Смоква – садња, агротехника и резидба

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Смоква је древна воћка пореклом из источног средоземља одакле се проширила у Медитеран. Припада роду Фицус (фикуса) и породици Морацеае (дудови).

Термофилна је воћна врста којој одговарају више температуре, око 35°Ц, а неповољан утицај нижих температура се испољава испод -10°Ц.

Смоква рано ступа на род, већ у другој години. Да би родност била висока и редовна правилну пажњу треба посветити садњи, агротехници и резидби.

Припрема земљишта састоји се у риголовању на дубини 60-70 цм. Најбоље успева на плодним, растреситим и лаким земљиштима богатим калцијумом. Уколико је земљиште сиромашно калцијумом препоручује се уношење креча пре садње.

Садни материјал смокве може се добити на више начина: резницама, калемљењем, полагањем грана у земљу и из семена (полудивља смоква). За резнице се користе једногодишње и двогодишње гранчице. Резнице дужине 30-35 цм након ожиљавања пресађују се на стално место. Листови смокве су тамно зелене боје. Цветови су једнополни и могу бити: мушки са три прашника, женски са тучком и женски стерилни. Коренов систем је изузетно јак, дуг и до 12 метара.

Пре садње у јаме корен се скраћује и добро покрива земљом. Приликом обраде земљишта у засадима обратити пажњу да дубина обраде не пређе 15 цм јер може доћи до оштећења коренових жила. Стабло може нарасти до 8 метара висине и дебљине од око једног метра.
У нашим условима се смоква гаји у форми жбуна јер периодично измрзава услед веома ниских зимских температура, па се овим начином узгоја жбун обнавља у кратком року.

Резидбом у зимском периоду проређивати средиште крошње уклањањем младих грана. Код младих воћака резидба се своди на усмеравање грана и откидање пупољака.

Берба плодова смокве траје од лета до јесени у зависности од сортимента. Берба се обавља ручно у више наврата и механизовано. Плодови се беру са петељком. У пракси се гаје беле и црне једнородне и двородне сорте.

Од водећих сорти за индустриску производњу препоручене су: Петровача (црна и бела), Црна Султанија, Резавица, Бружетка, Модруља, Шарагуја, Неро ларго, Брунсвик, Сент Џонс.

Плодови смокве имају масу од 40-100 г и велику употребну вредност. Могу се користити у свежем стању, осушени или као продукт индустриске прераде. Изузетно су богати шећером и витаминима и посебне су ароме.

Izvor: poljosfera.rs

Смоква – садња, агротехника и резидба

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Otkrivamo vam uputstva za gajenje smokve u kući u nekoliko jednostavnih koraka, kao i koliko je lekovita

Nikola Lukičić iz Novog Sada je konstruisao mašinu „Soter rover“ ili popularno „Spasoje“, robotsku platformu na daljinsko upravljanje sa hibridnim pogonom na sva četiri točka.

Mnogima od nas se desilo da prilikom rekreacije, podizanja tereta ili iz nekog drugog razloga osetimo bolove u kičmi koji nisu nikako prijatni. Evo jednog jednostavnog recepta da ih se lako rešite, a ovo preporučuju vrhunski sportisti koji ovaj trik takođe koriste!

Otkrivamo vam uputstva za gajenje smokve u kući u nekoliko jednostavnih koraka, kao i koliko je lekovita

Uzgoj smokve — Za pravilno gajenje smokve potrebno je poštovati određene uslove da bi plodonošenje bilo uspešno svake godine.

Smokve su izuzetno korisno i ukusno voće, ali malo ljudi zna da listovi drveta smokve imaju svoje koristi za organizam. Napitak od listova smokve se preporučuje kod ljudi sa astmom i onih koji pate od dijabetesa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета