Комплетан водич о исхрани пилића за тов

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Да би пилићи брзо расли и добро искоришћавали храну, морају се хранити смешама које садрже све потребне састојке (енергија, белаичевине, аминокиселине, масне киселине, витамине, минералне материје, микроелементе и др.). Наука о исхрани домаћих животиња нормира при састављању најповољнијих смеша за бројлере преко 40 различитих састојака.

Зато се најбоље и најпотпуније смеше за тов пилића, са свим потребним састојцима у потребним количинама и у најповољнијем односу, производе у фабрикама сточне хране, које располажу савременом аутоматизованом и компјутери зованом технолошком опремом за ову производњу.
Фабрицке смеше – За исхрану бројлера прве две недеље користи се стартер (450 – 500 г/пиле) а у 3. и 4. недељи гровер (смеша за пораст; 900 – 1250 г/пиле) , у 5. и 6. недељи финишер

И (1800 – 2000 г/пиле) , после 6. недеље, за продужени тов, финишер

ИИ (количина по пилету зависи од трајања това). У скорије време препоручује се првих дана и предстартер (80 – 100 г/пиле) који, како се наводи, треба да побољша варење жуманца у једнодневном пилету и развој органа за варење, као и да обезбеди боље здравље и бољу уједначеност бројлера. Свака селекцијска организација за бројлерски хибрид који производи, у упутству за тов пилића даје и одговарајуће нормативе исхране (врсте, састав и количине смеша . Не сумњиво је најприкладније да се товљач придржава ових упутстава и да од фабрике сточне хране набавља смешу која је са њима у складу. Најповољнији облик хране код предстартера и стартера су мрвице (уситњене пелете) , а код осталих врста (гровер и финишер) пелете, пречника 3, 2 мм. Брашнаста смеша, иако је јефтинија, даје лошије производне резултате због већег растура, сепарације појединих фракција, различите гранулације и мање потрошње (пилићи су зрноједи).

Фабричке предсмеше и сопствена хранива – Иако комплетне фабричке смеше обезбеђују најбољу и најправилнију исхрану пилића у тову, оне често имају и значајан недостатак скупе су. Товљач, да би трошкове хране свео на мању меру (а то су и највећи трошкови у производњи бројлера износе 50 до 70% од укупних трошкова) , набавља тзв. Суперконцентрат и меша га с хранивима која сам производи или их у околини набавља по нижој цени. Упутства за правилну употребу суперконцентрата товљач добија од фабрике сточне хране која га производи.

У западним живинарски развијеним земљама све више се шире покретне мешаонице сточне хране, које са потребним суперконцентратом, иду од газдинства до газдинства и са хранивима на газдинству производе одговарајуће смеше за исхрану живине (а и других врста стоке).

Сопствене смеше – Понекад товљач има лоша искуства са фабричким смешама, па се опредељује да сам направи смешу хране за тов својих пилића. Држи се оне народне: „У се и у своје кљусе” или „Туђа рука свраб не чеше”. Храну меша ручно, „лопатањем, ” (пребацивање смеше хранива 3 до 5 пута са гомиле на гомилу) , неком мешалицом домаће израде (метално или картонско буре у којем се хранива мешају окреањем или тумбањем) , односно мешалицом за бетон или правом мешалицом за сточну храну (најподеснија је тзв. Против – струјна хоризонтална мешалица). Састав најекономичније смеше израчунава нутрициониста рачунаром на основу података о расположивим хранивима, њиховом саставу и ценама, али то има своју цену и оправдано је само у случају великих турнуса бројлера, тј. Великих количина хране. Зато товљач најчешће користи „најбоље”, „сигурне” и „проверене” формуле, које је добио од познаника или са којима има добра искуства. Уз истицање и наглашавање да такве формуле не постоје, јер се елементи за састављање оптималних смеша мењају свакодневно, овде се, ипак, и више за оријентацију, износе неки примери рецептура смеша за товне пилиће. Треба напоменути да се у западним земљама све више избегава коришћење протеинских хранива анималног порекла (рибље и месно – коштано брашно) , како би се смањили ризици од појаве салмонелоза и неких других болести. Уместо њих, користе се протеини соје, сунцокрета, сточни квасац и синтетске аминокиселине.

Хранива са Газдинства – Товљачи мањих јата бројлера често покушавају да пилиће тове својим зрневљем (житарица, махунарки) , куваним кромпиром, зеленом, сочном и коренастом храном, отпацима са газдинства и из кухиње и сл. Уколико је таква исхрана по саставу хранљивих састојака у складу са наведеним смешама, резултати су задовољавајући, а ако то није, пилићи спорије расту, више угињавају и понекад се кљуцају и падају с ногу. Важно је да у кухињским отпацима нема много соли и да се сви отпаци меса који се дају пилићима претходно кувају најмање један сат. Може се у посебним хранилицама давати прекрупа зрневља, уљане сачме и сточни грашак, минерална хранива, месни отпаци и зелена и сочна хранива, па да их пилићи према својим потребама бирају и траже.

Исхрана пилића у органској производњи – Како је већ поменуто, товљач који жели да тови пилиће у тову органске производње, мора се учланити у овлашћену организацију од које добија сва потребна упутства. .
Вода – За напајање пилића мора се обезбедити чиста (хемијски и бактериолошки исправна) вода за пиће. Пилићи троше приближно двоструко више воде него хране, мада у жарким данима потрошња воде може бити и знатно већа.

Izvor:seoski poslovi

Комплетан водич о исхрани пилића за тов

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Viršle su jedan od najčešćih izbora za brzinski doručak ili večeru. Ipak, da li ste se ikada zapitali da li je način na kojih ih kuvamo zaista dobar

Osnovni mikronutrijenti neopodni organizmu za normalno funkcionisanje su ugljeni hidrati, proteini i masti. Masti, kako biljnog, tako i životinjskog porekla su važne, jer bez njih ne bi mogao da se odvija niz funkcija u organizmu. Postoje različite vrste masti, a transmasti su najopasnije, zato ih treba izbegavati.

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.

Svi hoće domaća jaja...ali kada treba da se plati onda je skupo.

U moru dijeta, koje obećavaju kule i gradove, veliki je broj onih koje na kraju razočaraju svoje korisnike. Intuitivna ishrana je pravac koji tek odnedavno stiče popularnost.

Riba otvara usta kako bi mogla da diše. Ona na taj način uzima vodu, koju pritom izbacuje kroz škrge – male proreze sa obe strane glave, pokrivene poklopcima.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета