Трњина - воћка из давнина

Foto:Pixabay
Трњина је биљка чију лековитост народна медицина познаје од давнина. У лековите сврхе користе се сви делови трњине: корен, кора, цвет, листови и плодови. Постоје докази да се користила у исхрани још у каменом добу, а била је редовна на трпезама старе Грчке и старог Рима.
Позната је и под називима трнина, трн, црни трн, црни грм, трњавка, трнавке, дивља шљива, кукиња и грмуља. Према ботаничкој номенклатури припада породици ружа Rosaceae, роду шљива Prunus. Широко је распрострањена у Европи, северној Африци и Малој Азији. Расте као самоникли грм по пашњацима, сунчаним брежуљцима, рубовима шума, крчевинама. Узгаја се као жива ограда, појединачни грмови, стабла, или као украсна биљка, али и због свог бујног корена и стварања мноштва изданака ради спречавања ерозије . Користи се и као подлога у расадничарској производњи воћа.
Као грм, трњина нарасте до 3 m висине, а као појединачно дрво 5 m и више. Има раширене трновите гране. Листови су мањих димензија, 2-4 cm и на ивицама мало назубљени. Трњина прво цвета, а затим листа. Цветови су ситни до 1,5 cm пречника са пет латица појединачних или по 2 до 3 заједно и прекривају целе гранчице. Цветови угодног мириса, цветају од марта до краја априла па и током маја, што зависи од временских прилика и локације.
Плод трњине је коштуница тамноплаве боје са пепељком, пречника 1-1,5 cm, изнутра меснат и зеленкасто обојен, трпког и киселог укуса. Садржи 5 до 8% шећера, органских материја 1,5-3% пектина 1.5%, витамина C 8-26%, јабучне киселине 1,7%, витамина P до 4000 mg, што је више од ароније, танина до 1% бојене материје, ароме. У 100 g плода налази се 200 mg витамина C.
Почиње сазревати током септембра , али се због трпког укуса конзумира тек након мраза. Може да се бере и раније али је тада потребно претходно замрзнути да би се изгубио трпки укус и стежући ефекат. Тада се могу користит и у свежем стању. Од таквих плодова могу се правити сирупи, џемови, мешане мармаладе, ликери. Побољшава укус воћних компота и повећава њихову лековитост. Користи се у гастрономији као зачин јелима од дивљачи. Листови трњине садрже витамине C и Е, антоцијане, флавоноиде. Просечан принос по грму је 12 до 14 kg. Важно је још споменути да семе садржи отровни гликозид.
Цветови се беру у априлу , кора са корена и плодови се сакупљају у октобру и новембру . У народној медицини трњина се користи за лечење кашља, грчева, пречишћавање крви, за јачање желуца па и мршављене. Плод трњине се користи за санирање дијареје и проблема са органима за варење. Цвет се користи као благo лаксативно средство и диуретик, подстиче и знојење код тежих упала и грозница.
Семе се користи за размножавање, а треба 2 до 3 месеца бити изложено хладноћи. Препоручује се семе ставити у врећу са влажним песком и држати у фрижидеру. Клијање семена је веома споро , због чега се трњина најчешће размножава изданцима из корена . Пре садње копају се рупе димензија 0,8к0,4 m и у њих дода ђубриво. Након садње врши се орезивање изданака на висину од 15 cm, што ће у пролеће резултирати бујним разграњење јер трњина ствара велики број изданака. У наредним годинама треба редовно уклањати сувишне изданке, поломљене и оштећене гране.
Потребно је ђубрити сваке године да би ова биљка дала богат род. У врту се сади на размак 2,5 до 3 m између садница. Веома је погодна за формирање живе ограде . Може се засадити један низ са размаком између биљака 0,5-0,7 m или двоструки низ у цик цак форми са растојањем 0,8-1 m. Саднице се постављају под углом од 45 степени. Животни век грма трњине је око 40 година . Важно је станиште дивљих животиња и птица. Насељавају је и многи инсекти. Може да послужи и као ограда за стоку јер својим дугим трњем брани пролаз животињама. Важна је медоносна биљка јер цвета у рано пролеће.
Чај од цвета трњине
Овај чај јача и чисти крв, посебно у случајевима кожних болести, болести плућа и дисајних органа. Чај се припрема тако што се једна велика жица осушеног или седам великих кашика свежег цвета прелије са 2,5 dl вреле воде и прокува 1 минуту. Остави се да стоји поклопљено око 10 минута. Дневно се пије по једна шољица током 3 до 4 дана и то по гутљај сваки сат. Ако овај процијеђени чај поново прокувамо са једном великом кашиком меда, благотворно делује код упале плућа и бронхија, омекшава слуз и олакшава искашљавање. Дневно се пију 2 до 3 шољице сваких пола сата по једна велика кашика.
Ликер од трњине
Плодови трњине, без петељки, се ставе у теглу (400g плода трњине), поспу се са 200g шећера или прелију са 2dl меда и 5dl лозоваце или шљивовице. Ако је тегла на сунцу биће потребно око 3 недеље да се мед или шећер отопе. Уколико је тегла у тамној просторији повремено ју је потребно протрести. Биће потребно око 6 недеља да воће пусти сок. Овај ликер је интензивнијег укуса и боје.
Izvor: zdravasrbija.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Ako ste se pitali šta bi to moglo da vam otkloni stres i poboljša koncentraciju, onda je ovaj čaj odgovor na vaše dileme.
Dijabetes tipa 2 može se regulisati i kontrolisati ishranom, a jedan čaj koji je izizetan u ove svrhe je već na dohvat ruke, jer ga većina uvek ima u svom domu.
Ako imate neprijatnosti, bolove i grčeve tokom menstrualnog ciklusa, ovaj čaj će vam zasigurno pomoći da lakše prebrodite ovaj period.
Bogat vitaminima C, E, A, B6, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, riboflavina, bakra...
Nesanica i isprekidan san mogu da budu vrlo teški i frustrirajući. Ako vam se ovo dešava, probajte da promenite svoje navike, a posebno vam mogu pomoći i neki čajevi.
Kafa je zdrava namirnica koja je sinonim za jutarnji napitak koji razbuđuje. Međutim, studije otkrivaju da ona može smanjiti rizik od moždanog udara, a poznato je i koliko šoljica dnevno treba popiti u ove svrhe.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета