Principi proređivanja plodova jabuke

foto: pixabay

foto: pixabay

Ova pomotehnička mera primenjuje se radi poboljšavanja kvaliteta ploda

Pored poboljšanja kvaliteta plodova u smislu veličine i obojenosti, proređivanje plodova jabuke smanjuje i oštećenja ploda od strane jabukinog smotavca, u odnosu na netretirana stabla na kojima se plodovi nalaze u grozdovima.

"Hemijska proreda plodova je od početnih eksperimenata sa skromnim brojem preparata, postala redovna pomotehnička mera u velikom broju zasada jabuke, sa čitavom paletom preparata različitog mehanizma dejstva. Redovna primena mera hemijske prorede omogućava standard 3K - količina, kvalitet, kontinuitet", piše savetnik Zoran Janković (PSSS).

Poseban značaj ova mera može imati u zasadima u kojima su pomešana stabala velikog rodnog potencijala i stabla normalne ili slabije opterećenosti rodom. Tretiranjem se doprinosi proređivanju stabala opterećenih rodom, dok na ostala stabla neće imati značajan uticaj, čime se doprinosi ujednačavanju zasada i eliminisanju delimične alternativnosti u rađanju.

Postoji veliki broj hemijskih preparata, koji su registrovani za proredu. Preparate možemo podeliti u grupe hormonskih i nehormonskih preparata. Svaki preparat ima specifičan način delovanja, a samim tim je i tehnologija primene različita.

Veličina ploda, sorta i starost voćaka, koncentracija i doza preparata, kao i meteorološke prilike utiču na određivanje optimalnog vremena tretmana i sredstva za primenu.

Iako su preparati različiti, princip delovanja je isti i zasniva se na osobini biljke da odbacuje višak plodova. Kada biljka doživi stres pojačava se odbacivanje plodova, tako da proreda predstavlja kontrolisano izazivanje stresa u cilju postizanja željenog rezultata.

Na prvi pogled izvođenje hemijskog proređivanja na velikoj površini skopčana je sa velikim rizikom. Međutim, problem nije objektivne, već subjektivne prirode. Svi neuspesi u tretiranju posledica su nepreciznog rada i površnog načina određivanja momenta tretiranja.

Kako bi došlo do željenih rezultata potrebno je da se poštuju određena pravila i procedure u postupanju. Definisanje cilja je na prvom mestu. Šta želimo da postignemo proredom?

Iako krupnoća plodova zavisi od brojnih činilaca, merom prorede se na to može uticati u velikoj meri. Poznavanje karakteristika zasada kao što su sortiment, starost, bujnost pomaže donošenju pravilnih odluka.

Postoje sorte koje se lako proređuju, npr. ajdared, greni smit itd., gde se koriste niže koncentracije ili se tretman vrši pri većem prečniku ploda, kao i sorte kao što je  zlatni delišes koje se teže proređuju. Zbog toga se koncentracija preparata podiže ili se kombinuju preparati u jednom ili više tretmana.

Zbog činjenice da na vremenske uslove ne možemo uticati, potrebno je prilagoditi se njima. Praćenje i poznavanje meteoroloških prilika je izuzetno značajno za određivanja momenta tretiranja. Stabilni vremenski uslovi pre, u toku, a naročito posle obavljenog tretmana moraju biti prisutni. Presudna su dva dana nakon obavljenog tretmana. Nagla promena vremenskih prilika (temperatura, vlažnost vazduha, oblačnost i padavine) može dovesti do negativnih efekata. Plodovi se ne prorede dovoljno ili je stepen proređenja veći od željenog.

Praćenje fenologije potrebno je početi na vreme na reprezentativnom uzorku i vršiti ga redovno. Redovnim merenjem plodova može se utvrditi dinamika porasta, na osnovu koje možemo ranije isplanirati trenutak tretmana pojedinih delova zasada.

Za tretman koristiti što čistiju vodu, temperature što bliže temperaturi vazduha. Atomizeri i prskalice koji se koriste moraju biti ispravni i pravilno baždareni, a doziranje precizno. Poželjno je između dva tretmana atomizer oprati čistom vodom, a tek onda puniti rastvorom.

U cilju sagledavanja rezultata tretmana i uočavanja eventualnih propusta, a radi njihovog eliminisanja u narednim godinama, ceo postupak, počev od registrovanja fenoloških podataka, praćenja vremenskih prilika, upotrebljenih preparata i njihovih koncentracija i doza, sve do efekta proređivanja, potrebno je evidentirati i analizirati.

 

Izvor:poljosfera.rs

Principi proređivanja plodova jabuke

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.

Ova priča je zasnovana na izjavama onih kojima se ovo dogodilo i obistinilo. Neko će odmah reći, ma to je bez veze. Možda, ali tako je bilo. Ovako ide.

Sve više odustajanja od bavljenja poljoprivredom, što zbog neisplativosti skoro pa nikakve državne pomoći tako i zbog zagađenosti čitave atmosfera. Tako je i ova porodica odustala od svog prelepog voćnjaka, 500 kom. stabala Jabuke završavaju ,više nije moguće da OPSTANEMO

Zasad jabuka podigao je otac mladog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića, a on je ostao na selu i nastavio tu proizvodnju. Savremeni zasadi uz primenu navodnjavanja i pokriveni protivgradnom mrežom doneli su Panteliću i više nego dobar prinos ove godine, ali ulaganja su bila jako velika.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета