Bolesti patke: simptomi, lečenje i prevencija

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Glavni uzroci širenja bolesti među patkama:

- Izbor rase loše prilagođene klimatskim uslovima regije rasta;
- zanemarivanje pravila nege - nehigijenski uslovi, neuravnotežena ishrana, slabo izolovane sobe za zimu;
- infekcije i paraziti;nedostatak prostora za hodanje sa rezervoarom;
- sezonski nedostatak vitamina;
- držanje u jednoj sobi osoba različitih starosnih grupa.
Različite grupe antibiotika deluju na pojedinačne patogene, pa njihova neadekvatna primena može dovesti do ozbiljnih komplikacija.Najčešće se zakrivljenost vrata kod mladih patki javlja na pozadini bakterijskih bolesti koje daju komplikaciju nervnom sistemu. Međutim, uzrok može biti banalni nedostatak vitamina. Tako se manifestuje nedostatak vitamina B, D i kalcijuma.
Ispijanje patkinog perja jedno od drugog opasna je pojava koju treba ukloniti što je pre moguće. Glavna opasnost je da se prilikom uklanjanja olovke koža slomi i infekcija uđe u ranu. Osetivši krv, ptica koja napada postaje još agresivnija i počinje da kljuca žrtvu. Kanibalizam se najčešće manifestuje kod pojedinaca starijih od 60 dana.

Patološko ponašanje određuje nekoliko faktora:
- loša ishrana - prekomerno hranjenje ili nedostatak dovoljno proteina u hrani;
- nedostatak arginina - smanjenje arginina u krvi na 3, 9 (norma 6, 9) uzrokuje masovno jedenje pokrivača perja;
- niska vlažnost - dehidrirani vazduh dovodi do lomljenja perja, zbog čega se ptice žele da se otarase.
Problem možete rešiti upotrebom posebne smeše za hranu koja sadrži veliku količinu hranljivih sastojaka potrebnih za razvoj živine u različitim fazama života. Ako postoji takva komplikacija kao kanibalizam, hrana mora biti obogaćena proteinima životinjskog porekla.
Da bi se sprečilo i ubrzalo stvaranje pernatog pokrivača na golim mestima, dodajte u ishranu: sumpor; jedinjenja broma; manganmetionin; cistin; arginin.
Postoji nekoliko zaraznih bolesti kroz koje patke mogu proći, a odlikuje ih slična simptomatska slika:

aspergiloza je visoko zarazna bolest koja pogađa uglavnom mlade životinje uzrasta od 0 do 4 meseca, inkubacija traje 1-2 dana;
pasureloza - infekcija se prenosi kroz sluznicu usne duplje i unutrašnje organe digestivnog trakta, respiratornog trakta i pogođenih područja kože, period inkubacije traje od 2 sata do 5 dana;
kokcidioza - gljivična bolest uzrokovana kokcidijama koje ulaze u telo ptice kada jedu zagađenu hranu i vodu; inkubacija traje 6-8 dana;tuberkuloza - izvori zaraze bolesnih ptica, životinja, vode i hrane, period inkubacije traje 2-12 meseci
salmoneloza - veoma zarazna bolest koja pogađa digestivni trakt, opasna je za ljude, period inkubacije je 3-4 dana;
paratifus - pogađa uglavnom mlade životinje uzrasta od 0 do 4 meseca, infekcija se javlja kroz oštećena područja kože, respiratornih organa, gastrointestinalnog trakta, period inkubacije od 1-2 dana.

Glavni simptomi bolesti:
povećanje telesne temperature na + 42 ° C;
smanjen apetit;labava stolica;
smanjena produktivnost;
pospanost;promene boje minđuša;
pospanost;otečeno perje, spuštena krila.
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih posmatranja bolesnih ptica, testova krvi, rada creva i jajnih ćelija, kao i obdukcije.

Agroinfo.rs/hr.vomturmhaus.com

Bolesti patke: simptomi, lečenje i prevencija

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Narod je kukurikanju petla pridavao poseban značaj. Po tome je petao i dobio ime: reč „petao“, „pevac“ ili „oroz“ potiče od turske reči

Uzgoj pataka kod kuće ima brojne prednosti, jer se od ove ptice ne može dobiti samo meso, već i jaja, paperje i balega kao gnojivo.

Sve je više odgajivača čistih ukrasnih rasa kokoši. Njihov uzgoj je specifičan, a evo i po čemu.

Amrok nose dosta jaja, dobre su i za meso, kao i Nju Hempšir. Evo koje su još kokoške isplative za uzgoj.

Relativno nova rasa, koja je dobijena pre oko 40 godina. Rodnim mestom kokoške tetre smatra se Mađarska. U procesu selekcije, naučnici su ukrstili različite rase, što je omogućilo dobijanje produktivnog hibrida. Karakteriše ga kvalitetno meso i velika proizvodnja jaja.

Pushkinskaya pasmina je nastao u gradu Puškinu, Lenjingradu regiji na Istraživačkom institutu za genetiku i uzgoj domaćih životinja. Pitanje je otprilike 1995. godine, iako formalno usvojen tek u 2007. godini.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета