Gljiva Babino uvo, jedan od prvih vesnika proleća

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Zovu je „skarletnom peharastom gljivom”, zbog specifičnog oblika njenog šešira, koji je između peharastog i tačkastog oblika. Poznata je i pod nazivom Popovo uvo.

Slatka crvena gljiva babino uvo (Sarcoscypha coccinea, S. austriaca) pojavljuje se na mračnim mestima, delovima dvorišta u senci, uglavnom raste na trulim cepanicama tvrdog drveća. Jedna od najranijih vrsta, može se naći odmah posle topljenja snega, pa sve do kraja aprila. Prečnik šeširića je do pet centimetara, a površina mu je glatka, ponekad s dlačicama. Gljiva je jarko crvena, spolja bleda, siva ili sivoljubičasta, baršunasta, na kratkoj dršci. Meso je tanko, bez karakterističnog ukusa i mirisa.

Upotreba ove gljive  ona je jestiva gljiva, s tim da se jede samo njen šešir, koji prethodno treba skuvati, nije preporučljivo preterivati jer teška je za varenje. Zanimljivo je i to što popovo uvo prilikom kuvanja sačuva svoju predivnu boju, pa u jelu podseća na voće. Dnevna doza je pet - šast crvenih peharčića.
Lekovita je i ima jako antikancerogeno dejstvo. 

Slične vrste su: Aleuria aurantia (narandžasta ljuskasta gljiva), Sarcoscypha austrica (skarletna patuljasta gljiva). 

Nekada su je devojke koristile poput šminke - da zarumene obraze. Sada "babino uvo" spada uzaštićenu vrstu i ne sme da se bere i uništava. Kada je pronađete u prirodi podignite ga i izgovorite bajalicu: "Ja lepa i rumena, baba žuta i zelena"!

Agroinfo.rs

Gljiva Babino uvo, jedan od prvih vesnika proleća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada ugledate žutu cupicu lako ćete pomisliti da je reč o koralu. Ova gljiva spada u jestive

Predivna žuta boja ove gljive pravi je ukras šuma tokom jeseni, Skupljači gljiva cene gljivu zbog retkosti i neobičnog izgleda, ali gljiva nema hranjivu vrednost.

Ljubičasta gljivica (lat. Laccaria amethystina) vrsta je jarko obojene gljive.

Sarcoscypha coccinea je jestiva gljiva, s tim da se jede samo njen šešir, koji prethodno treba skuvati.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета