok je boja mladog lišća zelenkasto-bleda sa karakterističnim roze odbljescima.
Bobice su veoma sitne, srednje okrugle sa veoma tvrdom ljuskom teget-ljubičaste boje. Pulpa je čvrsta a na ukusu je izražena trava. Grozd je srednje ili prilično mali, zbijen i jedno je krilo često posebno izraženo pa se dobija utisak cilindričnosti.
Ova sorta najčešće daje vino intenzivno crvene rubin boje koja može ponekad prelaziti u ljubičastu. Vino je izuzetno ekstraktivno sa visokim procentom alkohola, dosta je aromatično, a blendiranjem sa drugim sortama znatno se povećavaju organoleptička svojstva ovog vina koje ima posebnu moć poboljšavanja kvaliteta pri starenju.
Izvor:vino.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Oplenački kraj je poznat po voćarstvu, a uslovi su gotovo idealni za razvoj ove grane poljoprivrede.
Zakonom o vinu („Službeni glasnik RS“, br. 41/09 i 93/12) propisana je obaveza vođenja Vinogradarskog registra i Vinarskog registra i postoji definisana osnova izvora podataka neophodnih za adekvatno sagledavanja sektora.
Ovo su važnije sorte grožđa u Srbiji - Crne sorte:
U radu je dat taksativni prikaz klasifikovanih sorti grožđa u zavisnosti od njihovih tehnoloških osobina
Ova stara, autohtona sorta grođa ima četiri razločite boje bobica: bela, žuta, crvena i crna
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета