Како до вина у кућној радиности?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Искуснији домаћини који праве вино у кућним подрумима за сопствене потребе овај занат научили су од старијих. А они који немају ту привилегију да живе са искуснима, такође могу да се окушају у прављењу вина. Чак и ако немају свој виноград.

Ако се питате како да направите вино код куће, сви ће рећи да је за то потребно много знања и вештине - почев од избора грожђа до стилизације вина. Али, то није разлог да у сопственом подруму не добијете вино, које је понекад боље од јефтиних индустријских.

За подухват је неважно да ли имате хектар винограда или обичну вињагу у дворишту, са које грожђе берете и сваке године делите комшилуку, јер не знате шта бисте с њим. За почетак, више од умешности и знања, потребно је само мало храбрости да се млади домаћини упусте у прављене вина у споственом подруму. Резултат тога може да буде солидно вино, којим ће се похвалити гостима.

У децембру негујте вина


Вељко Ђорђевић, млади енолог из Аранђеловца, уједно менаџер и технолог Удружења винара Шумадије каже да процес прављења вина у кућним условима није претерано тежак, јер су само за врхунска вина потребни наука и уметност. Сада је време неге вина у подрумима.


Ђорђевић: Прављене вина - наука и уметност


"Већина вина је преврела и сада су на реду уобичајене мере као што је претакање, доливање судова, сумпорисање. Претакањем скидамо вино са талога, а учесталост је око два до три пута годишње, уколико га до тад домаћини не попију", каже Вељко Ђорђевић.

У прављењу вина најважније је имати квалитетно грожђе, било да га купујете или имате на имању. Након тога треба донети одлуку да ли ћете правити бело, црвено или ружицу, односно розе. Од тога зависи који ћете технолошки процес у кућним условима применити.

Бело, црвено или ружица?


Наиме, ако се прави црвено вино најпре иде ферментација па пресовање, а код белих је обрнуто - прво се обавља пресовање, а онда дозволити ферментацију.

"За бела вина јако битан параметар је правовремена берба грожђа. Затим, треба обавити муљање, сумпорисање код завршног кљука до оксидације и одмах након тога цеђење. Пречишћавање и алкохолна ферментација су следећи кораци. Тако добијамо ширу коју засејавамо квасцем. Битно је да ферментација буде контролисана. Зато је пожељно је да се користе квасци и ензими да би ферментација ишла до краја, пошто у домаћинству немамо услове да контролишемо температуру. За бела вина најбоља температура је око 18 степени", каже Вељко.


И неискусни винари могу да направе солидно вино

За вина типа ружица, које се производи од црног грожђа, након муљања, ако желимо розе, може се одмах отакати кљук или мацерација кљука до 12 сати. Код ружице може се радити и хладна мацерација у трајању од два до три дана.

"Потом следи ферментација од два до три дана на кљук, а након тога цеђење вина. Пожељна температура за розе је од 18 до 20 степени. За црвена вина ферментација се обавља на кљуку. Температура би требало да буде од 20 до 24 степена. Што се тиче претакања, оно треба да се обави после ферментације. Вино се тада скине са талога, а после се овај процес обавља по потреби", наводи Вељко Ђорђевић.
Време врења зависи од ферментације шећера и температуре. Врење траје од седам до 20 или више дана и за то време прати се концентрација шећера. Ако се прави суво вино, комплетан шећер мора да преври. После првог или другог претакања, вино стиче статус младог и може да се пије. Ако пак, желите да га негујете, потребно је одлежавање. Ко жели комплекснији укус, након неколико месеци одлежавања млада вина треба преточити у храстову бурад у којима стоји најмање шест месеци.

Које су најчешће грешке?
Најчешће грешке које домаћини у својим подрумима праве су коришћење неадекватних и недовољно чистих судова.

"Судови за вина морају бити чисти и није пожељно да се користе у друге сврхе, осим за то. Друга грешка је што су посуде за ферментацију отворене. Наиме, посуде морају да буду поклопљене. Кућни подруми су добри за прављење вина, али није нужно да их имате. Може да послужи и надземна просторија, али мора бити на неки начин климатизована како би се одржавала одговарајућа температура, додаје Вељко.

 

Шира из домаће радиности

Отприлике три килограма грожђа дају литар вина. За кућно прављење вина довољно је узети здрави и зрело, али не и презрело грожђе. Грожђе се не пере, јер су на бобицама плесни и квасци који треба да подстакну ферментацију.

Izvor:agroklub.rs

Како до вина у кућној радиности?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Berba grožđa je u punom jeku, a iskusni vinogradari ne pamte da su rane sorte obrane već početkom avgusta.

Čuveni italijanski vinar Bibi Grec postavio je rekord za istoriju: boca od 27 litara vina Colore 2016, unikatni primerak koji je napravio lično Bibi Grec, postala je najskuplja ikada prodata flaša italijanskog vina

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета