Најпознатије сорте брескви
Foto:Pixabay
Сорте брескви и нектарина деле се у односу на време цветања, сазревања, по приносу, редовношћу рађања, условима за гајење… Селекционари сваке године добијају нове, боље сорте, које су родније, отпорније на болести и штеточине и које су прилагођене климатским условима подруја у којима ће се гајити.
Марија Луција
Ова сорта нектарине се одликује крупним плодовима са месом беле боје. Рано сазрева а спада у нектарине најквалитетнијег меса.
Бабy голд
Ова сорта се одликује чврстим месом. Плодови немају руменило покожице и црвенило око коштице. Месо јој је специфично јер не тамни након сечења. Спада у старе сорте која је погодна за конзумирање у свежем стању и за индустријску прераду.
Калдези
Калдези је нектарина – сорта развијена у САД. Има крупне уједначене плодове белог меса. Плод је скоро цео обојен црвено, а сорта добро и редовно рађа. Време зрења је средином јула месеца.
Халеова позна
Ово је сорта развијена у САД. Дозрева крајем августа и почетаком септембра. Плод је крупан округласт, десертан. Осетљива је на мразеве, коврџавост лишћа и монилију. Неопходан је опрашивач, има умерену бујности, редовно и обилно рађа. Цвета касно. Месо ове брескве је сочно, жуте боје и чврсто а покожица плода је црвенкаста.
Амига
Ова сорта је средње раноцветајућа. Стабло је средње висине а родност добра. Просечна тежина плода је 230 грама. Плод је благо асиметричан, жутог меса. Зрела је почетком августа.
Елегант ладy
Стабло ове сорте брескве бујно је и рађа редовно и обилно. Плод је крупан и округао а боја кожице црвена. Месо је жуто, чврсто,сочно и доброг окуса. Приближно време сазревања је почетак августа.
Фајет
Ова сорта је развијена у САД, и резултат је комплексне хибридизације. Спада у позне, старе врсте јер је за сорту прзната још 66. године прошлог века. Веома касно зри, стабла су средње бујности а воћка редовно и веома добро рађа. Плод је јако крупан, округласт и слабо покривен финим длачицама. Месо ове бресквеје врло чврсто и одличног квалитета.
Роyал глорy
Ова сорта има потпуно обојене црвене плодове. Стабло јој је средње бујности. Рађа редовно и обилно. Месо плодова је уз коштицу цренкасто и одваја се од кошпице.
Роyал гем
Спада у сорте са потпуно обојеним црвеним плодовима. Стабло јој је умерено до средње бујноа рађа редовно и обилно. Плодови су средње крупни до крупн,а месо уз коштицу је црвенкасто и делимично се одваја.
Диксиред
Плод ове сорте тражи обавезно проређивање, средње је крупан до крупан, масе око 150-180 г. Округласт је, наранџасте боје са пругастим црвенилом, осетљив. Месо је жуто, чврсто, укусно, лако се одваја се од коштице погодно је за све видове прераде. Време зрења је друга половина јула. Стабло ове америчке сорте је средње развијено, првих, средње фазе цветања али осетљиво на мразеве. Најбоље успевају у топлим пределима.
Редхевен
Плод му је средње крупан до крупан и лоптаст. Покожица је средње маљавости, јарко жута, а са сунчане стране јарко црвена. Месо је жуто, сочно и врло укусно, лако сеодваја се од коштице. Добро подноси транспорт, а зри крајем јула. Услед богатог рађања стабло не може много да се развије. Ова сорта осетљива је на лисне ваши, бресквиног савијача и тафрину. Пошто садржи већи садржај киселине у плодовима, добра за сокове.
Рани редхевен
Плод је средње крупан, лоптаст или мало издужен. Има средње маљаву, жута покожицу а месо јој је жуто, чврсто, сочно. Добро подноси транспорт. Зри крајем јула. Ова сорта је осетљива на лисне ваши, тафрину и рупичавост листа. Обавезно је проређивање плодова.
Маја
Маја спаде у домаће сорте брескве. Има крупан, лоптаст плод а покожица је жута прекривена загаситом црвеном бојом. Месо је жуто, чврсто, сочно, укусно и квалитетно како за употребу у свежем стању тако и за индустријску прераду. Зри у првој половини јула. Отпорна је на позне мразеве али има јаку отпорност на тафрину пепелницу. Развијена је у Србији укрштањем глоххевена. Врло је родна и даје преко 30 тона плодова по хектару. Добро подноси транспорт.
Феирхевен
Спада у касне сорте. Има плод који је крупан округао, зеленастожућкасте покожице. Скоро комплетна површина плода је прекривена светло црвеном пругастом бојом. Месо је жуто, проткано црвеним влакнима, сочно, делимично жилаво али укусно.Цвета средње рано, средње је осетљива на хладноће и осетљива на лисне васи и тафрину. Редовно и обилно рађа па је неопходно проређивање плодова.
Спринг ладy
Спада у најраније крупноплодне сорте брескве која има скроз обојене плодовима. Рађа редовно и обилно. Месо јој је жутонаранџасто, чврсто, сочно и доброг је окуса. За подлоге су добре виноградарске брескве.
Izvor:seoski poslovi
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.
Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.
Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.
Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.
U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.
Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu dodelio je 60 ugovora za sufinansirеnjе nabavkе oprеmе za zaštitu od grada u voćnjacima i vinogradima u AP Vojvodini, na površini od 140 hеktara ukupne vrednosti 53,8 miliona dinara.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета