Сорте јагода, ситних јагодичастих воћки обилног рода
Foto:Pixabay
Јагода, латински назив Фрагариа, је јагодичасто воће. Она спада у стино воће, али плодови могу бити доиста крупни, па су прозвођачи у Србији све више почели да се баве њима, али и даље се гаји релативно мали број ових воћки. У производњи јагода стварају се нове сорте које имају све већо потенцијал. Домаће старе сорте су укусније, али новије поседују већу отпорност и крупније су.
Јагода је воће јако исплативо и с тога је људи узгајају и на великим и малим плантажама.
Јагода није захтевна за узгој нити јој је потребна претерана нега. Што се земљишта тиче и положаја на којем је садимо не прави питање. Развијаће се лепо на различитим типовима тла, а и њено размножавање је изузетно једноставно. С обзиром на лакоћу гајења не мора се запошљавти јака и превише искусна радна снага.
Ово је ситно воће које роди већ следеће године од садње, при том јој је род увек обилан и редован. Јагоде су веома битне и за човекову исхрану, јер задрже у свом саставу доста хранљивих материја и других значајних састојака. Веома су цењене и у прерађивачкој индустрији. Тражене су на тржишту и код нас и на иностраном, што је једна од битнијих ставки за произвођаче ове здраве воћке.
Сорте јагода заиста не можемо набројати све, јер је њихов борј поприлично велики. Да бисмо одабрали праву сорту за нас најбитнији је начин поторшње који планирамо. Од тога да ли ћемо их користити као свеже воће или их садимо за индустријску прераду зависи и за коју ћемо се сорту одлучити.
Најтраженије сорте јагода
Зенга – Ово је сорта која води порекло из Немачке. Време њеног сазревања је јако рано. Почетак њеног зрења је већ почетком маја месеца. Зенга даје плод који је иначе ситан, некад и средње крупан. Тежина њеног плода износи од 8 до 10 г. Срцоликог, лоптастог облика је и јарко црвене боје. Веома се лако бере, а што се укуса тиче ароматичност и слаткост му не мањка. Веома је укусан, а месо изнутра такође и умерено чврсто. Ова сорта спада у стоне. Бокор зенге је средње бујности и ствара по неколико жбунића. На бербу ове сорте треба одвојити 20так дана. Није претерано отпорна сорта, поготову не на фитофторози, црвенкастој боји корена. Осетљивост на јаке мразеве такође јој није баш најјача страна, а релативну отпорност има према сивој трулежи листа, суши и пепелници. Зенгин род је веома добар.
Алба – Сорта која спада у италијанске хибридне врсте јагода. Настала је укрштањем Мд. УС3816 и Сенга Пантагруелла. Поседује грм који се одликује средњом бујошћу. Њени листови су јарке зелене боје и имају веома оштре ивице листа. Образује велики цвет са израженим латицама. Алба се може похвалити јако лепим правило обликованим плодом. Он је срцоликог облика малко издужен. Црвене боје је плод који се благо пресијава, а чврстина му је осредња. Када тако леп плод, пробамо још ћемо се уверити да поред лепоте поседује и јако пријатан, слатко киселкаст укус. Време сазревања, као и цветања је рано. Принос који остварује је или средњи или велики. Алба спада у средње отпорне сорте. На већину болести које могу задестити једну јагоду она поседује средњу отпорност.
Клери – Сорта јагода која је јако лепог укуса, ароматична. Време заревања је рано и важи за јако добар квалитет. Њени плодови округластог облика и веома доброг укуса. Спада у најслађе јагоде на тржишту. Боја је јарка, али у неким ситуацијама склона је матирању и тамњењу. Ова сорта нема баш велики принос, ретко кад прелази 0,6 кг по живићу. Када се заврше хладни дани и испратимо зиму, тада су приноси још мањи до неким 0,3 кг по живићу. У почетку гајења ове сорте њени плодови су много крупнији и укуснији неко након извесног времена. Веома је осетљива на сиву трукеж у случају гајења у пластеницима.
Елсанта – Врста која спада у холандске сорте јагода. Што се њеног узгоја тиче у Европи важи за водећу сорту, а у Италији се гаји на великим надморским висинама, углавном произвођачи који желе да пласирају јагоду изван њене сезоне. Елесанта је средње рана сорта овог сочног воћа. Њени плодови су нешто светлије боје, средње крупноће, и не баш тако чврсти. Без обзира на њихов мањак чврстине оне имају јако велику одрживост. Они се могу брати одмах на почетку њиховог сазревања. Исто тако их можемо чувати дужи временски период и самим тим су одличне за транспорт. Уколико су услови њихове околине неповољни елсанта бива јако осетљива. Највише јој одговара узгој на великим надморским висинама и прохладна клима. Највише је осетљива на разне болести које могу задесити њен корен. Ова сорта важи за једну од најзахтевнијих врста јагода.
Дора – Новија сорта јагоде. Дора је може похвлити изванредним приносом. Њен највећи квалитет је изузетна родност. Поседује плодове који су крупни, конусног облика, обојени јарко црвеном бојо, која више вуче на тамније нијансе, али доста сјајне. Дора спада у средње касне врсте. Када пробамо ове мале тамне лепотице очараће нас њихов одличан слтако киселкаст укус. Такође морамо напоменути да је она средње осетљива на болести и неповољне животне услове.
Мармолада – Ово је још једна од италијанских сорти овог јагодичастог воћа. За њено стварање заслужно је укрштање Сел.15 и Горелле. Време сазревања ове сорте је средње касно. Бокор је средње бујности, а красе га прелепи зелени листови, тамних боја. Мармолада цвета веома обилно. Ствара прелепе крупне цветове, који су препуни полена. Високо је продуктивна врста. Њен плод је доста крупан и током целог времена његовог зрења. За њу су најбоље континенталне климе, јер је доста отпорна на хладноћу и мразеве. Кад већ говоримо о отпорности, морамо напоменути да је њен плод изузетно отпоран на транспорт и манипулацију. Овај плод средње слаткастог укуса добар је и за индустријску прераду као и за замрзавање.
Асиа – Спада у средње рану сорту. Жбунић је доста бујан код ове врсте, а плодови изузетно крупни. Поред крупноће плод издваја и његова феноменално јарка црвена боја, препуна сјаја, који у друштву својих чашичним листића изгледају још боље. Нема асиа само леп изглед, такође карактерише је и изузетно добар укус плода. Тежина њеног плода износи од 26 до 30 г. Ова сорта одлично подноси транспорт и веома се добро показала у узгајању на отвореном пољу као и у пластеницима. За асиу кажу да је једна од најинетесантнијих врста нових сорти произвођачима.
Izvor:seoski poslovi
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.
Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.
Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.
Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.
Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.
Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета